قراری برای افزایش قیمت حاملهای انرژی نداریم
وزیر امور اقتصادی و دارایی با ذکر اینکه اصلاح نظام بانکی از هفته پیش کلید خورده است، گفت: قراری برای افزایش قیمت حاملهای انرژی نداریم.
فرهاد دژپسند در استودیو نگاه یک شبکه اول سیما در خصوص وضعیت تحریمی کشور افزود: بیشتر تحریمهای چند جانبه را پشت سر گذاشتهایم و تحریمهای ظالمانه فعلی جای نگرانی ندارد.
وزیر اقتصاد در اشاره به برنامههای دولت و وزارت اقتصاد در وضعیت کنونی گفت: نخست باید بدانیم تحریمها با ما چه کار میکنند، تحریمها میخواهد مردم را از دولت بریده و ناامیدی بین ملت ایجاد کند. تحریمها قصد دارد ورودیهای کشور را مسدود کند به این دلیل تحریم نفتی و مشتقات آن جدی گرفته میشود.
دژپسند ادامه داد: اگر مردم احساس کنند با دولت و حکومت هستند، بخشی از گامهای لازم برداشته شده است اکنون اینکه چگونه باید این حس پدید آید. حکومت باید در رفتارش ثابت کند که هدفی جز افزایش رفاه مردم ندارد و آرامش و آسایش مردم را در اولویت قرار دهد. اگر رقابتها را برای انتخابات نگه داریم و بعد از انتخابات به رفاقت بپردازیم و لباس همفکری بپوشیم میتوانیم قدمی مناسب در این جهت برداریم.
وی تصریح کرد: پس از تأمین منابع و ایجاد آسایش باید به داشتههایمان توجه و بهره وری را حداکثر سازیم، باید از ظرفیتهای خالی استفاده کنیم. باید داراییهای دولت را اهرمی کنیم برای خروج از وضعیت تحریم به این منظور توانستهایم محاسبهای دقیق از داراییهای دولت تهیه نمائیم.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: هم اکنون داراییهای دولت نزدیک به هفت میلیون میلیارد تومان اعم از مستغلات و اماکن است که بیست درصد این رقم نزدیک به هزار و چهارصد و چهل میلیارد تومان خواهد بود و همین مبلغ برای ایجاد اهرم محرک اقتصادی کافیست. این رقم میتواند به گونههای گوناگونی وارد اقتصاد کشور شود، یا به فروش برسد یا نیازمندیهای برخی شرکتها به املاک تأمین گردد.
وی ادامه داد: واگذاری شرکتهای دولتی از دیگر اقدامات مؤثر در ایجاد تحرک اقتصادی خواهد بود البته موانع اجتماعی و فرهنگی زیادی بر سد راه این طرح وجود دارد. البته ما نمیخواهیم در راستای کوچک سازی دولت، بحرانهای بیکاری ایجاد کنیم بلکه هدف ما تنوع بخشی به نیروی کار توسط آموزشهای فنی و حرفهای خواهد بود، آن هم در راستای افزایش سود و منافع شرکتهای خصوصی سازی شده واقعی است.
دژپسند در مورد تورم و عوامل وابسته آن گفت: گاهی اوقات به خاطر افزایش نرخ ارز و مشکل در تأمین مواد اولیه، تورم ناشی از فشار هزینه حاصل میشود و بعضی مواقع بی اعتمادی به آینده میتواند انتظارات را بالا ببرد که تقاضا افزایش مییابد و در نهایت تورم بالا خواهد رفت.
اینکه در دولت آقای روحانی، تورم به خوبی کنترل شده است میتوان دلیل آن را کنترل انتظارات بیان کرد، یعنی من به عنوان خریدار امید داشتهام که در آینده کالا و خدمات ارزانتر خواهد شد و یا اطمینان داشتهام که گرانتر نمیشود، بنابراین شتابی برای خرید نداشتهام. اگر این احساس مجدداً احیاء شود میتواند به وضعیت اقتصادی کشور کمک زیادی کند اما دشمن نمیخواهد چنین اتفاقی رخ دهد.
دژپسند افزود: زمانی که در خصوص بازار مالی صحبت میشود بازار پول نباید این قدر نقش داشته باشد بلکه باید بازار سرمایه جایگزین آن شود. در ۲ سال گذشته بازار سرمایه با توجه به وضعیت، خود را سر پا نگه داشته است. باید عمق بازار سرمایه را افزایش دهیم. نرخ سود باید مثبت باشد و زمانی که تورم یک رقمی شد نرخ سود هم باید عکس العمل نشان میداد.
وزیر اقتصاد در خصوص اصلاح نظام بانکی با ذکر اینکه همچنان از شرایط گلایه داریم گفت: برنامه باید به طوری طراحی شود که مجریان با علاقه آن را اجرا کند. البته در بین مدیران بانکها این علاقه وجود دارد و هر بانکی برنامه مشخصی دهد تا با پایش آن، برنامه اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه اصلاح نظام بانکی را از هفته پیش شروع کردیم، گفت: بانکها از بالا بودن میزان مطالباتشان دچار مشکل هستند.
وزیر اقتصاد در جواب به اینکه آیا نزدیک به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات بانکی در اختیار ۸ نفر است یا خیر؟ گفت: در اعداد تأمل و بر اساس تعاریف آنها را بررسی میکنم.
دژپسند افزود: بدهی دولت به نظام بانکی ادعایی است که بانکها آن را مطرح میکنند و ما نمیتوانیم تا زمانی که این ادعا حسابرسی نشده باشد آن را بپذیریم.
وی گفت: باید با مردم صادق باشیم و مباحث را شفاف بگوییم چون صادق بودن راهکار مبارزه با فساد است. از کسی که افشاگری آن منتهی به صدور حکم میشود باید تشکر کرد. اگر میخواهیم با فساد بجنگیم باید کارها الکترونیکی شود و از اقتصاد مقاوم به سمت اقتصاد هوشمند برویم و آن را الکترونیکی کنیم.
دژپسند در جواب به این پرسش که آیا فساد سازمان یافتهای وجود دارد؟ افزود: فساد سازمان یافته تعریف دارد، اگر منظور فساد از صدر تا ذیل باشد چنین فسادی وجود ندارد ولی اگر منظور فساد گسترده و شبکهای است چنین فسادی داریم.
وی با طبیعی خواندن مقاومت بعضی دستگاهها برای پیوستن به شبکه الکترونیکی گفت: نباید از الکترونیکی کردن اقتصاد عقب نشینی کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در این وضعیت افزایش مالیاتها توجیهی ندارد و بهتر است مجدداً کاهش آن مطالعه شود.
دژپسند گفت: به هیچ وجه افزایش نرخ مالیاتها مطرح نیست.
وی با ذکر اینکه از ظرفیت مالیات استفاده نمیکنیم افزود: اکنون سهم مالیات در اقتصاد کشور ۷ درصد است که باید آن را به ۱۰ درصد برسانیم.
دژپسند گفت: در چند سال گذشته بخش مالیات عملکرد خوبی داشته است ولی باید راههای فرار و اجتناب از مالیات بسته شود. شناسایی پایههای جدید مالیاتی و لغو برخی معافیتها باعث افزایش درآمد مالیاتی میشود. مالیاتها باید بدون فشار بر مردم و مالیات دهندگان افزایش یابد.
وی با ذکر اینکه مالیات نباید فقط ابزار درآمد دولت باشد افزود: مالیات ابزاری برای آرایش فعالیتهای اقتصادی و زدودن فعالیتهای مخرب در این بخش است. موافق مالیات بر عایدی سرمایه هستم، ولی نرخ مالیات نباید تولید را کور کند و سرمایهها را فراری دهد.
وزیر اقتصاد در مورد بعضی گمانه زنیها مبنی بر افزایش قیمت حاملهای انرژی بویژه بنزین افزود: تاکنون هیچ قراری در این خصوص گذاشته نشده است. مراکز پژوهشی بستههایی را ارائه دادهاند که این بستهها در دست بررسی و تاکنون هیچ تصمیمی گرفته نشده است.
وی افزود: با توجه به اینکه بنزین یکی از اصلیترین بخشهای هدر رفت منابع ملی کشور است و این موضوع مورد توجه خیلی از کارشناسان قرار دارد تعیین قیمت سوخت، فرآیندی را طی میکند تا نرخ عادلانهای داشته باشد.
دژپسند در خصوص بستههای حمایتی هم گفت: بستهها تا پایان این ماه اجرایی میشود ولی دغدغه این است که شئون مردم حفظ شود. انتظار این است که بر اساس وضعیت و عوامل بنیادین نرخ ارز کاهش یابد.
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد