نگاهی به آمار تولید خودروهای داخلی و خارجی

بروزرسانی در: جمعه 18 آبان 97 ساعت 00:36
نگاهی به آمار تولید خودروهای داخلی و خارجی

جدیدترین آمار تولید خودروهای داخلی در وضعیتی از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شد که طبق آن، اکثر محصولات سواری داخلی با کاهش تیراژ رو به رو شده‌اند، ولی مدل های چینی در کل روندی افزایشی داشته‌اند.

بنابر آمار اعلامی، ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو به عنوان سه خودروساز اصلی کشور، در کل ۳۶۱ هزار و ۵۳۷ دستگاه انواع محصولات سواری طول چهار ماه ابتدایی امسال تولید کرده‌اند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهش تقریبا ۳ درصدی را نشان می‌دهد. در بازه زمانی موردنظر، ایران خودرو به عنوان بزرگ ترین خودروساز داخلی، با تولید ۱۸۲ هزار و ۳۰۹ دستگاه خودروی سواری، کاهش تیراژ ۱۱.۴ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. سایپا هم که ۱۱۳ هزار و ۴۷۲ دستگاه انواع محصولات سواری را در چهار ماه اول امسال به تولید رسانده، افزایشی ۱۳.۲ درصدی را به خود می‌بیند. همچنین از پارس خودرو هم خبر می‌رسد این گروه با تولید ۶۵ هزار و ۷۵۶ دستگاه انواع خودروهای سواری تا پایان تیر ماه، سه دهم درصد کاهش تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.

طبق آمار اعلامی، تیراژ ماهانه خودروسازان هم روندی کاهشی داشته است. بر این اساس، در مجموع ۷۸ هزار و ۷۸۰ دستگاه انواع خودرو سواری از طرف سه خودروساز بزرگ داخلی در تیر امسال تولید شده که در مقایسه با ماه قبل از آن، ۱۱ درصد کاهش را به خود می‌بیند. همچنین هر سه خودروساز بزرگ داخلی در تیرماه و نسبت به خرداد، کاهش تیراژ را تجربه کرده‌اند. طبق آمار اعلامی، ایران خودرو فقط ۳۸ هزار و ۴۹۶ دستگاه انواع محصول سواری را در نخستین ماه تابستان امسال به تولید رسانده پس در مقایسه با خرداد، ۱۶.۱ درصد کاهش تولید داشته است.

از سایپا هم خبر می‌رسد این گروه با تیراژ ۲۴ هزار و ۲۶۲ دستگاهی در تیر، کاهش تولید ۵.۵ درصدی را نسبت به خرداد به ثبت رسانده است. در آخر، پارس خودرویی‌ها هم که ۱۶ هزار و ۲۲ دستگاه انواع سواری را در تیر تولید کرده‌اند، نسبت به ماه قبل از آن، با کاهش ۵.۵ درصدی مواجه شده‌اند.

نزولی شدن تولید ماهانه خودروسازان ولی از خرداد آغاز شد، چه آنکه در این ماه و نسبت به اردیبهشت، تیراژ محصولات سواری نزدیک به ۳۰ درصد پایین آمد. اکنون هم روند نزولی ادامه یافته و ازآنجاکه تحریم‌های دولت ایالات متحده آمریکا هم علیه خودروسازهای ایران شروع شده، پیش بینی می‌شود این روند نزولی همچنان ادامه یابد. با توجه به تحریم های موردنظر، روند تامین قطعات خارجی مختل شده و این اختلال، در آینده بیشتر و بیشتر هم خواهد شد. هم اکنون و آن طور که مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان می‌کنند، مقادیر زیادی قطعات منفصله در انبارها ذخیره و بنابراین فعلا تولید خودروها پیش می‌رود. این در حالی است که به نظر می‌رسد در ماه های پیش رو، تحریم‌ها بیش از پیش اثر خود را نشان خواهند داد و این مساله تیراژ خودروهای داخلی را نزولی‌تر از مقطع فعلی خواهد کرد ولی با وجود کاهش تولیدی که طول تیر ماه و همچنین چهار ماه ابتدایی امسال گریبان خودروسازی کشور را گرفته، محصولات چینی با افزایش تیراژ مواجه شده‌اند. بنابر آمار اعلامی، در مجموع ۴۱ هزار و ۱۵۷ دستگاه انواع خودروهای سواری چینی از طرف خودروسازان بزرگ کشور در چهار ماه ابتدایی امسال به تولید رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نزدیک به ۴۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

اگر چه چینی‌ها هم متاثر از تحریم های آمریکا علیه خودروسازی ایران هستند، با این حال چون حضور ویژه ای در بازار خودرو این کشور ندارند، در دوران تحریم هم به احتمال زیاد ایران را ترک نمی‌کنند. تجربه تحریم‌های پیشین هم نشان داد خودروسازان چینی مایل به ماندن در بازار خودرو ایران هستند و حتی فعالیت هایشان گسترش هم یافته است. تحریم‌های جدید البته سختگیرانه‌تر از قبل هستند، با این حال به نظر می‌رسد بیشتر خودروسازان چینی در ایران باقی خواهند ماند و تحریم‌ها حتی فرصتی مناسب برای آنها در راستای گسترش بازارشان مهیا می‌کند.

کاهش تیراژ پژویی‌ها

سراغ جزئیات آمار تولید چهار ماه اول امسال خودروسازان برویم و ببینیم هیولا های جاده مخصوص چه کارنامه‌ای از خود به جای گذاشته‌اند. طبق آمار اعلامی، ایران خودرویی ها در تولید بیشتر محصولات خود با کاهش تیراژ رو به رو شده‌اند. آمار منتشره از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد در بین محصولات ایران خودرو، پژو ۲۰۶ تیراژی ۴۸ هزار و ۶۹۶ دستگاهی از خود به جا گذاشته و در نتیجه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۸.۷ درصد کاهش را تجربه کرده است.

در بین دیگر محصولات پژویی ایران خودرو هم پژو ۴۰۵ با کاهش تولید در چهار ماه نخست امسال رو به رو شده است. بر این اساس، ۴۰۵ با تیراژی ۳۳ هزار و ۶.۸ دستگاهی، ۲۰.۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تولید داشته است. دیگر محصول پژویی ایران خودرو به نام پارس هم در چهار ماه اول امسال با کاهش تولید رو به رو شده است. طبق آمار، این محصول تیراژی ۳۲ هزار و ۳۷۷ دستگاهی را تا آخر تیر به خود اختصاص داده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴.۲ درصد کاهش تیراژ را تجربه کرده است. از پارس که بگذریم، آبی‌های جاده مخصوص در تولید سمند هم با کاهش تولید رو به رو شده‌اند. بنابر آمار منتشره، این گروه طول چهار ماه اول امسال، ۲۴ هزار و ۲۸۵ دستگاه سمند را به تولید رسانده و بنابراین نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد کاهش تیراژ را تجربه کرده است اما آن طور که آمار تولید منتشره روایت می‌کند، ایران خودرو در تولید دنا با رشد و در رانا با کاهش تیراژ رو به رو شده است. بر این اساس، رانا با تیراژی ۹۸۸ دستگاهی طول چهار ماه اول امسال، ۶۳ درصد کاهش تیراژ را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. در مقابل اما ایران خودرویی‌ها توانسته‌اند با تولید ۱۶ هزار و ۶۷۷ دستگاه دنا، تیراژ این محصول را در چهار ماه ابتدایی امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۶۶ درصد رشد دهند.

مروری هم داشته باشیم بر محصولات مونتاژی ایران خودرو، محصولاتی که با شروع تحریم‌ها، سرنوشت‌شان برای ادامه تولید طول ماه های آینده، معلوم نیست. آن طور که آمار می‌گوید، آبی های جاده مخصوص تا آخر تیر امسال یک هزار و ۴۵۱ دستگاه سوزوکی گرند ویتارا را مونتاژ کرده‌اند که این مسئله نشان از کاهش تیراژ ۳۰ درصدی این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. ایران خودرو همچنین توانسته شش هزار و ۶۶۹ دستگاه هایما را هم مونتاژ کند و با این حساب، کراس اوور چینی ایران خودرو نسبت به چهار ماه اول سال گذشته، ۱۲۰ درصد رشد تیراژ را تجربه کرده است. همچنین دیگر محصول چینی ایران خودرو به نام دانگ فنگ، آماری ۹ هزار و ۱۹۸ دستگاهی را از خود به جا گذاشته و بر این اساس، هفت درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش تیراژ داشته است.

سری هم به پژو ۲۰۰۸ بزنیم، خودرویی که فعلا در مدار رشد تولید قرار دارد، ولی با رفتن پژو، معلوم نیست تولید آن چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. این محصول که نخستین خودروی پسابرجامی پژو در ایران به شمار می‌رود، تا آخر تیر امسال تیراژی مساوی با دو هزار و ۹۵۶ دستگاه داشته است. با این حساب، ۲۰۰۸ نسبت به چهار ماه اول سال گذشته، رشدی ۶۳۲ درصدی را به خود می‌بیند.

تیبا هم تیراژ پراید شد

 به سایپا برویم و ببینیم این گروه چه آماری در تولید محصولات خود به جا گذاشته است. طبق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، سایپایی ها در تولید سراتو که محصولی مونتاژی و تحت لیسانس کیاموتورز کره است، با کاهش تولید رو به رو شده‌اند. طبق آمار، سایپایی‌ها تا آخر تیر امسال شش هزار و ۵۸۷ دستگاه سراتو را مونتاژ کرده‌اند تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۲۰.۶ درصد کاهش تولید را به خود ببیند. گفته می‌شود علت اصلی کاهش تولید سراتو، مشکلات موجود بر سر راه نقل و انتقال پول است و این موضوع موجب شده تامین قطعات محدود شود ولی در میان دیگر محصولات سایپا، تیبا که با رشد قابل توجهی در حال تولید است، ۶۱ هزار و ۹۰۲ دستگاه تیراژ در چهار ماه نخست امسال داشته است. با توجه به این آمار، تیبا نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، ۴۷.۶ درصد افزایش تولید را تجربه کرده است. این در وضعیتی است که براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید پراید در چهار ماه ابتدایی امسال نزول کرده و سایپایی‌ها فقط ۶۲ هزار و ۸۴۰ دستگاه از این محصول را به تولید رسانده‌اند. این رقم نشان می‌دهد تولید پراید نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، ۸.۵ درصد کاهش پیدا کرده است. هم اکنون تیراژ پراید و تیبا تقریبا برابر شده و در آینده، تیبا به کل جای پراید را خواهد گرفت.

از تیبا و پراید بگذریم و نگاهی هم به محصولات مونتاژی سایپا بیندازیم. طبق آمار اعلامی از طرف وزارت صنعت، پارس‌خودرو به‌عنوان زیرمجموعه سایپا، توانسته ۱۷ هزار و ۱۲۳ دستگاه برلیانس را درچهار ماه ابتدایی امسال مونتاژ کند. با توجه به این آمار، برلیانس در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۳۵.۶ درصد افزایش تیراژ را تجربه کرده است. سایپایی‌ها اما دو خودروی چینی دیگر را هم به مونتاژ می‌رسانند که در این میان، چانگان تیراژی پنج هزار و ۲۸۰ دستگاهی را تا پایان تیر امسال از خود به جا گذاشته است. بر این اساس، این خودروی مونتاژی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد ۱۲۱ درصدی را به خود می‌بیند. دیگر خودروی چینی سایپا اما آریو نام دارد که فعلا در سایت بن رو به تولید می‌رسد و آمار اعلامی از تیراژ دو هزار و ۸۸۷ دستگاهی آن حکایت می‌کند. با توجه به تیراژ اعلامی، آریو نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، چهار درصد کاهش تولید داشته است.

تندر ۹۰ می‌رود؟

نگاهی هم به اوضاع تولید تندر ۹۰ تا پایان تیر امسال بیندازیم تا معلوم شود این محصول رنو چه افت و خیزی را طی بازه زمانی موردنظر تجربه کرده است. آن طور که آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گوید، در کل تیراژ خانواده تندر ۹۰ (شامل تندر معمولی، پارس‌تندر، تندر اتومات و ساندرو) طول چهار ماه اول امسال به ۲۸ هزار و ۱۳ دستگاه رسیده است. با این حساب، تیراژ این خانواده نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، ۳۴.۱ درصد کاهش را به خود می‌بیند.

در حالت تفکیکی ولی ایران خودرویی ها با توجه به تیراژ پنج هزار و ۴۰۴ دستگاهی‌شان در تولید تندر ۹۰ با کاهش تولید ۶۰ درصدی رو به رو شده‌اند. همچنین در پارس خودرو هم آمارها خبر از کاهش تیراژ تندر ۹۰ می‌دهند. بر این اساس، ۲۲ هزار و ۶۰۹ دستگاه محصول عضو خانواده ال ۹۰ در این گروه به تولید رسیده که نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، ۲۲.۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد. در این بین، پارس خودروهایی‌ها تیراژ ساندرو (یکی از اعضای خانواده تندر ۹۰) را در چهار ماه امسال به ۱۱ هزار و ۲۵ دستگاه رسانده‌اند که این آمار از کاهش تولید ۲۸.۴ درصدی حکایت دارد.

ساندرو هم اکنون یکی از گران ترین خودروهای داخلی به شمار می‌رود که به علت کاهش عرضه به بازار، افزایش قیمتی بیش از ۳۰ میلیون تومان را در عرض چند ماه تجربه کرده است. بنابر اعلام مسوولان رنو، این گروه به تبعیت از تحریم‌های آمریکا، فعالیت در ایران را تعلیق خواهد کرد و بر این اساس، گفته می‌شود تولید تندر ۹۰ و ساندرو در کشور تا پایان امسال متوقف خواهد شد.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar