چه خبر از بازار لاستیک خودرو؟ + قیمت

شنبه 6 مهر 98 ساعت 17:29
چه خبر از بازار لاستیک خودرو؟ + قیمت

اکنون وضعیت بازار لاستیک به جز در دو نوع لاستیک پرایدی و وانتی، معتدل و آرام است. لاستیک پراید با تفاوت قیمت ۲۰۰ هزار تومانی و لاستیک وانت با تفاوت قیمت یک میلیون تومانی در بازار نسبت به کارخانه به فروش می‌رسد. در بازار لاستیک‌های وارداتی باری هم اخلالی وجود ندارد.

در سال پیش، بازار لاستیک روزهای آشفته‌ای را از اعتصاب رانندگان خودروهای سنگین به دلیل گرانی لاستیک‌های باری، تا کمبود و قیمت‌های متفاوت لاستیک‌های سواری در بازار گذراند. از طرفی دیگر، تولیدکنندگان این صنعت هم مثل دیگر صنایع، با مشکلات متفاوتی مواجه شدند.

ولی وضعیت کنونی این بازار چطور است؟ آنطور که فعالان بازار این صنعت شرایط این بازار با وجود کاهش پنج درصدی تولید، آرام است. ۱۰ کارخانه تولید لاستیک فعال هستند و تنها در بازار دو نوع لاستیک، مشکلاتی وجود دارد. در حوزه لاستیک‌های وارداتی برای کامیون‌داران هم، اخلالی در بازار وجود ندارد.

کامیون‌داران: مشکلی برای لاستیک نداریم

«احمد کریمی» دبیر کانون کامیون‌داران در خصوص شرایط کنونی تأمین لاستیک برای این صنف می‌گوید:«اکنون مسئله لاستیک مانعی برای فعالیت ناوگان حمل و نقل نیست. به اندازه‌ای که حمل‌ونقل بدون مشکل جریان داشته باشد، لاستیک در بازار وجود دارد.»

کریمی ادامه می‌دهد:«شاید در خصوص برخی از سایزها مشکل وجود داشته باشد، اما به اندازه‌ای نیست که به توقف یک ناوگان به دلیل نبود لاستیک منجر شود. در مجموع می‌توان گفت که هیچ مشکلی نداریم. بازار بعضی از سایزها کاملاً اشباع شده‌است. بعضی از سایزهای دیگر هم با توجه به تدبیر وزارت صنعت و سازمان راهداری که ثبت سفارش‌های گذشته را قبول کردند، بنظر می‌رسد که به زودی حل می‌شود.»

دبیر کانون کامیون‌داران در مورد اوضاع قیمت لاستیک‌های باری می‌گوید:«قیمت لاستیک در چند سال افزایش پیدا نکرده بود. ولی در یک سال گذشته، هم قیمت مواد اولیه و هم ارز افزایش زیادی داشت. در این شرایط قاعدتاً قیمت لاستیک افزایش پیدا می‌کند. از سال پیش که مشکلات آغاز شد، هم تولید کننده و هم واردکننده درخواست افزایش قیمت دادند و قیمت‌ها کمی افزایش پیدا کرد.»

به گفته کریمی، اکنون قیمت لاستیک وارداتی چینی با کیفیت خوب در سایز ۳۱۵ نزدیک به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و در سایز ۳۸۵ نزدیک به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. قیمت نمونه‌های اروپایی هم نزدیک به ۱۵ درصد بیشتر است.

دبیر کانون کامیون‌داران می‌گوید:«مشکلی که ما داشتیم، واردات لاستیک‌های بی‌کیفیت بود. دقت به کیفیت لاستیک‌ها در واردات کم بود. ولی اکنون برای آن نامه نوشتیم و سخت گیری بیشتر شده‌است.»

آیا قیمت‌ لاستیک‌هایی که به دست کامیون‌داران می‌رسد، در کارخانه و بازار یکی است؟ کریمی در این خصوص می‌گوید:«خوشبختانه سامانه‌ای که در سازمان راهداری تعریف شده، این مشکل را هم حل کرده است. هم تولیدکننده و هم واردکننده وظیفه دارند که میزان موجودی‌شان را به وزارت صنعت اعلام کنند.بعد با هماهنگی این استان‌ها با حواله سازمان راهداری و یا انجمن‌های صنفی به نمایندگی تعیین شده، لاستیک را توزیع می مکنند و از این جهت امکان عرضه با قیمت بالاتر ندارد. مگر اینکه نیاز کامیون بیشتر از میزان تعیین شده باشد که در این صورت باید از بازار آزاد تهیه کند و قیمت کمی تفاوت دارد.»

فروشندگان: گرانی لاستیکپراید به خاطر تولید کم است

«داوود سعادتی‌نژاد» رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک در مورد شرایط کلی بازار می‌گوید: «بازار هم اکنون مشکلی ندارد. در خصوص لاستیک‌های باری که کامیون‌ها مشکل داشتند، با وارد شدن وزارت صنعت و ساماندهی‌شان، بازار اشباع شده است. هم اکنون تنها برای لاستیک پراید و نیسان وانت مشکل داریم که اگر کارخانه‌ها درایتی داشته باشند، این هم حل می‌شود.»

سعادتی نژاد ادامه می‌دهد: «هم اکنون بازار از نظر عرضه لاستیک، اشباع است. تنها قالب بعضی از لاستیک‌هایی را که وارداتی هستند، نداریم.»

رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، از شرایط قیمت‌ها در بازار چنین روایت می‌کند: «هم اکنون قیمت کارخانه و بازار لاستیک فقط ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان تفاوت می‌کند. همه انواع لاستیک بر اساس قیمت‌های مصوب است. بعضی از لاستیک‌ها هم حتی زیر قیمت مصوب در بازار فروخته می‌شوند. تنها تفاوت برای همان قیمت لاستیکپراید و نیسان است.»

به گفته سعادتی‌نژاد، هم اکنون قیمت مصوب لاستیک پراید نزدیک به ۳۵۰ هزار تومان است که در بازار آزاد نزدیک به ۳۵۰ هزار تومان فروخته می‌شود. همچنین قیمت کارخانه و بازار لاستیک نیسان وانت هم حدود یک میلیون تومان، اختلاف دارد. وی می‌گوید: «اختلاف قیمت به دلیل کمبود این دو نوع لاستیک در بازار است. چاره‌اندیشی برای رفع مشکل آن هم تنها این است که کارخانه‌ها درایت کنند و تولید این دو قالب را بیشتر کنند.»

تولیدکنندگان: تولید لاستیک پراید ۲۲ درصد افزایش یافته‌است

«مصطفی تنها» سخنگوی انجمن صنفی تایر ایران، در خصوص شرایط کنونی تولید لاستیک می‌گوید: «در ۵ ماه اول امسال، ۵ درصد نسبت به ۵ ماهه اول سال ۹۷ کاهش تولید داشتیم. اما ما با خون دل تولید می‌کنیم. با مسائل و مشکلات و مصائب زیادی که ناشی از شرایط موجود اقتصادی است، تولید می‌کنیم.»

به گفته تنها، سالانه در کشور ۲۸۰ هزار تن لاستیک تولید می‌شود، در حالی که ظرفیت منصوب این صنعت ۳۷۰ هزار تن در سال است. ۴۵ درصد از مواد اولیه تولید لاستیک وارداتی است. برای تأمین ۵۵ درصد از دیگر مواد هم بعضی تولیدکنندگان به تأمین ارزی نیاز دارند. وی می‌گوید: «در این وضعیت ما برای تأمین مواد اولیه داخلی با افزایش قیمت‌های بی‌ضابطه مواجه بودیم. برای انتقال ارز و خریدهای خارجی مشکلات جدی داشتیم. با این حال ۱۰ کارخانه تولید تایر داریم که هر ۱۰ تای آن‌ها فعال هستند.»

سخنگوی انجمن صنفی تایر ایران در مورد کمبود لاستیک پراید و نیسان می‌گوید: «ما در ۵ ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال پیش، نه تنها کاهش تولید نداشتیم بلکه ۲۲ درصد افزایش تولید تایرپراید داشتیم.»

به گفته مصطفی تنها از ابتدای امسال تا پایان مردادماه، یک میلیون و ۸۳۰ هزار حلقه لاستیک پراید تولید شده است، در حالیکه در مدت مشابه سال پیش یک میلیون و ۴۹۰ هزار حلقه لاستیک پراید تولید شده بود.

وی می‌گوید: «بازار منطق خاص خودش را دارد که با تولید متفاوت است. اگر در بازار مشکلی وجود دارد، این مشکل به تولید برنمی‌گردد. الان قیمت تایر پرایدی بالاترین تفاوت قیمت بازار با قیمت مصوب یعنی قیمتی که کارخانه‌ها عرضه می‌کنند در تایرپراید است. نمی‌خواهم به فعالان بازار اتهامی بزنم اما وقتی در کارخانه اضافه تولید هم داشتیم، باید از بازار پرسید که چه اتفاقی می‌افتد؟ شاید به دنبال تحت فشار گذاشتن دولت هستند تا تعرفه‌ها را پایین بیاورد و بتوانند کاری را که با تایر باری کردند، این بار با تایر سواری کنند.»

تنها ادامه می‌دهد: «با شلوغی‌هایی که سال پیش برای تایر باری ایجاد شد؛ تعرفه واردات آن را ۵ درصد کردند، برایش  ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص دادند و همه مقررات لازم را هم به حداقل رسانند.»

اما در لاستیک‌های وانتی، اوضاع متفاوت است. سخنگوی انجمن صنفی تایر ایران می‌گوید: «قیمت‌های مصوب برای تولید این نوع لاستیک خیلی پایین و موجب زیان کارخانه‌های تولیدکننده است. به همین دلیل، کارخانه‌ها رغبتی به تولید تایرهای وانتی ندارند. آن‌ها در حال مذاکره با سازمان حمایت هستند که در قیمت‌ها تعدیل ایجاد کنند.»

ایرنا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar