تولید خودروهای ناقص همچنان ادامه دارد
با گذشت ۵ ماه از آخرین موعد تکمیل خودروهای ناقص کف کارخانه که قبلاً توسط مسؤولان وزارت صنعت اعلام شده بود، همچنان شاهد دپوی خودروهای ناقص در پارکینگ خودروسازان و انتظار خریداران برای تحویل خودرو هستیم.
در حالی که مسئولان وزارت صنعت تیر امسال وعده داده بودند که خودروهای ناقص کف کارخانههای خودروسازی حداکثر تا یک ماه و نیم یعنی تا شهریورماه تکمیل شوند، این اتفاق هنوز عملیاتی نشده و همچنان شاهد وجود خودروهای ناقص در کف کارخانه هستیم.
طبق جدیدترین آمار مربوط به خودروهای ناقص دپو شده کف کارخانههای خودروساز، به گفته محمد شهپری، عضو هیأت مدیره انجمن قطعهسازان، هم اکنون شمار خودروهای کف سایپا به صفر رسیده و خودروهای کف ایران خودرو هم نزدیک به ۱۵ هزار دستگاه است.
به این ترتیب همچنان در کف کارخانه، خودروی ناقص و دپو شده وجود دارد و وعده وزیر صنعت برای تکمیل این خودروها عملی نشده است.
اوایل امسال اعلام شد که تولید نزدیک به ۱۸۰ هزار خودرو در ماههای اخیر توسط ایران خودرو و سایپا معطل چند قطعه است و در کف کارخانه رسوب کردهاند. این اتفاق موجب شد تا تأخیر زیادی در تحویل خودرو به مشتریان اتفاق بیفتد و همین امر نارضایتی خریداران را به همراه داشت. در این راستا جلسات گوناگونی برای تکمیل خودروهای ناقص توسط مسئولان وزارت صنعت و مدیران خودروساز برگزار و قرار شد قطعات ناقصی از طرق مختلف به خصوص تولید داخل تأمین شوند به صورتی که به گفته مقیمی، معاون وقت وزیر صنعت خودروهای ناقص طی یک ماه و نیم یعنی نهایتاً تا ابتدای شهریور ماه تکمیل شوند.
مقیمی گفته بود: بخشی از قطعات کسری از داخل و بخشی هم از طریق واردات تأمین خواهد شد و این خودروها وارد بازار میشوند. در حال حاضر هم برنامه خودروسازان طوری تنظیم شده که خودروهای تولیدی روز در همان زمان تولید تبدیل به خودروی تحویلی شوند و دیگر هیچ خودرویی در کف کارخانهها انباشت نخواهد شد.
در نهایت، وعده مقیمی عملی نشد و حالا هم که معاون وزیر خود به عنوان مدیر عامل ایران خودرو منصوب شده همچنان رسوب خودروهای ناقص در این کارخانه ادامه دارد.
رضا رحمانی، وزیر صنعت هم اوایل شهریور گفته بود: شماری از خودروسازان که قطعاتشان وارداتی بوده، اکنون با مشکل در تولید و عمل به تعهداتشان مواجه شدهاند، اما سازمان حمایت پیگیر مشکلاتشان است و واردات قطعات مورد نیاز آنها در اولویت قرار دارد.
وی گفته بود: تعهدات این خودروسازان که معوق مانده بیش از صد هزار دستگاه است و اکنون برخی قطعاتشان تأمین شده، بخشی دیگر آل. سی. مربوطه گشایش یافته و ارز هم به طرف خارجی منتقل شده، اما به خاطر تحریمها قطعات به ایران نرسیده است.
داخلی سازی و رشد تولید، قیمت خودرو را کاهش نداد
برگزاری میز داخلیسازی در صنعت خودرو از جمله اقداماتی بود که توسط وزارت صنعت برگزار شد تا علاوه بر تأمین قطعات ناقصی خودروهای تولیدی، عاملی برای کاهش قیمت تمام شده خودرو باشد.
در همین مورد، رضا رحمانی، وزیر صنعت پیشتر وعده داده بود که با افزایش تولید و عرضه خودرو، شاهد کاهش قیمت خودروها خواهیم بود. وی گفته بود: با داخلیسازی ۳ قطعه میز اول ۲۰ هزار خودرو از کف پارکینگ خارج و تحویل مردم شده است که این رقم قابل توجه است.
مهدی صادقی نیارکی، سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صنعت هم در این خصوص در پاسخ به این سؤال که برگزاری میزهای تعمیق ساخت داخل در صنعت خودرو و امضای تفاهمنامههای داخلیسازی قطعات، چه آثار ملموسی برای مردم دارد و آیا موجب کاهش قیمت خودرو میشود؟ گفته بود: نتیجه این اتفاقات، افزایش اشتغال برای مردم است علاوه بر این، کاهش وابستگی به واردات و افزایش عمق ساخت داخل هم ایجاد خواهد شد.
به گفته وی، وقتی داخلیسازی افزایش یابد شاهد کاهش ارزبری خودرو خواهیم بود و در نتیجه هزینهای برای خرید دانش فنی پرداخت نخواهد شد. این مسأله موجب پایین آمدن قیمت خودرو خواهد شد.
به این ترتیب بر اساس صحبتهای چند ماه پیش وزیر صنعت مبنی بر داخلیسازی ۳ قطعه خودرو و با توجه به اینکه قطعاً طی ماههای گذشته هم داخلیسازی بخش دیگری از قطعات انجام گرفته، انتظار میرود که این موارد موجب کاهش قیمت تمام شده تولید خودرو و در نتیجه پایین آمدن قیمت کارخانهای خودروها شود اما تاکنون شاهد کاهش قیمت خودرو در گروههای خودروساز نبودهایم و این وعده مسئولان وزارت صنعت هم به سرانجام نرسیده است.
از سویی، با استناد به صحبت مسئولان وزارت صنعت و همچنین طبق آمار فعالان صنعت خودرو، تیراژ تولید خودروهای داخلی هم روندی افزایشی داشته است به صورتی که به گفته شهپری عضو هیأت مدیره انجمن قطعهسازان، در حال حاضر تولید روزانه سایپا نزدیک به ۲ هزار دستگاه و در ایران خودرو بیش از ۲ هزار دستگاه است.
این رشد تیراژ تولید در حالی اتفاق افتاده که برخلاف صحبت وزیر صنعت، عاملی برای کاهش قیمت کارخانهای خودروها نبوده است.
فارس
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد