صنعت خودروسازی استان کرمان جان دوباره خواهد گرفت
صنعت پویای خودرو سازی در بم استان کرمان که در طول چند ماه اخیر بر اثر تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه کشورمان با حداقل ظرفیت تولیدی خود وضعیت سختی را متحمل شده با حمایت جدی دولت و ساز و کارهای فراهم شده برای تأمین قطعه مورد نیاز این صنعت، جان دوباره خواهد گرفت .
متولیان امور بر این باورند که رونق مجدد این صنعت میتواند علاوه بر صیانت از نیروهای چند هزار نفری کاری موجود ، در خلق فرصتهای جدید شغلی پایدار در این استان مؤثر افتد و به کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغالزایی ان هم در وضعیت کنونی کمک فراوان کند.
بررسی شرایط کاری و مشکلات ۹ واحد تولیدی صنعتی در بم
وزیر صنعت، معدن و تجارت همراه با مدیرعامل گروه ایران خودرو و معاون شرکت حمایت از مصرف کنندگان، استاندار کرمان ونمایندگان مجلس روز پنجشنبه هفتهای که گذشت از ۹ واحد تولیدی صنعتی از جمله شرکت مخابراتی ارگ جدید، مدیران خودرو، ریگان خودرو، خودروسازان بم، کرمان موتور، قوای محرکه، کارمانیا، آرمان الکتریک و آرمان موتور واقع در ارگ جدید بم بازدید و در خاتمه در دیار با فعالان اقتصادی و خودرو سازان بم مشکلات آنان را بررسی کرد.
رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن بررسی موانع تولید در این واحدها در ابتدا از کارخانه تولیدی شرکت مخابرات ارگ جدید u.tel بازدید کرد و این کارخانه مودم سازی همراه اول، رل فلشر و ضبط خودرو تولید میکند.
همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت از گروه مدیران خودرو بازدید کرد که این شرکت هر ساعت ۲۰ خودرو در شرایط ایده آل تولید میکرده و به دلیل نداشتن قطعات و بعضی مشکلات سرعت تولید این کارخانه را اکنون کاهش داده است که خط تولید متوقف نشود.
وزیر صمت بخشهای گوناگون گروه مدیران خودرو از جمله رنگ خودرو و رباتهای ایمنی را مورد بازدید قرار داد که مشکل تأمین قطعات و منابع مالی برای خرید قطعات عمدهترین مشکلات شرکت مدیران خودرو عنوان شد.
ضرورت جبران عقب افتادگیها
مدیر کارخانه ریگان خودرو در این بازدید گفت: اولین محصولات را با پیشرانه میتسوبیشی در یک سال اخیر تولید کردیم ولی به خاطر بعضی مشکلات مالی، تحریمهای ظالمانه و کمبود قطعات به خاطر تحریمها به تعطیلی خوردیم و پرسنل این کارخانه اینک درحال تعمیرات و فعالیتهای جانبی هستند.
حسین مطهریان افزود: تحریمهای ظالمانه علیه کشور مشکلات زیادی برای حمل و نقل قطعات خریداری شده به داخل کشور ایجاد کرده و در این زمینه قرار بود تا پایان سال ۱۲ هزار خودرو تولید کنیم که برنامه ریزیها در این زمینه عقب افتاد.
وی ادامه داد: تا ابتدای مهر امسال کارخانه ریگان خودرو قرار بود ۲ هزار خودرو صادرات داشته باشد که به خاطر مشکل سرمایه در گردش و تحریمها عقب افتاد و این در حالیست که مجوز پیش فروش محصولات به شرکت ریگان خودرو داده نشده و این امر مشکلاتی برای شرکت به وجود آورده است.
کارخانه ریگان خودرو برای اولین بار صادرات به آفریقا را در برنامه دارد و از سال پیش موفق به تولید ۴۰۰ خودرو شده که اکنون تولید این شرکت به صفر رسیده است.
مشکل نقدینگی و مواد اولیه
وزیر صنعت، معدن و تجارت هم از خودروسازی بم بازدید کرد که این شرکت به خاطر مشکل در تأمین منابع مالی و مواد اولیه ۷۰ درصد تولید خود را کاهش داده و تولید آن به ۸۰ خودرو در روز رسیده است.
همچنین در بازدید رحمانی از شرکت کارمانیا مشکل نقدینگی و قطعات عمدهترین مشکل این شرکت عنوان شد و تولید شرکت خودروسازی کارمانیا از تولید ماهانه ۴۰۰ خودرو و ۳۱۰ اشتغالزایی داشته که اینک به طور کامل متوقف شده است.
رحمانی هم از شرکت قوای محرکه، آرمان الکتریک(درخت سیم خودرو)، آرمان موتور(صندلی خودرو) و از بخشهای گوناگون گروه کرمان موتور از جمله سالن قطعهسازی و سرسیلندر این شرکت بازدید و مسائل و مشکلات آنان را بررسی کرد.
وزیر صمت گفت: دشمن بدون شک در جنگ اقتصادی تاکنون شکست خورده چون میخواست تا پایان سال ۹۷ تمامی واحدهای تولیدی بزرگ و کوچک تعطیل و بیکاری در کشور میلیونی شود ولی تولید از سال پیش افزایش داشته است.
رحمانی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در شهرستان بم افزود: ۱۷ ماه جنگ اقتصادی علیه کشور شروع شده و در این وضعیت واردات خودرو را ممنوع کردیم ولی واردات قطعه توسط دشمن ممنوع شده، صادرات مواد خام آزاد و صادرات محصول تحریم است.
وی با ذکر اینکه بعضی از صنایع در وضعیت تحریم رونق گرفته ولی در نقاطی از جمله خودرو دچار مشکل شدیم اظهار داشت: روحیه جلوگیری از بیکاری کارگران گروههای خودروسازی کرمان روحیه رزمندگی و جهادگری است.
ایران خودرو و سایپا به کمک صنایع خودروسازی بم میآیند
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: قطعه سازی کرمان به ایران خودرو و سایپا وصل میشود و با بستن چند قرارداد با این شرکتها این منطقه فعال میشود.
رحمانی با ذکر اینکه بخشهایی در گروههای خودروسازی استان کرمان دیدهایم که میتواند ما را به خودکفایی برساند گفت: اگر ساخت داخل مورد توجه قرار گیرد بهطور قطع به خودکفایی خواهیم رسید.
وزیر صمت در جریان بازدید از گروه کرمان موتور افزود: برای بومیسازی قطعات خودرو همه باید پای کار بیایند چون این امر یکی از راهکارهای رونق تولید است.
وی با اشاره به بازدید از واحدهای صنعتی ارگ جدید بم به خصوص مجموعههای خودروسازی گفت: طی نشستی با این شرکتها مشکلات آنان بررسی و در جهت به حداکثر رساندن ظرفیت تولید آنها تلاش میکنیم.
وی اظهار داشت: مهمترین اقدام ما بومی سازی قطعات است و از ظرفیت منطقه ارگ جدید بم در این زمینه استفاده میشود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به کارخانه تولیدی مودم در ارگ جدید بم گفت: نمودهای که در این منطقه دیدهایم ما را در ساخت مودم به خودکفایی میرساند.
رحمانی تصریح کرد: قطعه خودرو و وارد نشدن قطعات الکتریکی خودرو عمده مشکلات گروههای خودروسازی استان کرمان و منطقه ارگ جدید بم هستند.
وی بیان کرد: طرح نهضت ساخت داخل را امسال راهاندازی کردیم و در قالب یک لایه آن ۱۰ میلیارد دلار واردات را به ساخت داخل تبدیل میکنیم که از این میزان یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار مربوط به خودرو است و باید همه افراد در این زمینه بسیج شوند.
عقب افتادگیهای صنایع خودروسازی کرمان جبران میشود
استاندار کرمان با تاکید بر اینکه دولت و نظام نمیگذارند صنایع خودروسازی کرمان تعطیل بماند چون عقب افتادگیها را در این حوزه با راهکارهای جدید جبران میکنیم اظهار داشت : ۲ تصمیم خوب با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت گرفته شد از جمله مقرر شد گرووه های بزرگ ایران خودرو و سایپا برای تأمین قطعات خود با قطعهسازان بم قرارداد منعقد کنند که رونقی به فعالیت صنعتی این منطقه میدهد.
محمدجواد فدائی ادامه داد: تصمیم بعدی نداشتن سقف برای دریافت تسهیلات از محل تبصره ۱۸ بود و نیاز مالی واحدهای تولید و مشکلات نقدینگی استان را با این اعتبارات رفع میکنیم.
استاندار کرمان گفت: مردم همانگونه که در جنگ نظامی تبعات را تحمل کردند و پیروز شدیم، پیامدهای جنگ اقتصادی را تا رسیدن به پیروزی تحمل کنند.
وی تصریح کرد: با دانش مدیران بومی تلاش میکنیم واحدهای تولیدی نیمه فعال استان کرمان و شهرستان بم فعال شوند که شاهد رونق بیشتری در این حوزه باشیم و امیدواریم تصمیمات وزیر صنعت با خودروسازان بم زودتر اجرایی و مشکلات آنان رفع شود.
تولید قطعات داخلی موتور متحرکه صنعت خودروسازی
فرماندار بم هم با ذکر اینکه ۴۳ واحد تولیدی در بم وجود دارد که از این میزان هفت گروه خودروسازی هستند گفت: ۶ واحدتولیدی خودرو طی سالهای پیش فعال بودند که چهار شرکت اخیراً غیرفعال شدند و ۲ شرکت اکنون فعال هستند که نگرانیهایی ایجاد کرده که با برنامه ریزی مناسب باید به سمت تولید قطعات داخلی پیش رویم که این امر ضمن رفع کاستیهای صنایع خودروسازی باعث اشتغالزایی ۵۰ هزار نفر در بم میشود.
هادی شهسوار پور با اشاره به اینکه سرسیلندر، شاتون و پیستون در منطقه ارگ جدید میتواند برای خودروسازان بزرگ کشور تولید شود اظهار داشت : زیربنا و امکان بومی سازی قطعات در منطقه ارگ جدید بم فراهم شده و در این زمینه قطعه سازان این شهرستان باید با خودروسازان بزرگ قراردادی امضا و آینده خودروسازی کشور را تضمین کنند.
فرماندار بم ادامه داد: تولید و اشتغال خودروسازی منطقه ارگ جدید بم پس از برجام شروع به رشد کرد و سال ۹۶ شمار ۱۱۴ هزار دستگاه خودرو در این منطقه تولید شد و تحریمهای دوباره رقم تولید را در سال ۹۷ به میزان ۸۰ هزار دستگاه رساند و امسال وضعیت بحرانی داریم که در حال حاضر میزان اشتغال در خودروسازی از ۱۰ هزار و ۵۰۰ به ۶ هزار و ۷۲ نفر رسیده است.
وی عنوان کرد: اما در عین حال سال پیش ۳۳۰۰ میلیارد تومان از محل حقوق گمرکی از گروه خودروسازی بم پول به حساب خزانه دولت واریز کردیم .
هرچند برآیند گفتههای متولیان امور پیرامون صنایع خودروسازی در استان کرمان به محوریت بم براثر شدت تحریمها طی چند ماه اخیر باعث حرکت لاکپشتی خودروسازی این منطقه از کشورمان شده اما بازدید اخیر وزیر صمت و برنامه ریزی و ساز و کارهای پیش بینی شده در این سفر نوید بخش جان گرفتن دوباره صنعت محوری و اشتغالزا در بم خواهد بود.
ایرنا
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد