افزایش تورم خودرو در پاییز ۹۸
مرکز آمار ایران در گزارشی تورم تولید کننده محصولات صنعتی را اعلام کرد. براساس این گزارش شاخص قیمت تولیدکننده وسایل نقلیه موتوری تریلر و نیمه تریلر در فصل پاییز امسال نسبت به سال اخیر رشد ۸۵ درصدی داشته است.
این آمار بدین معناست که هزینه تولید خودرو در گروههای خودروساز بهطور میانگین در پاییز ۹۸ نسبت به مدت مشابه سال اخیر با رشد ۸۵ درصدی رو به رو شده است. از سال گذشته تاکنون همراه با اعمال تحریمهای بینالمللی، تولید خودرو به واسطه خروج شرکای خارجی و همچنین دور زدن تحریمها برای تأمین قطعات و افزایش تورم با هزینه زیادی از طرف خودروسازان صورت میگیرد.به این ترتیب هرچند تولید خودرو در کشور به واسطه تحریم نسبت به سالهای اخیر هزینهبر شده است اما قیمتگذاری بر اساس هزینههای مرتبط با تولید انجام نمیگیرد.به همین خاطر است که خودروسازان قیمتگذاری دستوری را یکی از دلایل عمده زیان انباشته و همچنین ضرر تولید میخوانند.
اما مرکز آمار در گزارش اخیر خود هزینه شرکتهای تولیدکننده فعال در بخشهای گوناگون صنعت از جمله گروههای خودروسازی را در قالب «میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات صنعتی» مورد بررسی قرار داده است. شاخص قیمت تولیدکننده، معیاری برای اندازهگیری تغییرات در میانگین قیمت دریافت شده توسط تولیدکنندگان، به ازای تولید کالا و خدمات در داخل کشــور، نســبت به یک دوره زمانی معین (ســال پایه) است.در حقیقت، شــاخص قیمت تولیدکننده روند تغییرات میانگین قیمت کالاها و خدمات تولید شده در داخل کشور را از دیدگاه تولیدکنندگان نشان میدهد. سال پایه مدنظر سازمان آمار ۱۳۹۰ است و عدد شاخص در این سال ۱۰۰ در نظر گرفته شده است.اما همانطور که پیشتر گفته شد تورم تولیدکننده در بخش تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیمهتریلر در پاییز امسال روند صعودی داشته است.
این مساله نشاندهنده این موضوع است که هزینه تولید در این بخش افزایش یافته است. بر این اساس شاخص قیمت تولیدکننده وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیمهتریلر در فصل پاییز سالجاری ۷/ ۶ درصد افزایش نسبت به شاخص فصل قبل داشته است. شاخص این بخش در فصل پاییز سالجاری نسبت به فصل پاییز ۹۷ ( تورم نقطه به نقطه) ۱/ ۸۵ درصد افزایش یافته است. اما همانطور که عنوان شد سال پایه مدنظر سازمان آمار ۱۳۹۰ است و عدد شاخص در این سال ۱۰۰ در نظر گرفته شده است. بدین ترتیب در پاییز ۹۸ شاخص قیمت تولیدکننده بخش وسایل تقلیه موتوری تریلر و نیمهتریلر به عدد ۵۹۵ رسیده و این در وضعیتی است که در پاییز ۹۷ این عدد ۳۲۱ بوده است. اما در پاییز ۹۶ هزینه تولید در شرکتهای تولیدکننده خودرو عدد ۲۴۲ و در پاییز ۹۵ هم تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش خودرو ۲۳۲ بوده است.بر این اساس ترتیب این اعداد به نوعی افزایش هزینه بخش خودرو را در سالهای گوناگون نشان میدهد و این در وضعیتی است که پاییز امسال این شاخص رشد چشمگیری داشته است.
دنیای اقتصاد
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد