خودروسازان خصوصی به حالت نیمه تعطیل درآمدند!
وزارت صنعت، معدن و تجارت بعد از وقفهای دو ماهه، آمار مربوط به تولید خودرو در کشور را منتشر کرد، آماری که نشان میدهد خودروسازان بخش خصوصی عملاً به حالت نیمه تعطیل درآمدهاند.
بنابر آماری که وزارت صمت در اختیار انجمن خودروسازان ایران گذاشته، تیراژ خودروسازان خصوصی کشور در طول چهار ماه ابتدایی امسال حتی به ۱۰ هزار دستگاه هم نرسیده است. طبق این آمار، خصوصیها که تقریباً تمام تولید آنها را مدلهای چینی تشکیل میدهند، در مقایسه با چهار ماه سال پیش بیش از ۸۱ درصد کاهش تولید داشتهاند. پیش از آنکه به سراغ جزئیات تولید خودروسازان خصوصی برویم، بهتر است ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که چرا خصوصیسازان به این حال و روز افتادهاند. بدون شک، جواب کلی به این سؤال، «تحریم» است که باعث شد شرکای بخش خصوصی از بیم جرائم مادی و معنوی آمریکاییها، یا قید فعالیت در ایران را بزنند یا حضور خود را کمرنگ کنند. اردیبهشت سال پیش که آمریکا با اعلام دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور، از توافق هستهای و برجام خارج شد، خروج شرکای اروپایی و کرهای و ژاپنی خودروسازی ایران قابل پیشبینی بود، ولی گمان میرفت چینیها بمانند و با استفاده از خلأ رقبا، حتی فعالیت خود را گسترش بدهند. این امیدواری از آن جهت بود که خودروسازان چینی در دور قبلی تحریمها، صنعت خودروی ایران را تنها نگذاشتند و حتی شرکتهای جدیدی راهی کشور شدند و بخش خصوصی صنعت خودرو عملاً به تصاحب چشم بادامیها درآمد. در جریان تحریمهای اولیه خودروسازی، کمپانیهایی مثل پژو، رنو، کیا، ولوو و اسکانیا از ایران خارج شدند یا فعالیت خود را به حداقل رساندند، در نتیجه فضا برای گسترش حضور چینیها در صنعت و بازار خودروی کشور فراهم شد. چینیهایی مثل کمپانی چری که از اواسط دهه ۸۰ به ایران آمده بودند، با استفاده از خلأ اروپاییها و ژاپنیها و کرهایها در خودروسازی کشور، فعالیت خود را گسترش دادند تا از تحریم بهترین استفاده را برده باشند. در ادامه، چند کمپانی چینی دیگر هم ترغیب شدند تا وارد ایران شده و بخشی از ظرفیت خودروسازی و بازار خودروی کشور را به دست بگیرند. وضعیت به شکلی پیش رفت که بخش خصوصی صنعت خودروی ایران به بهشت چینیها تبدیل شد و عملاً به دست آنها افتاد. پس از توافق هستهای و برجام هم کمپانیهای چینی دیگری راهی ایران شدند تا جمع آنها جمع شده و سهمشان در صنعت و بازار خودروی کشور رشد کند. طبق آمارهای پیش از نقض برجام، سهم محصولات چینی از کل تولید خودروسازی کشور به مرز ۲۰ درصد نزدیک شده بود و قطعاً اگر تحریم مجدداً برقرار نمیشد، این سهم بالا و بالاتر هم میرفت.
با توجه به این عقبه، گمان عمومی این بود که خودروسازان چینی در جریان تحریمهای جدید هم در ایران بمانند و فعالیت خود را هم گسترش بدهند، ولی عکس این پیش بینی رخ داد. وقتی ترامپ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد، ابتدا خودروسازی ایران را هدف قرار داد و در اواسط تابستان سال پیش، تحریمهایی سخت علیه این صنعت بزرگ و استراتژیک در نظر گرفت. ابتدا اروپاییها، ژاپنیها و کرهایها طبق انتظار و از ترس آمریکاییها، به قول و قرار خود با خودروسازان ایرانی پشت پا زده و از کشور خارج شدند. سه ماه پس از تحریم صنعت خودرو، تحریمهای سخت دیگری گریبان اقتصاد کشور را گرفت و موجب شد مبادلات بانکی ایران با دنیا مختل شده و نقل و انتقال پول بسیار سخت و حتی ناممکن شود. در نتیجه، خودروسازان چینی هم از گزند تحریم در امان نماندند و با وجود جنگ تجاری بین کشورشان با آمریکا، به صنعت خودروی ایران پشت کردند. آمارهایی که وزارت صمت از سال پیش منتشر کرده نشان میدهد خودروسازان چینی فتیله تولید را در ایران پایین کشیده و حتی بعضی از آنها عملاً کشور را ترک کردهاند.
به عقیده کارشناسان، موجسواری چینیها روی تحریم، از دو ناحیه سرچشمه میگیرد؛ نخست، سختتر شدن جرائم مادی و معنوی تحریم در مقایسه با سالهای ۹۱ و ۹۲ (تحریمهای اولیه خودروسازی) و دوم، بسته شدن منافذ نقل و انتقال پول و ارسال قطعات. به گفته آنها، دولت ترامپ بسیار سختگیرانهتر از دولت قبلی آمریکا نسبت به تحریم ایران اقدام کرده و هر شخص و شرکتی که تحریم را رعایت نکند، به سختی مجازات خواهد شد. در نتیجه، خودروسازان چینی هم که حالا دیگر شرکتهای نوپای گذشته نیستند و در بازارهای جهانی برو بیایی دارند، از ترس جریمه و مجازات آمریکا، یا ایران را ترک کرده یا فعالیت خود را به حداقل رساندهاند.
از آن طرف اما آمریکاییها با درک حساسیت بالای خودروسازی در ایران، پازل تحریمها را طوری چیدند که امکان نقل و انتقال پول و تأمین قطعات از خارج برای صنعت خودروی کشور به صفر نزدیک شود. این موضوع باعث شد چینیهایی هم که با وجود سختی تحریم قصد ماندن در ایران و حفظ فعالیت خود را داشتند، با چالشهایی بزرگ رو به رو شوند و به اصطلاح کم بیاورند. این کم آوردن البته تنها به خودروسازان حاضر در بخش خصوصی مربوط نمیشود، چه آنکه محصولات چینی ایران خودرو و سایپا هم تحت تأثیر تحریمها با افت تولید رو به رو شدهاند. حتی بعضی شرکای چینی این دو خودروساز بزرگ هم ارتباط خود را با آنها قطع کردهاند تا از شر مجازات آمریکاییها در امان باشند. هرچه هست، خودروسازی خصوصی ایران و بخش چینی ایران خودرو و سایپا، هم اکنون اوضاع خوبی ندارند و هیچ بعید نیست خروج چشم بادامیها از کشور ادامهدار باشد. اگر آخرین آمار منتشره از تولید را ملاک قرار دهیم، تا به امروز کمپانیهایی مثل برلیانس، MG، لیفان، گریت وال و BYD از ایران خارج شدهاند، ولی چری، جک، جیلی و زوته فعلاً ارتباطشان را قطع نکردهاند.
افت شدید خصوصیها
به سراغ جزئیات آمار خودروسازان بخش خصوصی طی چهار ماه ابتدایی امسال برویم و ببینیم شرکتهای گوناگون چه آماری را از خود به جا گذاشتهاند. بنابر آمار منتشره، خصوصیها در مجموع تا پایان تیر امسال تنها ۹ هزار و ۸۵ دستگاه انواع محصول سواری را در کشور به تولید رساندهاند که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش، کاهش ۳. ۸۱ درصدی (معادل ۳۸ هزار و ۸۱۵ دستگاهی) را نشان میدهد. با توجه به تیراژ اعلامی و با در نظر گرفتن آمار کل تولید خودروهای سواری در چهار ماه نخست امسال (۲۴۷ هزار و ۴۵ دستگاه) سهم خصوصیسازان از کل تیراژ به کمتر از ۴درصد رسیده که نشان از کاهش آن در مقایسه با ماههای گذشته دارد.
در بین خودروسازان بخشخصوصی ولی بیشترین تیراژ طی چهار ماه امسال به کرمان موتور تعلق گرفته است. بنابر آمار اعلامی، این گروه تا پایان تیر ماه امسال پنج هزار و ۸۵ دستگاه انواع محصولات سواری را مونتاژ کرده تا در مقایسه با چهار ماه سال اخیر، ۷. ۶۸ درصد کاهش تیراژ را تجربه کند. در بین محصولات تولیدی توسط کرمان موتور طی چهار ماه امسال، مدلهای اکسنت و النترای هیوندایی دیده نمیشود و این گروه در چهار ماه امسال تنها ۱۳ دستگاه هیوندایی آی ۲۰ را مونتاژ کرده است. طبق آمار منتشره ولی لیفان دیگر جایی در سبد تولیدات کرمان موتور طی چهار ماه ابتدایی امسال نداشته است. کرمان موتور ولی توانسته در چهار ماه ابتدایی امسال بیش از ۵هزار دستگاه از مدلهای گوناگون جک را مونتاژ کند. بیشترین رقم تولید در کرمان موتور به جک S۵ تعلق دارد و کمترین تیراژ هم نصیب مدل J۵ شده است. طبق آمار منتشره، کرمان موتور در تیر امسال دو هزار و ۱۹۸ دستگاه خودروی سواری را تولید کرده است. دیگر خودروساز بخش خصوصی یعنی گروه بهمن هم طی چهار ماه امسال ۸۰۴ دستگاه تیراژ داشته که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش کاهش ۶. ۷۸ درصدی را نشان میدهد.
از شرکت بهمن بگذریم و به «مدیران خودرو» برویم، گروهی که محصولاتی از برند چینی «چری» را مونتاژ میکند. بنابر آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت این گروه دو هزار و ۲۳۹ دستگاه انواع محصولات سواری را در چهار ماه امسال به تولید رسانده و این رقم نشان میدهد مدیران خودرو نسبت به بازه زمانی مشابه سال پیش، ۳. ۹۰ درصد کاهش تیراژ داشته است. این گروه همچنین در تیر ماه امسال تنها ۵۷۷ دستگاه تولید داشته است. در بین محصولات مدیران خودرو، بیشترین تیراژ نصیب آریزو۵ شده و کمترین تیراژ را هم MVM مدل ۳۱۵ طرح قدیم به خود اختصاص داده است.
سری هم به دیگر خودروسازان بخش خصوصی بزنیم و ببینیم آنها چه افتوخیزی در تولید طی چهار ماه امسال داشتهاند. در این بین، «صنعت خودروی آذربایجان» که به مونتاژ محصولات امجی چین مشغول بود، گویا نیمه تعطیل شده است. این گروه فقط ۱۳۵ دستگاه تیراژ در چهار ماه امسال داشته که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش کاهش ۷. ۹۵ درصدی را نشان میدهد. از کارمانیا دیگر خودروساز بخش خصوصی هم خبر میرسد این شرکت در چهار ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال اخیر، با کاهش ۵. ۸۸ درصدی رو به رو شده است. کارمانیا که محصولات BYD چین را در ایران مونتاژ میکرد، در تیر امسال هیچ تولیدی نداشته و به نظر میرسد ایران را ترک کرده است. بنابر آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، دیگر شرکت بخش خصوصی به نام «خودروسازان بم» در چهار ماه امسال تیراژی ۱۶۵ دستگاهی را از خود به جا گذاشته است. با توجه به این رقم، «خودروسازان بم» در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال پیش، ۸. ۷۴ کاهش تولید را به خود میبیند. این گروه یک محصول از جیلی چین را مونتاژ میکند و در تیر ماه تنها ۶۷ دستگاه تیراژ داشته است.
از بم که بگذریم، دیگر خودروساز بخش خصوصی به نام ریگان خودرو هم توانسته در چهار ماه امسال تیراژی ۳۵۸ دستگاهی را از خود به جا بگذارد. این گروه محصولی به نام کوپا مونتاژ میکند که به یکی از زیرمجموعههای زوتی چین تعلق دارد. ریگان خودرو در تیر امسال ۸۰ دستگاه کوپا را مونتاژ کرده است. در نهایت ولی دیارخودرو هم که محصولی به نام سابرینا متعلق به گریت وال چین را مونتاژ میکرد، طی چهار ماه امسال ۱۶۷ دستگاه تیراژ داشته است.
دنیای اقتصاد
دیدگاه بگذارید
3 دیدگاه ها برای "خودروسازان خصوصی به حالت نیمه تعطیل درآمدند!"
به جهنم به درک امیدوارم همه این لگن سازها به اضافه ایران گاری و خرپا به خاک سیاه بشینند همچنین کلیه مسئولین از بزرگ بزرگه تا کوچیک کوچیکه
تا زمانیکه این مسئولین هستند همین آشه و همین کاسه
داریم به عصر حجر برمیگردیم