روش جدید برای قیمت گذاری خودرو
بازار خودرو هر روز با تحولات قیمتی جدیدی مواجه میشود و افزایش قیمت خودرو توقفی ندارد. بعضی از کارشناسان عقیده دارند که قیمتگذاری اشتباه و دستوری موجب شده تا امروز شاهد این آشفتگی باشیم و بعضی از سوءاستفاده مدیران خودروسازان بزرگ کشور که از حمایتهای دولتی برخوردارند صحبت میکنند که به هر قیمتی نمیگذارند این خودروسازان برای افزایش قیمت عقب بنشینند. با اینکه کیفیت خودروهای مونتاژی از زمان دلار هزار تومانی تا امروز که دلار ۲۲ هزار تومان است تغییری نکرده، اما ناله خودروسازان از زیانده بودن این صنعت و ارزان بودن خودرو همیشه شنیده میشود.
محصولات ایران خودرو و سایپا تنها انتخابهایی هستند که مردم دارند و متقاضیان این محصولات مجبورند هر روز برای خرید آنها قیمتهای بیشتری بپردازند. از طرفی با مجوزی که شورای رقابت به خودروسازان داده آنها هر سه ماه میتوانند درخواست افزایش قیمت محصولات خود را بدهند و این روش درحالی اعمال میشود که همچنان کیفیت آخرین چیزی است که به آن توجه میشود. بر همین اساس قیمت خودروهای پرمصرفی از قبیل پراید و تیبای موجود در بازار همچنان در حال افزایش است. پراید که ۹۰ میلیون را رد کرد و حالا نوبت تیبا شده که خود را به مرز خودروهای ۱۰۰ میلیونی برساند. با اعمال روشهای جدید قیمتگذاری و همچنین نوسانات ارزی بیپایان، اقتصاد آشفته و مشتریان ناچار، افزایش قیمت در این بازار موضوعی غیرقابل اجتناب بهنظر میرسد. بر این اساس افزایش قیمت پراید زمینه رشد خودروهای جایگزین پراید را هم در بازار فراهم کرده است.
تیبا اکنون به یک قدمی صد میلیون تومان در بازار قرار گرفته است. پراید ۱۳۱ هم در بازار به قیمت ۸۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فایل شده است. نرخ پراید ۱۳۲ هم ۸۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. پراید ۱۵۱ به خاطر سهمیه بالای وانت پراید ۹۲ میلیون است و تیبا هم برابر با ۹۸ میلیون تومان قیمتگذاری شد. رضا شیوا، رئیس شورای رقابت، در مورد روش جدید برای قیمتگذاری خودرو، گفت: «برای اینکه قیمت کالای جدیدی را به دست بیاوریم، باید قیمت کالای مشابه آن را که هم در داخل کشور و در خارج کشور است، محاسبه کنیم به طور مثال یک تیم گروهی تخصصی برای قیمتگذاری تشکیل میدهیم که در گروه ما هشت نفر متخصص از قسمتهای گوناگون درگیر خودرو بودند؛ مشخصات خودرو به این کارشناسان داده می شود و آنها بدون اینکه با هم در تماس باشند، مشخصات را بررسی و در نهایت قیمت خودرو را اعلام میکنند.»
او افزود: «در نهایت اینگونه میشود که قیمت اظهاری شرکت ایران خودرو پس از تایید بازرس و حسابرس قانونی شرکت محاسبه می شود، یعنی تمام آن اقلامی که در خودرو مورد استفاده قرار گرفته است، باید حسابرس و بازرس قانونی تایید کند و بعد هزینههای مالی غیرمرتبط با تولید باید حذف شود و هزینههای مالی مرتبط حداکثر پنج درصد و همچنین سود حداکثر هفت درصد را باید از بهرهوری دو و نیم درصد کسر کرد. شیوا ادامه داد: «جالب است زمانی که این فرمول مترادف و مصادف با قیمتهایی که از طریق کارشناسان اعلام کردند بعد همان روش سقف قیمتی خواهد بود.
پس از آن، از سال های آینده این روش سقف قیمتی ما خواهد بود چون دورههای بعد یا همان سه ماه یکبار میتوانند با توجه به تورم بخشی هر خودرو که از بانک مرکزی میگیرند، میتوانند تغییر قیمت دهند البته اگر تورمی در طی هر سه ماه بوده باشد.» با توجه به رشد قیمت سرسامآور هزینههای تولید و همچنین افزایش نرخ تورم و از طرفی کاهش توان خرید مردم رشد قیمت خودرو شاید بتواند بخشی از هزینههای تولید خودروسازی را جبران کند ولی اتفاق دیگری را موجب خواهد شد که آن کوتاه شدن دست مردم از خودروهای نو و روی آوردن آنها به خرید و استفاده از خودروهای فرسودهتر است. در نتیجه خودرو در آینده نه چندان دور کالایی لوکس خواهد شد که مشتریان محدودی را به سمت خود جذب میکند. بهنظر میرسد خودروسازان باید با کمک دولت و رفع موانع، با رشد تولید به کاهش و متعادلسازی قیمت خودرو برسند تا مردم بیشتری بتوانند از این تولیدات استفاده کنند.
ایران جیب
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد