عدهای به دنبال زمین گیری صنعت خودرو هستند
تحلیلگر صنعت خودرو معتقد است: عدهای به دنبال زمینگیری صنعت خودرو هستند که نتیجه این سیاست افزایش وابستگی کشور را به همراه خواهد داشت، اما متاسفانه متولیان همچنان بر تبلیغات برنامههای اشتباه خود و دمیدن در شیپور حمایت از صنعت پافشاری دارند.
درگیریهای صنعت خودرو هر روز در حال افزایش است و دولت بدون تامل بر این ضرورت، همچنان بر اجرای سیاستهای تعیین قیمتها در سایه کمبودها ادامه میدهد.
درد امروز بازار خودرو گرانی است که این موضع نشات گرفته از ایجاد تورمی است که حاصل سیاستهای دولت بوده نه صنعت خودروی کشور!
بررسی شرایط بازار خودرو نشان میدهد مشتری چندانی در بازار نیست، اما با این حال قیمتها روندی افزایشی را تجربه میکنند. این وضعیت البته از نظر فعالان بازار خودرو وضعیت چندانی غریبی نیست چون که طی ماههای گذشته همواره بازار خودرو با این وضعیت رو به رو بوده است. هر روز خبر افزایش چند ده میلیونی محصولات یک خودروساز شنیده میشود و این نگرانی مردم و کاهش تقاضا را بیشتر میکند.
بنابر گفته مسئولان آنچه باعث افزایش قیمتها در این بازار شده است تغییر در شاخصهای کلان اقتصادی بوده چون که افزایش نرخ ارز فرایند ساخت خودرو را با هزینههای بیشتری همراه کرده است و همچنین فاصله عرضه و تقاضا در بازار یکی دیگر از عوامل گرانی در این بازار اعلام شده است. اما کارشناسان این عرصه عقیده دارند که کاهش قدرت خرید مردم و همچنین قدرت مالی و سرمایهای خودروسازان در برابر سیاستهای اجرایی دولت توان ایستادگی ندارد و برهم ریختگی این بازار به سختی قابل کنترل است.
از سیاستهای تنشزا تا عقبنشینی صنعت خودرو
امیر حسین کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در همین رابطه گفت: ورشکستگی صنعت، انفجار در بازار، مشکلاتی که در مدت دو سال و نیم گذشته شاهد آن هستیم، واقعیتی است که اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: در این دو سال و نیم درمجموع به خاطر سیاستهای اشتباه، بازار خودرو به هم ریخته است از آن طرف صنعت دست و پا میزند برای بقا، با چالشهای جدی مواجه است و راه حلهایی که هم اکنون برای این صنعت پیچیده میشود راهکارهای تلخی است و پس از اجرای این روشها حداقل در کوتاه مدت مورد نفرت مردم قرار میگیرد.
به گفته این تحلیلگر صنعت خودو، دولت در ظاهر صنعت را فدای مردم میکند که این موضوع به وخامت شرایط صنعت خودرو افزوده است، اما در اصل به مردم جفا میشود چون که هم صنعت را نابود کردند و هم مردم را گرفتار قیمتها.
کاکایی گفت: بی تصمیمی مسئولان در رابطه با بسیاری از مسائل پایه صنعت و بازار خودرو، همچنان ادامه دارد و بدون توجه به هیچ یک از مسائل تولید و مصرف به دنبال کسب و حفظ جایگاههای خود هستند. با توجه به اینکه بازار بورس هم همچنان روند نزولی خود را در پیش دارد و دلار هم خیز قیمتی را طی میکند بستر را برای افزایش قیمت خودرو فراهم کردهاند. اگر طی دو سال و نیم گذشته از تولید حمایت میشد امروز همین خودرو میتوانست عامل بازدارنده افزایش تورم باشد نه اینکه این محصولات در لیست تورمزاها قرار بگیرد.
به گفته کاکایی، با این سیاست راه را اشتباه رفتهاند و دود این ندانم کاری به چشم تولید و مردم میرود. در ادامه این روش دو کار اشتباه و خطا انجام گرفت؛ اول اینکه بازار بهم ریخته را تحویل اقتصاد دادند و دیگری، چون تولید به شدت افت کرده بالاخره تولید صنعت خودرو بخشی از تولید ملی است که با این روش ارزش آفرینی را در کشور کاهش دادند و طبیعی است معنی آن تورم خواهد بود و نمیخواهند بگویند و باورند کنند که بخش بزرگی از ایجاد تورم به خودرو برمیگردد.
این کارشناس صنعت خودرو یادآور شد: در کل صنعت کشور را رها کردند و نتیجهای جز تورم حاصل نشد. متاسفانه امروز تمام صنایع کشور با همین روش مدیریت میشود و بدون نقدینگی و با کمبود مواد اولیه به همراه تعیین قیمت دستوری میخواهند اقتصاد کشور را مدیریت کنند!
به گفته کاکایی، همان بلایی که بر سر سیمان و فولاد و سایر صنایع مولد آوردهاند امروز بر سر صنعت خودرو میآورند. تنها موضوعی که ذهن را درگیر میکند و به واقعیت نزدیکتر است، دستهای پشت پرده برای توقف صنعت خودروست، چون که قصد بر این است که خودرو را با قیمت دستوری به بیرون از کارخانه بفرستند و در بازار با افزایش بیش از دو برابر، خرید و فروش شود؛ این چه معنی میتواند داشته باشد؟ به طور مثال، مردم دنا پلاس را ۳۵۰ میلیون تومان از کارخانه میخرند و میخواهند ۶۰۰ میلیون تومان در بازار بفروشند چون که شاهد هستند بر سر تمام محصولات همین بلا آمده است.
وی افزود: رئیس جمهور در دور قبلی دولتش تمرکز را بر کنترل تورم گذاشته بود، هرچند تنشهایی هم داشت، اما باید این تنشها را تحمل میکردیم، چون کنترل تورم بسیاری از مشکلات را حل میکرد و کمکم شرایط اقتصاد به سمت تحول جدی در حرکت بود اما چرا امروز به این سمت چرخیدند؟ چرا سیاستهای کنترل تورم را به ایجاد تنشهای تورمی تبدیل کردند؟! قیمتها بالا رفته، اما تولید به اندازه کافی افزایش نداشته است و در کنار این دو مورد درآمدها هم علاوه بر اینکه افزایشی نداشته در بعضی موارد کاهش هم داشته است؛ یعنی چرخه تولید قفل شد، لذا با یک رکود تورمی شدید مواجه شدند. هم اکنون قیمت خودرو بالا رفته است و میدانیم حجم معاملات خودرو هم قفل کرده است.
یک عده در حال پیچیدن نسخه صنعت خودرو هستند
این کارشناس صنعت خودرو یادآوری کرد: یک عده در حال پیچیدن نسخه صنعت خودرو هستند یعنی طرحهایی که بیرون میآید نشانگر این موضوع است که هیچکس به فکر نجات صنعت نیست و همه فکر میکنند صنعت خودرو یک گاو شیردهی است که زیادی به او دادند که بخورد و میخواهند ذبحش کنند حتی شیرش را هم نمیخواهند بدوشند و این بسیار خطرناک است و روزی میرسد که ما حسرت این روزها را میخوریم به لحاظ اینکه چرا مراقب این گاو شیرده نبودهایم. من اصولا تئوری توطئه را دوست ندارم و ترجیح میدهم با این تئوری مسئلهای را توجیه نکنم، زیرا نمیدانم دقیقا چه میشود، اما از آنجایی که همه بر این اعتقاد هستند و اینکه نباید صنعت را چنین لگدکوب کرد آیا خود آقایان در راس امور به این ایده معتقد نیستند؟!
وی ادامه داد: هم اکنون تمامی اقتصادانان و متخصصین صنعتی بر این مشکلات پافشاری دارند و عواقب آن را هشدار میدهند، اما نمیخواهند حتی صدای آنان را بشنوند چراکه درصدد نابودی یک صنعت استراتژیک در کشور هستند. اگر هنوز نابودی کامل و توقف صنعت اجرایی نشده و علت آن هم این است که بدنه صنعت در حال جنگ است و مقاومت میکند. یکی از علل آن سرمایهگذاریهای عظیمی است که در دهه ۷۰ انجام شده است به خصوص سرمایههای انسانی و مالی که در این دهه بدنه این صنعت را تقویت کرد، اما امروز صنعت را وارد یک جنگ تمام عیار اقتصادی کردهاند.
اقتصاد ۲۴
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد