از سمند کوپه چه خبر؟

بروزرسانی در: جمعه 18 آبان 97 ساعت 00:37
از سمند کوپه چه خبر؟

صنعت خودروی ایران را شاید بتوان یکی از خاص‌ترین صنایع خودروسازی در دنیا دانست. ایران بزرگ‌ترین صنعت خودروی خاورمیانه را دارد و در رده بندی جهانی، دوازدهمین صنعت خودروی بزرگ دنیاست. صنعتی که تاریخچه آن به بیش از ۵۰ سال پیش باز می‌گردد، زمانی رشد خوبی داشت و در مسیر درستی حرکت می‌کرد، ولی اکنون، در شرایطی که ایران بسیار زودتر از کشوری مانند کره جنوبی صنایع خودروسازی داشت و ۴۰ سال پیش شاید خیلی جلوتر از کره‌ای‌ها بودیم، به دلایلی که بحث در مورد آن‌ها در حوصله این مطلب نمی‌گنجد، اکنون به این روز افتاده است.

چند وقت پیش در جمعی دوستانه بحث در مورد صنعت خودروی ایران شکل گرفته بود و صحبت‌های جالبی مطرح شد. نتیجه ساعت‌ها بحث این بود که در وضعیت فعلی، صنعت خودروی ایران نه هیچ سود و عایدی برای مردم این سرزمین ندارد، بلکه به نوعی بلای جان مردم شده است.

اگر صنعت خودرو نداشتیم چه می‌شد؟

در همین منطقه خودمان، کشورهایی هستند که صنعت خودرو ندارند. اگر ایران هم مانند آن‌ها صنعت خودرو نداشت، شاهد اعمال چنین تعرفه‌های واردات بسیار بالایی نبودیم و مردم ما هم می‌توانستند خودروهای روز دنیا را به قیمت واقعی سوار شوند. در واقع دولت به بهانه حمایت از صنعت خودرو با تصویب تعرفه‌های سنگین و قوانین عجیب و غریب واردات، ایرانیان را از لذت سوار شدن به خودروهای روز دنیا محروم کرده است.

آفتی به نام صنعت خودروی دولتی

بدون شک تا زمانی که صنعت خودروی ما دولتی است، هیچ پیشرفتی در این وضع حاصل نخواهد شد. فرض کنید مدیرعامل ایران خودرو هستید و ماهیانه n میلیون تومان درآمد دارید، در شرایطی که عملکرد خوب یا بد شرکت تحت مدیریت شما هیچ تاثیری روی وضعیت مالی شما نداشته باشد، احتمالاً شما هم خیلی به مدیریت درست کمپانی زیر مجموعه‌تان اهمیتی نخواهید داد. جالب است بدانید ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، حقوق ماهیانه چندانی از شرکت نمی‌گیرد و به جای آن، هیئت مدیره طرحی تصویب کرده که طی آن، اهدافی برای کمپانی تعریف شده و ایلان ماسک باید بتواند به آن اهداف تعیین شده دست پیدا کند، در این صورت بخشی از سهام تسلا به وی تعلق خواهد گرفت و در صورتی که وی عملکرد موفقی نداشته باشد، هیچ عایدی از فعالیت‌های خود در تسلا نخواهد داشت.

آشفته بازار خودروی ملی

سمند به عنوان خودروی ملی ایرانی اوایل دهه هشتاد بود که معرفی شد. خودرویی که ایران خودرو از آن به عنوان خودروی ملی یاد می‌کند، کاملاً توسط خارجی‌ها طراحی و ساخته شده است. طراحی پیشرانه، بدنه و شاسی این خودرو توسط شرکت‌های انگلیسی و فرانسوی، قالب‌های آن توسط شرکتی ژاپنی، پلت فرم و موتور آن توسط شرکتی فرانسوی و جیگ و فیکسچرها و همچنین طراحی خط تولید توسط یک کمپانی کره‌ای انجام شده است. با این حال، سمند در زمان رونمایی به عنوان یک قدم رو به جلو برای ایران خودرو محسوب می‌شد و می‌توانست، صنعت خودروی راکد ایران را تکانی بدهد. اگر ایران خودرو یک شرکت خصوصی بود، اکنون سمندی که سال ۱۳۸۱ توسط کمپانی رونمایی شده بود را با تغییراتی در چراغ‌های جلو و عقب، به عنوان سمند سال به قیمت‌هایی غیر واقعی خرید و فروش نمی‌کردیم.

استاندارد جهانی

بیایید ببینیم طبق استانداردهای جهانی، یک شرکت خودروساز چگونه به تولید یک مدل می‌پردازد.

طبق قاعده‌ای کلی، طراحی و ساخت یک مدل از ابتدا شامل ۵ مرحله اساسی ایده، طراحی، مهندسی، تولید و رونمایی می‌شود. به تفکیک، هر یک از این مراحل را به صورت مختصر برای شما توصیف خواهیم کرد.

  • ایده

در این مرحله، یک شرکت خودروسازی با تحقیق روی بازار و نیازهای مردم، سعی می‌کند به ایده‌ای خوب برای تولید برسد. طی این پروسه، کمپانی قابلیت‌های خاص یک خودرو را در نظر می‌گیرد و مزایای آن را با دیگر مدل‌های موجود بررسی می‌کند. در این مرحله همچنین شرکت‌ها مشتری‌های هدف خود را تعیین می‌کنند و بر اساس اطلاعات جمع آوری شده، اقدام به طراحی یک خودرو می‌نمایند.

  • طراحی

پس از مرحله تحقیق، نوبت به طراحی می‌رسد. در این مرحله، طرح‌های اولیه تمام جنبه‌ها و بخش‌های خودرو آماده می‌شوند. این بخش‌ها شامل طراحی بدنه، طراحی کابین، رنگ‌های بدنه و تمامی مواد اولیه‌ای که داخل کابین قرار است مورد استفاده قرار بگیرد و بسیاری موارد دیگر می‌شود. انتقادات و نظرات مدیران و مهندسان معمولاً در این مرحله کامل می‌شوند.

  • مهندسی

این مرحله لیست بلندبالایی از کارهایی است که می‌بایست قبل از شروع تولید خودرو انجام شوند. در این مرحله است که شرکت‌ها مدل‌های مفهومی طراحی و وارد نمایشگاه‌ها می‌کنند تا بازخوردها را گرفته و نظرات کارشناسان، مردم و رسانه‌ها را در مورد خودرویی که طراحی کرده‌اند متوجه شوند. برخی شرکت‌ها همچنین کلینیک‌هایی با حضور مشتریان خود برگزار می‌کنند و نظرات و پیشنهادات آن‌ها را در مورد بهبود طراحی کلی خودرو در خواست می‌کنند. دیگر آزمایش‌های انجام شده در این مرحله شامل تست‌های تصادف و تست‌های آب و هوای مختلف، تست میزان مصرف سوخت، تست‌های آلایندگی و ایمنی می‌شوند.

  • تولید

بخش اول این مرحله شامل طراحی و راه اندازی خط تولید خودرو است. برای این کار شرکت باید خط تولید جدیدی را طراحی و ساخته یا تغییراتی اساسی روی یک خط تولید موجود، برای این که بتواند مدل جدیدی روی آن تولید کند انجام دهد. نمونه‌های اولیه خودروها در این مرحله ساخته می‌شوند و تحت آزمایش‌های مختلف قرار می‌گیرند. تصاویر جاسوسی مدل‌های مختلف با کاورهای ویژه که گاها در وب‌سایت‌ها می‌بینید را معمولاً در این مرحله کمپانی‌ها وارد خیابان‌ها و جاده‌ها می‌کنند. در این مرحله همچنین بحث بهبود کیفیت، دریافت تأییدیه مبنی بر این که خودرو مطابق با همان اهداف از پیش تعیین شده ساخته شده است یا نه، بحث آموزش کارگران و همکاری با تأمین کننده‌ها نیز جزو موضوعات مهم هستند.

  • رونمایی

آخرین مرحله در طراحی و تولید یک خودرو رونمایی آن است. در این مرحله، تحقیق در مورد بازار، قیمت گذاری خودرو و طراحی یک برنامه بازاریابی جزو موارد مهم هستند. نهایتاً رونمایی از خودروها در نمایشگاه‌های خودرویی، یا در مراسم‌هایی ویژه انجام می‌شوند.

به یاد داشته باشید که این ۵ مرحله به صورت ساده و خلاصه توضیح داده شد و کار بسیار سخت‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. بیایید برگردیم به داستان ایران خودروی خودمان! شرکت یک مدل کاملاً جدید که قرار است جایگزین پیکان شود طراحی و تولید و نسل اول آن را در سال ۱۳۸۱ رونمایی کرده است. تبلیغات زیادی در مورد ملی بودن این خودرو انجام شد و مردم هم استقبال بسیار خوبی از آن کردند. انصافاً سمند در آن دوره خودروی بسیار خوبی محسوب می‌شد.

کانسپت سمند کوپه!

اگر ایران خودرو، ایرانی نبود...

مطابق با استانداردی که شرکت‌های خارجی دارند، مبنی بر این که یک خودرو طول عمری نهایتاً ۱۰ ساله دارد و در این دوره، یک یا دو مدل فیس لیفت هم رونمایی می‌شود و بعد از آن، در صورت موفق بودن خودرو از نظر فروش، کمپانی نسل دوم آن را طراحی و رونمایی می‌کند، اگر ایران خودرو هم همین کار را در مورد سمند انجام می‌داد، اکنون ما بایستی مدل‌های صفر کیلومتر فیس لیفت اول نسل دوم سمند را در بازار خرید و فروش می‌کردیم، نه همان خودرویی که ۱۶ سال پیش رونمایی شده و فقط چراغ‌های آن کمی بزرگ و کوچک شده‌اند.

سمند کوپه!

حال در این میان، بحث‌هایی در مورد طراحی مدل‌های دیگر این خودرو مانند سمند کوپه شده که بیشتر به یک طنز تلخ می‌ماند. این که در سال ۹۱  یک گروه ۱۰ نفره از جوانان این سرزمین، دور هم جمع شده و سمند کوپه طراحی کرده‌اند، به خودی خود موضوع بدی نیست، ولی قضیه زمانی ناامید کننده می‌شود که متوجه شویم شرکتی مثل ایران خودرو، اندک بهایی هم به فعالیتی که این جوانان انجام داده‌اند نشان نمی‌دهد.

سمند کوپه طراحی شده توسط گروه مذکور!

در این میان، با گسترش روزافزون تکنولوژی‌های خودرویی و حرکت صنعت خودروی جهانی به سمت تولید مدل‌های الکتریکی و خودران، بهتر است اگر شرکتی خصوصی در ایران می‌خواهد خودی نشان بدهد، به جای اعمال تغییراتی روی سمند و ادعای طراحی سمند کوپه، به فکر انجام کارهای بهتر و بزرگ‌تر در زمینه‌هایی که اشاره کردیم باشند.

مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان

نهایتاً این که، اگر قرار باشد هیچ تغییری در وضعیت صنعت خودروی ایران ایجاد نشود، اوضاع از آن چیزی که هستیم هم بدتر خواهد شد. به امید روزی که با خصوصی شدن صنعت خودرو، و حضور افراد مستعد و کاردان بر مسند مدیریت دو کمپانی بزرگ خودروساز کشورمان، ما هم بتوانیم با افتخار در مورد صنعت خودروی کشورمان صحبت کنیم، در غیر این صورت، نبودن چنین صنعت خودرویی بیشتر به صلاح مردم خواهد بود.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

34 دیدگاه ها برای "از سمند کوپه چه خبر؟"

avatar
جدیدترین قدیمی ترین بیشترین رای
ععع
مهمان

مزخرففففففف صد رحمت به اشغالای چینی

Масўд
مهمان

اخه کی ور داشته همچنین طراحی … بکنه
عمه من طراحی ش بهتره

سینا
مهمان

درود!

محمد
مهمان

اگه میشه یک کانال هم توی ایتا یا سروش بزنید که اگه تلگرام فیلتر شد راحت باشیم.

منصور
مهمان

سلام داداش فک نکنم اونجا راحت باشیم مث همین دوتا شرکت بونجول سازی اگ از کسی انتقاد کنیم کانال تعطیله!!؟؟

حسینی
مهمان

تا وقتی این خودرو سازها خصوصی نشن اوضاع همینه مافیای خودرو همین کارو انجام میدن از کارشناس تامین قطعه که به جهت دولتی بودن تو ساپکو و سازه گستر(تامین قطعات ایران خودرو و سایپا) مشغول فعالیت هستن سالیانه مثل تامین لاستیک خودرو که ایران خودرو ۶۰۰ هزار دستگاه تولید میکنه چه عایدی این عزیزان دارن بگیرید تا اون بالاترین مقام ایران خودرو حساب کنید کسی راضی به خصوصی شدن نیست.

مصطفی
مهمان

امیوارم مدیران و مسئولین نالایق کشور بتونن جواب این همه *** خود رو که به خاطر جیب خود به مردم تحمیل میکنن رو بدهند .خودم با بودجه ۶۰ میلیون تومن بعد از روزها تحقیق به این نتیجه رسیدم که برم همون ماشینهای ژاپنی یا کره ای یک دهه قبل رو سوار بشم تا این آشغالهایی که اینا تولید میکنن و توقع دارن مردم هم از کالای ایرانی استفاده کنن .

علی
مهمان

با سلام و با یاد نام خدا که تو اراده نکند حتی برگی از درخت نمی افتد ما رو با کره‌ای‌های حروم مقایسه نکنید این تقاص مسلمان بودن رو پرداخت میکنم دوستان خدا همیشه باماست توکل بر خدا مهم من به خدا و امام ایمان قلبی دارم انشالله روزی میرسه ماهم جهانی میشیم مثل شرکت تولید موبایل اپل یا تولید خودرو سیتروئن یا هوندا یا تویوتا و… ولی امید وارم خیلی عقب نمونیم که بعدا زمان بیشتری بخواد تا بهشون برسیم ولی شماهم تا کی میخواین فکر کنید مرغ همسایه غاز

امیر
مهمان

شما با توکل بر امام و خدا طی العرض بفرمایین.شما ماشین به کارتون نمیاد داداش گلم.قالچیه سلیمانم هست داداش.بازم میل با خودته.ما صد سال دیگه ام به صنعت خودرو کره و ژاپن و المان نمیرسیم.فقط تنها میتونیم تو گوگل عکساشو سرچ کنیم.

Mohammad mahdi
مهمان

همین شماهایید که از این آشغالها حمایت میکنین و باعث میشید روز به روز صنعت خورد سازی پس رفت بکنه.
وقتی نخرید مجبور میشن کیفیت کارشونو ببرن بالا

سیدمحمد
مهمان
واقعا متاسفم برای چنین افکاری !! همونایی که بهشون میگی حرومی با اتکا به نیروی عقل و توانایی انجام کارها و اراده به راحتی به تمام دنیا ماشین صادر میکنن با کیفیتی که واقعا برا مردم ما شده آرزو که بتونن چنین خودروهایی رو سوار بشن ؛ حال اینکه افرادی مثل جنابالی با ایمان و تقوا و امید به خدا و ۱۴۰۰ سال پیش همچنان عقب مونده هستی و عقب مونده هم باقی میمونی !! همون خدا هم گفته از تو حرکت از من برکت (تا حالا کسی با این اراجیف به چیزی نرسیده پس ماهم نمیرسیم) خدا لعنتتون کنه… بیشتر
حمید
مهمان

ایشالا با پراید و سمند جهانی میشیم و میدیم آلمانیا جای بنز و بی ام و سوار شن.

اسی
مهمان

داداش پراید افغانستان قبول نکرده
حالا با پراید جهانی میشیم
همین تولید پراید قطع کنن که جون مردم بیشتر از این نگیره باید خدارو شکر کرد جهانی بخوره توو سرشون

D.a
مهمان

واقعا بیستی

علیرضا
مهمان

جمع کن بابا چی میگی چه ربطی به خدا و امام داره بعدش تو چه کاره ای که به کره ای ها میگی حرومی اونا هرچی باشه از تو آدم ترن

AmirReaper
مهمان

من فکر میکنم بحث کردن در مورد صنعت خودرو سازی ایران کاملا وقت تلف کردن و بی نتیجست
و هیچ دلیلی هم نداره که بخواییم درموردش بحث کنیم
چون فقط یه نتیجه داره !!!
امیدوارم یه روز برسه که دولت مردان یه مقدار به فکر آسایش و ایمنی مردم در مسافرت هاهم باشن و فقط به فکر گمرک گرفتن و حمایت از تولید قوطی حلبی های آشغال داخلی نباشن!!
البته خودمم میدونم که نشدنیه ولی خب…
کار دیگه ای از دستم برنمیاد:)

علی
مهمان

حرفایی که زده حرف دل مردم ولی چه فایده که گوش شنوا نیست تا اینا را بشنوه

hoomaan
مهمان

داداش مثلا گروه بهمن خصوص بود چی کار کرد رفت سراغ ممتاژ چینی ها اصلا چیزی نمی گم بی خیال

مهمان
مهمان

حداقل کیفیتشون بالاتره از این تولیدات ایرانخودرو و سایپا