دلیل کاهش تولید خودرو چیست؟

یکشنبه 31 شهریور 98 ساعت 14:45
دلیل کاهش تولید خودرو چیست؟

تولید خودرو نسبت به سال اخیر در مدت مشابه ۲۲ درصد کاهش یافته و فعالان صنعت خودرو دلیل این کاهش را اختلافات برسر بهره بانکی تسهیلات ارائه شده به قطعه سازان و کمبود نقدینگی عنوان می‌کنند.

بر اساس آمارهای منتشر شده از جانب دبیر اتحادیه خودروسازان، تولید خودرو ۲۲ درصد نسبت به مدت مشابه در سال اخیر  کاهش یافته و  علت آن کمبود نقدینگی و اختلافات بر سر بهره بانکی عنوان شده است.

گفته می‌شود هم اکنون بین ۱۴۰ الی ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو ناقص در کف کارخانه‌ها دپو شده که به خاطر کمبود قطعه معطل مانده است و قطعه‌سازان هم از خودروسازان طلب دارند.محمدرضا نجفی ‌منش عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان در خصوص کاهش ۲۲ درصدی تولید خودرو می‌گوید: زمانی که بنزینی نیست مسلماً خودرویی هم حرکت نمی‌کند. هم اکنون قطعه ساز نقدینگی ندارد تا بتواند قطعه به تولیدکننده خودرو بدهد.

او ادامه می‌دهد: سال پیش قرار بر این شد تا بانک مرکزی ۱۱ هزار میلیارد تومان برای کمک به قطعه سازان در نظر بگیرد؛ قرار بر این بود که از این میزان ۴ هزار میلیارد تومان به صورت ریالی و ۸۴۴ میلیون یورو هم به صورت ارزی پرداخت شود. که تا قبل از فروردین امسال ۳۸۵۰ هزار میلیارد تومان به قطعه سازان پرداخت شد و مبلغ ارزی را هم هنوز نداده‌اند.

این کارشناس خودرو ادامه می‌دهد: در نهایت آقایان تصمیم گرفتند مبلغ ارزی را هم بپردازند، ولی نرخ روز ارز را مبنای بازپرداخت تسهیلات در نظر گرفتند. ما هم با توجه به تجربه‌ای که در این زمینه داشتیم، درخواست کردیم معادل ریالی تسهیلات ارزی را بدهند، که البته هنوز این موضوع هم عملیاتی نشده است.

عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان می‌گوید: در صورتی که در بهمن ماه سال اخیر این تسهیلات پرداخت می‌شد، امروز با خودرو‌های ناقص و کاهش ۲۲ درصدی تولید خودرو رو به رو نبودیم. تا زمانی که تأمین نقدینگی انجام نگیرد قطعه ساز نمی‌تواند فعالیتی داشته باشد.

عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان در مورد راهکار برون رفت از شرایط کنونی ادامه می‌دهد: در همه کشورها مکانیسم صندوق ضمانت صادرات برای بیمه کالا وجود دارد و این اطمینان به صادرکننده داده می‌شود که اگر طرف مقابل هزینه صادرات کالا را پرداخت نکرد، آن مبلغ را بیمه بپردازد و خودشان با طرف مقابل وارد مذاکره شوند. این مکانیسم باید در مورد تولید خودرو در کشور هم اجرا شود.

او با ذکر اینکه در امریکا تا ۸۵ درصد نیاز مالی خودروسازان را سیستم مالی و بانکی آن‌ها تأمین می‌کنند، می‌گوید: مأموریت آقای همتی در بانک مرکزی در کنار حفظ ارزش پول ملی که موفقیت آمیز هم بوده، باید حرکت به سمت تولید و رونق آن باشد، چون در این شرایط تنها بانک مرکزی می‌تواند ابتکار عمل داشته باشد.

نجفی منش ادامه می‌دهد: امروز نرخ ارز ۳ برابر شده و همه هزینه‌ها و قیمت مواد اولیه هم همسو با آن رشد داشته است. نیاز مالی قطعه ساز و خودروساز هم سه برابر شده، پس باید میزان تسهیلات مالی هم ۳ برابر شود و با وثیقه، سفته و ضمانت این تسهیلات را به ما بدهند تا تولید رونق بگیرد.

او می‌گوید: وضعیت این گونه است که هر فردی که سال پیش خودرویی را ثبت نام کرده، با توجه به نوع خودرو، امروز بین ۲۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان سود کرده است و خودروساز هم مجبور شدند به قیمت سابق خودرو‌های خود را تحویل بدهد و همین موضوعات موجب زیان ده شدن آن‌ها شده است.

خودرو و قطعه سازان در حالی از رشد نرخ ارز و ثبات قیمت خودرو‌های پیش فروش شده انتقاد می‌کنند که در قرارداد پیش فروش خودرو قیدی به نفع خودرو ساز ذکر شده است. بر این اساس در صورتی که در قرارداد فی مابین طرفین عبارت «به قیمت روز» قید شده باشد خودروسازان باید قیمت خودرو را در زمان تحویل مبنا قرار دهند و پس از محاسبه بهره مبلغ واریزی هنگام ثبت نام، باقی قیمت خودرو از خریداران اخذ می‌شود.

جام نیوز

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar