تیبا بی سروصدا جانشین پراید شد

سه شنبه 6 آبان 99 ساعت 12:59
تیبا بی سروصدا جانشین پراید شد

میکروکارها (Micro Car)، خودروهای دارای موتور کم‌ حجم و موتورسیکلت‌های چهارچرخ سه گزینه جایگزینی پراید برای خانواده‌های ایرانی هستند.

یکی از مباحثی که هم ‌زمان با توقف تولید پراید مطرح شد این بود که پراید جایگزین ندارد. تا جایی که وزارت صمت اعلام کرد: «میکروکارها (Micro Car)، خودروهای دارای موتور کم‌حجم و موتورسیکلت‌های چهارچرخ سه گزینه جایگزینی پراید برای خانواده‌های ایرانی هستند.» اما همان‌طور که برخلاف برنامه‌ریزی‌ها برای جایگزینی تندر۹۰ به‌ جای پیکان، پراید بود که خودبه‌خود جای پیکان را پر کرد، تیبا هم بی‌سروصدا جانشین پراید شد و حتی نوع هاچ‌بک آن یعنی تیبا ۲ جایگزین پراید هاچ‌بک شد.

تفاوت قیمت پراید و تیبا در کارخانه و بازار

آخرین قیمت اعلام‌ شده از طرف کارخانه برای پراید مربوط به اواخر اسفند ماه سال پیش بوده که نشان می‌دهد پراید۱۳۱ در آن زمان نزدیک به ۳۷.۵ میلیون تومان قیمت داشته و پراید ۱۱۱ (هاچ‌بک) نزدیک به ۴۰ میلیون ‌تومان. این درحالی است که قیمت کارخانه مدل پایه تیبا (با رینگ فولادی) در همان زمان ۴۳.۵ میلیون تومان و قیمت تیبا ۲ (هاچ‌بک) ۵۱.۵ میلیون‌تومان بوده است. یعنی مدل معمولی دو خودرو تنها ۶ میلیون‌تومان در کارخانه اختلاف قیمت داشته‌اند. در همان زمان پراید ۱۳۱ و پراید ۱۱۱ در بازار به‌ترتیب نزدیک به ۶۰ میلیون و ۶۲ میلیون‌تومان قیمت داشتند و قیمت تیبا و تیبا ۲ در بازار به ‌ترتیب نزدیک به ۷۲.۵ میلیون و ۷۶ میلیون‌تومان بود. هم اکنون هم پراید ۱۳۱ صفرکیلومتر و پراید ۱۱۱ نو در بازار به‌ ترتیب نزدیک به ۱۳۰ میلیون و ۱۴۰ میلیون‌ تومان قیمت دارند و تیبا و تیبا ۲ هم به ‌ترتیب بیش از ۱۴۰ میلیون و بیش از ۱۵۰ میلیون ‌تومان قیمت خورده‌اند. یعنی خانواده محصولات پلت ‌فرم ایکس ۲۰۰ (تیبا)‌ در بازار نزدیک به ۸ درصد گران‌تر از خانواده محصولات پلت ‌فرم ایکس۱۰۰ (پراید) است. البته ذکر این نکته ضروری است که به‌قول سرمقاله روز گذشته، جای پراید ۴۰-۵۰ میلیونی چندماه پیش را دیگر پراید ۱۳۰ میلیونی هم پر نمی‌کند، چه برسد به تیبای ۱۴۰میلیونی. اما بحث این مقال فارغ از موضوع توان خرید متقاضیان، متمرکز بر قرابت قیمتی دو مدل خودرو است. همچنین از آنجا که شانس خرید تیبا و تیبا ۲ به قیمت‌های ۷۰.۵ میلیون و ۷۸ میلیون‌تومانی کارخانه برای عموم مشتریان به‌شدت اندک است، این قیمت را ملاک بحث قرار نداده‌ایم.

از پراید تا تیبا

تیبا به‌عنوان اولین خودرو به ‌اصطلاح ملی سایپا در سال ۱۳۸۷ و در ابتدا با نام مینیاتور رونمایی شد. درحالی‌که پروژه ساخت آن حدود ۱۰ سال قبل با کد S81 آغاز شده بود. طراحی این سدان سگمنت B که با تلفیقی از قطعات پراید، ریو و تا حدودی تندر۹۰ ساخته شد، کار شرکت ایتالیایی مشهور «ایتال دیزاین» است. موتور تیبا همان موتور تقویت ‌شده و ارتقایافته پراید است که حجم آن توسط شرکت FEV آلمان (سازنده موتور EF7  به ‌سفارش ایران ‌خودرو) از ۱۳۰۰ به ۱۵۰۰ سی‌سی و نسبت تراکم آن از ۸.۵ به ۹.۷ افزایش یافته ‌و بدین‌ترتیب حداکثر توان آن هم از ۶۲ به ۸۷اسب ‌بخار رسیده‌ است. اما سیستم انتقال قدرت پراید پس از تقویت موتور دیگر توان مقاومت در برابر نیروی جدید موتور را نداشت. برای حل این مشکل در خودرو تیبا، تغییراتی در دنده دو گیربکس پراید ایجاد و فنر کلاچ تقویت شده است. به‌همین خاطر سیستم کلاچ پراید از کلاچ تیبا نرم‌تر است. با این‌حال این موتور هشت‌سوپاپه برای تیبا مناسب به‌نظر می‌رسد. به‌نحوی‌که کشش خودرو نسبت به‌پراید بسیار بهتر شده و استفاده از کولر هم تاثیر منفی کمتری روی موتور می‌گذارد. در سیستم تعلیق تیبا هم قطعات فراوانی از ریو به کار رفته تا جایی که تعلیق جلو آن کاملا با ریو یکسان است و این یکی از نقاط قوت تیبا محسوب می‌شود. علاوه بر این، سیستم ترمز تیبا هم مشابه ریو است. یکی دیگر از مزایای مهم این خودرو، هزینه‌های نگهداری نسبتا پایین و استهلاک کمتر آن و نیز بدنه محکم‌تر آن در مقایسه با برخی سدان‌های کوچک‌سایز داخلی است.

از تیبا تا ساینا و کوییک

تیبا از لحاظ ابعادی ۴۱۰۵ میلی‌متر طول و ۱۶۳۵ میلی‌متر عرض دارد. این ابعاد به شما اجازه می‌دهند تا در فضای شهرهای شلوغ و پرجمعیت هنگام رانندگی راحت‌تر باشید و مشکل جای پارک نداشته باشید. بر خلاف ابعاد خارجی، طراحان سایپا سعی کرده‌اند بیشترین فضای داخلی را برای سرنشینان فراهم کنند و همچنین ابعاد صندوق‌عقب این خودرو نسبت به سایز بدنه، بسیار جادار و مناسب است و شما اگر یک خانواده ۴ یا ۵ نفره هستید، می‌توانید به‌راحتی از فضای داخلی این خودرو بهره ببرید. مصرف سوخت ۷.۱ لیتری تیبا هم در سیکل ترکیبی بسیار خوب و به‌صرفه است. سیستم فنربندی تیبا هم در کنار ارتفاع مناسب آن یک سواری نرم و راحت را برای شما در شهر فراهم می‌کند. این را نیز باید گفت که مدل‌های جدیدتر گروه خودروسازی سایپا یعنی ساینا و کوییک نیز نسخه‌های فیس‌لیفت‌شده تیبا و تیبا ۲ هستند که همراه با اصلاح و تقویت و ارتقای اعمال‌شده روی پلت‌فرم ایکس ۲۰۰ به‌بازار آمده‌اند و خود تیبا و تیبا ۲ هم نسخه‌های آپشنال و پلاس دارند که در صورت تمایل به‌برخورداری از امکانات بیش‌تر می‌توان به‌سراغ آن‌ها رفت. تیبا آپشنال در کارخانه و بازار به‌ترتیب نزدیک به ۸۷ میلیون و ۱۵۵ میلیون‌تومان قیمت دارد و تیبا۲ پلاس نیز حدود ۹۱ میلیون و ۱۶۵میلیون‌تومان است.

اخبار خودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar