تاثیر افزایش قیمت خودرو بر قیمت سهام نماد های خودرویی
با توجه به ابهام سهام داران نسبت به بالا رفتن قیمت خودرو، پرسشی که مطرح میشود این است که افزایش قیمت خودرو چه تاثیری بر قیمت سهام نمادهای خودرویی خواهد داشت؟
از ابتدای امسال تاکنون بارها شایعه خبر افزایش نرخ کارخانهای خودرو موجب تشکیل صفهای خرید سنگین برای سهام گروههای خودروسازی در بازار سرمایه شده است.
روز دوشنبه (۲۶ آذرماه ۹۷) دوباره خبر خوب و مثبتی برای خودروییها منتشر شد، به صورتی که در آخرین نشست مربوط به تعیین فرمول قیمت گذاری خودرو که سازمان حمایت میزبانی آن را بر عهده داشته است، مقرر شده نرخ کارخانهای خودروهای تولید داخل حداقل ۵۰ درصد و حداکثر ۱۳۰ درصد افزایش یابد. با این حساب، قیمت خودروها بهطور میانگین نزدیک به ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت و به احتمال زیاد، فهرست قیمتها توسط ستاد تنظیم بازار در طول این هفته یا نهایتاً هفته آینده، اعلام و ابلاغ خواهد شد.
ولی محمد مهدی محمدی، سرپرست روابط عمومی سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان، اخبار منتشرشده در فضای مجازی مبنی بر افزایش متوسط ۷۰ درصدی قیمت خودروها را رد کرد و اعلام کرد که قیمت خودروها نهایی نشده است و نشستها و جلسههای کارشناسان خودرویی با کارشناسان سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در مورد قیمت گذاری جدید خودروها همچنان ادامه دارد و اعداد و ارقامی که از گوشه و کنار در سایتها و کانالهای فضای مجازی اعلام میشود، بههیچ عنوان قطعی نیست.
البته صبح روز سه شنبه (۲۰ آذرماه ۹۷) رضا رحمانی، وزیر صنعت با اشاره به شروع عرضه خودرو به قیمت ۵ درصد کمتر از بازار توسط خودروسازان اعلام کرد که سیاست وزارتخانه این است که قیمتهایی که در بازار تعیین شده را پایین آورد، به صورتی که قیمت ارتباط مستقیمی با تولید دارد و اگر طبق برنامه تولید دو خودروساز مطرح کشور افزایش یابد، عرضه نسبت به تقاضا زیاد شده و قیمتها کاهش پیدا خواهد کرد. مقرر شده که خودروسازها با یک برنامه در رابطه با خودروهایی که مشمول قیمت گذاری شورای رقابت نیستند، در حاشیه بازار به قیمت ۵ درصد پایینتر از نرخ بازار عرضه کرده و روند کاهشی قیمت ادامه خواهد یافت و از سویی افزایش تولید دنبال میشود تا رانت دلالی ایجاد شده از بین برود و قیمت در حالت متعادلتری قرار بگیرد.
صنعت خودرو با ارزش بازار نزدیک به ۱۲، ۵۰۰ میلیارد تومان، ۱٫۶ درصد از ارزش بازار سرمایه را به خود اختصاص داده و در رتبه دوازدهم در بین صنایع گوناگون بورسی قرار گرفته و این صنعت در بورس همواره مورد توجه فعالان بازار و به ویژه سفته بازان بوده است.
به گفته فعالان بازار سرمایه، پس از افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، یکی از صنایعی که بیشترین ضرر را از افزایش نرخ دلار دید، صنعت خودروسازی بوده است، چون بهای تمام شده تولید به شدت رشد پیدا کرد، ولی نرخ فروش رسمی محصولات مجوز افزایش از طرف دولت را کسب نکرد. همین مساله موجب شد تا گزارشهای عملکرد شرکتهای فعال در این صنعت در سال ۱۳۹۷ نشان از زیان سازی این شرکتها داشته باشد.
با توجه به ابهام سرمایهگذاران در بازار سرمایه نسبت به افزایش قیمت خودرو، سوالی که مطرح میشود این است که افزایش قیمت خودرو چه تاثیری بر قیمت سهام نمادهای خودرویی خواهد داشت؟
محمدباقر خادمی، کارشناس و تحلیلگر بورس، گفت: در روزهای گذشته شایعه افزایش نرخ رسمی خودرو به شدت در بازار به گوش میرسد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بدون تردید افزایش قیمت خودرو موجب افزایش فروش مبلغی گروههای خودروسازی میشود، ولی این نکته را باید مد نظر قرار داد که بهای تمام شده گروههای خودروسازی در سال جاری به شدت افزایش یافته و در مجموع این افزایش نرخ از افزایش زیان دهی این صنعت پیشگیری میکند.
خادمی تصریح کرد: به نظر میرسد مسئولان مربوطه باید زودتر تکلیف این صنعت را مثل دیگر صنایع مشخص کنند، چون ادامه وضع موجود فقط موجب انتقال سودهای چندین میلیاردی از جیب شرکت و سهام داران آن به جیب دلالان بازار آزاد خواهد شد.
تجارت نیوز
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد