مشکلات رانندگان اتوبوس بین شهری

دوشنبه 18 آذر 98 ساعت 10:22
مشکلات رانندگان اتوبوس بین شهری

تأمین زندگی و معشیت رانندگان وسایل نقلیه سنگین از جمله رانندگان اتوبوس برون شهری از جمله مواردی است که از اهمیت زیادی برخوردار است، چون این رانندگان ساعت‌های طولانی بدور از خانه و خانواده خود مسیرهای طولانی را طی می‌کنند و با جان  مسافران زیادی سروکار دارند، بنابراین نیاز به آرامش فکری دارند تا بتوانند مسیرهای طولانی را بی دغدغه طی کنند .

مشکلاتی مانند کم بودن درآمد، نداشتن شرکت تعاونی مسکن، ناکافی بودن مزایای بیمه تکمیلی، نامناسب بودن شرایط جاده‌هایی که طی می‌کنند و نگرانی بابت کمی حق بازنشستگی از جمله مواردی است که رانندگان اتوبوس را در بعضی شهرها از جمله تبریز با نگرانی‌ها و دغدغه‌هایی مواجه کرده است.

اصغر پیرایش اهل تبریز از جمله رانندگان اتوبوسی است که بیش از ۴۰ سال است جاده‌های این کشور را به ویژه در مسیر تبریز به مازندران طی می‌کند و با وجود مشکلات زیادی که در این راه بر دوشش سنگینی می‌کند  ولی همه فکر و ذهنش این است  که مسافران خود را صحیح و سالم به مقصد برساند.

وی با ذکر اینکه از سال ۵۷ تاکنون به عنوان راننده اتوبوس مسیر تبریز و مازندران را طی می‌کند، اظهار کرد: هم اکنون از ترمینال اتوبوس رانی نوشهر به تبریز مسافران این شهر و چند شهر مسیر را به صورت هر روزه و رفت و برگشت جابجا می‌کند.

وی با اشاره به اینکه هر روز به مدت ۱۳ تا ۱۴ طول می‌کشد تا این مسیر طی شود،  افزود: رانندگی یکی از مشاغل بسیار سخت است که اگر علاقه نباشد این روزها و ساعتها به سختی خواهد گذشت.

این راننده برون شهری تبریز با ابراز گلایه از کم توجهی بعضی مسئولان دولتی به رانندگان اتوبوس، گفت: با اینکه از سال ۵۷ مشغول رانندگی هستم اما تنها از سال ۷۲ مشمول بیمه شدم و ناچارم چندسال دیگر هم رانندگی کنم تا بازنشسته شوم  چون تا پیش از آن به بیمه شدن رانندگان وسایل نقلیه سنگین توجه آنچنانی نمی‌شد.

این راننده اتوبوس تبریز مازندران با اشاره به اینکه تنها هشت سال از این مدت را اتوبوس رانی پول بیمه را پرداخت کرد و مابقی توسط خود ما رانندگان پرداخت می‌شود، تصریح کرد: پس از بازنشستگی، حقوقی که دریافت خواهیم کرد خیلی کم است یعنی با درآمد زیر دو میلیون تومانی که قرار است چندسال بعد به ما پرداخت شود به هیچ عنوان نمی‌توان با این شرایط گرانی و تورم زندگی کرد.

پیرایش میزان حقوق دریافتی از صاحبان اتوبوس را هم ناکافی دانست و عنوان کرد: هر راننده با توجه به توافقی که با مالک اتوبوس انجام می‌دهد حقوق دریافت می‌کند که چندان زیاد نیست و اگر اعتراضی هم انجام گیرد، صاحب خودرو عذر راننده را می‌خواهد و راننده دیگری را به کار می‌گیرد و  دولت و سازمان حمل و نقل هم از رانندگان حمایت آنچنانی نمی‌کند.

وی با ذکر اینکه این میزان حقوق بازنشستگی کفاف زندگی حتی دو نفر را نمی‌دهد، یادآور شد: همه صنف‌ها دارای انجمن و شرکت تعاونی هستند که می‌توانند با قیمت مناسب مسکن و زمینی را خریداری کنند، ولی ما رانندگان از این موقعیت بی بهره هستیم. 

وی در مورد دیگر مشکلات رانندگی ابراز کرد: نامناسب بودن کیفیت آسفالت بعضی از نقاط و جاده‌های کشور یکی دیگر از مشکلات است چون وجود دست اندازه‌ها و چاله‌های فراوان باعث خستگی راننده می‌شود.

علی جباری دیگر راننده اتوبوس تبریز به شیراز که مدت ۱۵ سال است در این مسیر رانندگی می‌کند.

وی با ذکر اینکه همه رانندگان خودورهای سنگین و دیگر صنوف دارای دفتر صنفی هستند اما رانندگان اتوبوس هیچ دفتر و شرکتی ندارند، افزود: روزی چهاردستگاه اتوبوس در مسیر تبریز وشیراز رفت و آمد دارد که هر کدام دارای سه راننده هستند و در مجموع ۱۲ راننده می‌شود با اینکه مسیر و کارکرد همه اتوبوس‌ها و رانندگان یکی  است اما میزان حقوق دریافتی هرکدام از این رانندگان باهم متفاوت است و هر مالک اتوبوسی بنا بر توافقی که با راننده دارد حقوق پرداخت می‌کند.

جباری ادامه داد:  هزینه و خرج زندگی بسیار سنگین است و با این حقوق‌ها هزینه اجاره و خانواده تأمین نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه اگر راننده‌ای با این شرایط نتواند کنار بیاید رانندگان دیگری جای وی را خواهند گرفت، تاکید کرد: باید سازمان و ارگانی باشد که ما رانندگان بتوانیم درد خود را به آنجا انتقال دهیم.

این راننده اضافه کرد:  هزینه پرداختی حق بیمه ما بسیار زیاد است و اگر در این زمان بازنشسته شویم با حقوقی که می‌گیریم به هیچ عنوان نمی‌توان زندگی کرد و ما هم جز رانندگی کار دیگری را بلد نیستیم که پس از اینهمه سال به دنبال آن برویم.

جباری با ذکر اینکه هزینه دفترچه رانندگی، کارت سلامت و کارت هوشمند به دیگر هزینه‌های راننده اضافه می‌شود، تصریح کرد: به اتفاق چند تن از رانندگان به راه و ترابری مراجعه کردیم، مسئولین حمل و نقل به ما گفتند به اتفاق سایر رانندگان در این ترمینال اتاقی تشکیل دهید و یک نفر نماینده شود و مشکلات را مطرح و پیگیر باشد، ولی متاسفانه بعضی از رانندگان همکاری نکردند.

وی با بیان اینکه شمار ۳۳ شرکت در این ترمینال فعال است، افزود: به خاطر هزینه زیاد زندگی قادر نیستم یک خودروی سواری معمولی برای خود تهیه کنم.

جباری گفت: باید به لحاظ  فکری و زندگی دارای آرامش باشیم تا بتوانیم با خیال راحت رانندگی کنیم ولی همواره نگرانی ما بابت پاس شدن چک و خرج و مخارج زندگی است و به همین خاطر راننده دچار خستگی می‌شود.

علی اکبر مردانی دیگر راننده اتوبوس خط تبریز شیراز با سابقه بیش از ۲۵ سال است.

وی گفت: دولت و مالکان خودرو آنگونه که باید و شاید از رانندگان حمایت نمی‌کنند.

مردانی با اشاره به اینکه سازمانی نیست که روی حقوق ما نظارتی داشته باشد، افزود: طبق توافق با مالک اتوبوس حق و حقوق دریافت می‌شود.

اقداماتی برای بیمه تکمیلی رانندگان انجام شده است

محمد قوی دل مسئول واحد حمل و نقل ترمینال تبریز هم با ذکر اینکه یک سری خدمات  از قبیل کارت هوشمند به همه رانندگان وسایل نقلیه سنگین از جمله اتوبوس داده می‌شود که مشخصات کامل راننده، بیمه، مدرک تحصیلی و سابقه کار راننده بر روی آن حک شده است، اظهار کرد:  هر راننده‌ای که بخواهد به سمت مقصدی برود از طریق کارت هوشمند صورت وضعیت و حساب برای وی صادر می‌شود و اگر راننده‌ای این کارت را نداشته باشد نمی‌تواند حرکت کند.

وی گفت: در داخل خودرو از جمله اتوبوس دستگاهی هست که  کارت هوشمند راننده داخل آن قرار می‌گیرد که می‌تواند با پلیس هم ارتباط برقرار کند.

قوی دل ادامه داد: در این ترمینال شمار ۳۳ شرکت و ۳۵۰ دستگاه اتوبوس است که شامل نزدیک به ۶۰۰ راننده می‌شود.

وی تصریح کرد:  با توجه به کارکرد هر اتوبوس لاستیک به نرخ دولتی به اتوبوس‌ها داده می‌شود.

جباری تاکید کرد:  اقداماتی هم از طرف معاونت حمل و نقل جاده‌ای استان برای بیمه تکمیلی همه رانندگان از جمله رانندگان اتوبوس این ترمینال انجام شده است.

ما نمی‌توانیم دخالت کنیم

کاظم تیمورنژاد معاون حمل و نقل جاده‌ای استان آذربایجان شرقی هم اظهار کرد: در تمام طول مسیر رانندگی اتوبوس و وسایل نقلیه سنگین  کنترل نامحسوس انجام می‌گیرد و با کسانی که سرعت غیر مجاز و قوانین را رعایت نکنند برخورد خواهد شد.

وی در مورد مشکل حقوق رانندگان گفت:  مقدار حقوقی که دریافت می‌کنند بستگی به توافق با صاحب اتوبوس دارد و ما نمی‌توانیم دخالت کنیم.

تیمور نژاد ادامه داد:  اگر راننده‌ای از شرایط گله مند است باید به ما اطلاع دهد و ما هم شرکت مربوطه را زیر سؤال می‌بریم چون رانندگان با شرکت طرف هستند.

وی با ذکر اینکه  سیستم ۱۴۱ شهر راه برای رسیدگی به مشکلات است، افزود: اگر راننده‌ای احساس می‌کند حق وی تضییع شده است، طی تماس با ۱۴۱ می‌تواند مشخصات  بدهد و این موضوع در صورتی که تخلفی انجام گرفته باشد در کمیسیون مورد  رسیدگی قرار می‌گیرد.

بر اساس این گزارش، چنین به نظر می‌رسد که ارگان خاصی به رفع مشکلات معیشتی و مشکلات مربوط به شرکت‌های طرف قرارداد با رانندگان رسیدگی نمی‌کند، ولی با توجه به اینکه رانندگان با حفظ جان انسان‌ها سرکار و دارند امیدواریم مسئولان آنها را فراموش نکنند.

ایسنا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar