خسارات خودروها در حملات اخیر: بررسی پوشش بیمه‌ ای و ابهامات موجود

یکشنبه 8 تیر 04 ساعت 12:45
خسارات خودروها در حملات اخیر: بررسی پوشش بیمه‌ ای و ابهامات موجود

همان‌طور که می‌دانید، حملات اخیر اسرائیل به خاک ایران، متأسفانه علاوه بر تلفات جانی، خسارات مالی زیادی را نیز به بار آورد. در این میان، نه تنها منازل مسکونی تخریب شدند، بلکه وسایل نقلیه شهروندان هم از این آسیب‌ها در امان نماندند. حالا سوالی که برای بسیاری از دارندگان خودرو مطرح است، این است که آیا بیمه‌ها این خسارات را پوشش می‌دهند؟ قصد داریم سازوکار پرداخت این خسارات و ابهامات موجود در این زمینه را برای شما تشریح کنیم.

ارزیابی خسارات آغاز شده، اما ابهاماتی وجود دارد

آقای جواد گودرزی، مدیرکل روابط عمومی بیمه مرکزی، اعلام کرده‌اند که ارزیابی خسارت خودروهای آسیب‌دیده در ۱۲ روز اخیر، با همکاری شرکت‌های بیمه آغاز شده است. نکته مهم اینجاست که این ارزیابی شامل تمامی خودروها می‌شود، چه آن‌هایی که بیمه بدنه دارند و چه آن‌هایی که فاقد بیمه بدنه هستند.

با این حال، آقای گودرزی تأکید کرده‌اند که هنوز تصمیمی قطعی درباره پرداخت خسارت به شهروندانی که بیمه بدنه خودرو نداشته‌اند، گرفته نشده است. این موضوع نشان می‌دهد که مسیر پرداخت خسارت برای خودروهای بدون بیمه بدنه همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و باید منتظر تصمیمات آتی بود.

پوشش خسارات جنگی در بیمه: یک قاعده جهانی و راهکار الحاقیه

یکی از نکات کلیدی که آقای گودرزی به آن اشاره کردند، موضوع خسارات ناشی از شرایط جنگی است. طبق قواعد جهانی بیمه، خسارت‌هایی که ناشی از جنگ یا حتی آتش‌سوزی در مناطق جنگ‌زده باشند، به‌صورت پیش‌فرض تحت پوشش بیمه‌نامه قرار نمی‌گیرند. این یک قاعده پذیرفته‌شده در صنعت بیمه در تمام دنیاست. مگر اینکه در زمان خرید بیمه‌نامه، پوشش خطر جنگ را نیز با پرداخت هزینه اضافی خریداری کرده باشید.

با این وجود، در شرایط فعلی، برخی از شرکت‌های بیمه برای همراهی با دولت و حمایت از شهروندان آسیب‌دیده، در اطلاعیه‌های مختلف اعلام کرده‌اند که برخی از رشته‌های بیمه‌ای خود را از این قاعده مستثنی کرده‌اند. البته این استثنا فقط برای افرادی است که پیش‌تر بیمه بدنه خودرو، بیمه عمر و بیمه آتش‌سوزی منازل مسکونی را تهیه کرده بودند.

نقش دولت در جبران خسارات بزرگ و تسهیلگری بیمه مرکزی

آقای گودرزی به لزوم حمایت دولت از صنعت بیمه برای جبران خسارات ناشی از جنگ اشاره کردند. ایشان توضیح دادند که در چنین شرایطی، معمولاً جبران خسارت‌های گسترده ناشی از جنگ با کمک دولت و صندوق‌های حمایتی انجام می‌شود.

بیمه مرکزی در این راستا به شرکت‌های بیمه اعلام کرده که برای پرداخت خسارت‌های کوچک (که اصطلاحاً خسارت‌های خرد نامیده می‌شوند)، بیمه‌های اتکایی اجباری را می‌پذیرد. بیمه اتکایی در واقع نوعی بیمه برای خود شرکت‌های بیمه است که به آن‌ها کمک می‌کند تا در مواجهه با خسارات بزرگ، توانایی پرداخت داشته باشند. برای خسارت‌های بزرگ‌تر، مانند آسیب به پالایشگاه‌ها یا پتروشیمی‌ها، پیش‌بینی حمایت‌های لازم از صنعت بیمه برای پرداخت خسارات وارده صورت می‌گیرد.

الحاقیه پوشش خطر جنگ: فرصتی جدید با ابهامات جدی

یکی از خبرهای مهمی که از سوی مدیرکل روابط عمومی بیمه مرکزی اعلام شد، امکان اضافه کردن الحاقیه پوشش خطر جنگ برای منازل مسکونی و خودروهاست. برخی از شرکت‌های بیمه اعلام کرده‌اند که دارندگان بیمه بدنه خودرو می‌توانند با مراجعه به مراکز فروش بیمه، این الحاقیه را اضافه کنند تا در صورت بروز حوادث احتمالی در آینده، مشکلی بابت دریافت خسارت نداشته باشند.

اما آقای حمیدرضا امین‌زاده، سرپرست نمایندگی کل بیمه آسیا، به یک ابهام کلیدی در این خصوص اشاره کرده‌اند. ایشان توضیح دادند که خسارات ناشی از جنگ تنها در صورتی برای بیمه‌های خصوصی قابل پرداخت است که ناشی از اصابت مستقیم باشد. این موضوع برای بسیاری سوال‌برانگیز است، چرا که اغلب خسارات وارده به خودروها و منازل در حملات اخیر، نه از اصابت مستقیم، بلکه از آوار ساختمان‌ها یا ضایعات ناشی از انفجار بوده است.

ضرورت شفاف‌سازی در تعریف "اصابت مستقیم"

آقای امین‌زاده تأکید کرده‌اند که تا زمانی که تعریف دقیقی از "اصابت مستقیم" ارائه نشود و مشخص نشود که آیا خسارات ناشی از ضایعات و آوار هم تحت پوشش این الحاقیه قرار می‌گیرند یا خیر، شرکت بیمه آسیا فعلاً روند فروش این الحاقیه‌ها را متوقف کرده است. دلیل این توقف، جلوگیری از ایجاد ابهام و سردرگمی برای بیمه‌گذاران است تا خدای ناکرده افراد این الحاقیه را خریداری نکنند و در آینده به دلیل همین ابهامات، نتوانند خسارت خود را دریافت کنند.

ایشان همچنین به این نکته اشاره کردند که ممکن است فاصله با محل اصابت نیز در این تعریف مطرح باشد. برای مثال، باید مشخص شود که تا چه متراژی از محل اصابت مستقیم، خسارت‌ها تحت پوشش قرار می‌گیرند. این مسائل قرار است در روزهای آینده مشخص شوند.

آقای امین‌زاده مجدداً یادآوری کردند که پرداخت آسیب‌های جنگی، در سطح جهانی، جزو استثنائات بیمه‌نامه‌ها است و فقط با توافق و پرداخت هزینه اضافی می‌توان آن را به بیمه‌نامه اضافه کرد، مثل کاری که در گذشته برای پوشش آتش‌سوزی ساختمان‌ها در بحث جنگ انجام شده بود.

در پایان، ایشان توصیه کردند شرکت‌هایی که اقدام به ارائه این الحاقیه‌ها می‌کنند، باید از قدرت پرداخت مناسبی برخوردار باشند تا در شرایط بحرانی بتوانند خسارات مردم را جبران کنند. با توجه به غیرقابل پیش‌بینی بودن حوادث، داشتن این پوشش‌ها می‌تواند مفید باشد، اما شفاف‌سازی کامل توسط شرکت‌های بیمه برای مشخص شدن دقیق نوع خسارت‌های تحت پوشش، ضروری است.

امیدوارم این توضیحات به شما کمک کرده باشد تا دیدگاه روشن‌تری نسبت به وضعیت پوشش بیمه‌ای خودروها در پی حملات اخیر پیدا کنید. مهمترین نکته در حال حاضر، پیگیری شفاف‌سازی‌های آتی توسط بیمه مرکزی و شرکت‌های بیمه است.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar