مردم توان پر کردن باک خودرو و موتورسیکلت خود را ندارند
با وجود خبرهای زیادی که اخیرا در خصوص افزایش قیمت یا سهمیه بندی بنزین منتشر شده، ولی معاون وزیر نفت اعلام کرد دولت برنامهای برای تغییر قیمت بنزین ندارد. این در وضعیتی است که کارشناسان عقیده داشتند سهمیه بندی بنزین میتواند زمینه تخلف و قاچاق سوخت را فراهم سازد.
پرونده بنزین همواره روی میز دولت و مسوولان وزارت نفت باز است و هر از چندگاهی شایعهای در این حوزه نه تنها در فضای مجازی میپیچد، بلکه تعدادی از کارشناسان و نمایندگان مجلس هم در مورد آن سخن میگویند.
در این میان، چند روز پیش سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از احتمال دو نرخی شدن بنزین و سهمیه بندی آن خبر داده است. به گفته اسدلله قرهخانی، «در صورتی که مصرف بنزین کاهش پیدا نکند و یا از ناحیه تحریمها تحت فشار قرار گیریم، بنزین دو نرخی شده و سهمیه بندی اعلام میشود که قیمت جدید را هم وزارت نفت تعیین خواهد کرد.»
وی متذکر شده است: «حال متاسفانه دو اتفاق رخ افتاده؛ نخست این که مصرف بنزین افزایش پیدا کرده که حتی گاهی اوقات به بالای ۱۰۰ میلیون لیتر میرسد، اکنون این که تولید ما ۸۰ میلیون لیتر است. مسئله دیگر بحث تحریم های احتمالی است. بر این اساس اگر کاهش مصرف نداشته باشیم و همچنان مصرف رو به افزایش باشد و فاصله میان تولید و مصرف بالا باشد، دولت ناچار به واردات بنزین است.»
هدایتالله خادمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم عنوان کرده است: «این که در جایی مصوب شده و تصمیم قطعی گرفته شده باشد که افزایش قیمت بنزین انجام گیرد، نه در دولت نه مجلس چنین رویکردی اتخاذ نشده است.»
وی البته تصریح کرده است: «این که در آینده قیمت بنزین افزایش پیدا کند، امری طبیعی است؛ چون که اگر قرار باشد ما میزان سوخت را در ایران مدیریت کنیم و با کاهش سوخت مواجه نشویم، باید قیمت سوخت را در ایران افزایش دهیم.»
به گفته خادمی، «یکی از راه های مدیریت سوخت این است که دولت بنزین را دو نرخی کند تا بتواند در این راستا به مطالبات مد نظر خود دست پیدا کند؛ اگر چه ارائه کارت سوخت و سهمیه بندی بنزین هم از دیگر مواردی است که میتوان برای مدیریت سوخت به آنها استناد کرد.»
رد افزایش یا سهمیه بندی بنزین
هر چند پس از خبرهای زیادی که بتازگی در خصوص افزایش قیمت یا سهمیه بندی بنزین منتشر شد، معاون وزیر نفت به طور رسمی اعلام کرد دولت برنامهای برای تغییر قیمت بنزین ندارد.
علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با تاکید بر این که دولت هیچ برنامهای برای تغییر قیمت بنزین یا سهمیه بندی آن ندارد، اعلام کرد: تولید و ذخایر به میزان لازم است.
مردم توان پر کردن باک خودرو را ندارند
در این بین، رییس هیات مدیره انجمن صنفی جایگاههای فروش فرآوردههای نفتی تک و دومنظوره سراسر کشور عقیده دارد: «افزایش یا سهمیه بندی بنزین به هیچ عنوان نمیتواند مورد استقبال و پذیرش جامعه قرار گیرد.»
بیژن حاج محمدرضا میگوید: «در حال حاضر خرید بنزین در جایگاهها با عدم تمرکز از طرف مردم رو به رو است؛ به صورتی که با وجود قیمت یک هزار و یک هزار و ۲۰۰ تومانی بنزین، خیلی از شهروندان اقدام به زدن ۲ یا ۳ و یا حتی ۵ لیتر بنزین کرده و موتورسواران هم حتی یک لیتر بنزین میزنند.»
وی میافزاید: «به طور معمول خودروهایی که بیش از ۳۰ لیتر بنزین میزنند، دارای پلاک دولتی هستند که این نشان میدهد عموم مردم از نظر مالی توان پر کردن باک خودرو و موتورسیکلت خود را ندارند.»
حاجمحمدرضا متذکر میشود: «مسوولان جواب بدهند نوسانات حاکم بر قیمت ارز تا بیش از ۱۰ هزار تومان چه ربطی به افزایش قیمت بنزین دارد؟»
رییس هیات مدیره انجمن صنفی جایگاههای فروش فرآوردههای نفتی تک و دومنظوره سراسر کشور در ادامه میگوید: «این شائبه وجود داشت که مسوولان در پی سهمیه بندی بنزین هستند؛ به طوری که کارت هایی چاپ کردهاند که قدیم به طور تک منظوره استفاده میشد، ولی الان دومنظوره طراحی شده است؛ به گونهای یک دستگاه برای کیف پول الکترونیک است و پرداخت هزینه با آن انجام میشود و کارت دیگر برای محاسبه میزان سهمیه مثلا ۴۰-۵۰ لیتر یا بیشتر و کمتر به عنوان سهمیه در نظر گرفته میشود و بقیه با نرخ آزاد محاسبه خواهد شد.»
به گفته وی، «با توجه به تجربه پیشین سهمیه بندی بنزین باید گفت این کار برای مردم سخت خواهد بود و باعث ترافیک و افزایش شمار خودروها در جایگاه و... خواهد شد.»
مازاد ۳۵ تا ۴۰ میلیون لیتر بنزین چه شد؟
حاج محمدرضا تصریح میکند: «بارها مسوولان مژده داده بودند که با وجود انبار پالایشگاه ستاره خلیج فارس و مازاد ۳۵ تا ۴۰ میلیون لیتری بنزین، قادر به صادرات هستیم. حال چرا باید با این میزان مازاد بنزین سخن از سهمیه بندی و واردات و افزایش قیمت زده شود.»
وی میگوید: «تجربه سهمیه بندی قبلی ثابت کرد که این کار با مخالفت مردم رو به رو میشود و همینطور زمینه تخلف و قاچاق سوخت را ممکن است فراهم سازد. چون مسوولان برنامه ریزی مناسب نمیکنند، چون ۹۰ درصد کسانی که از بنزین استفاده میکنند، در چارچوب اشتغال و شغل خود از آن بهره میبرند.»
رییس هیات مدیره انجمن صنفی جایگاههای فروش فرآوردههای نفتی تک و دومنظوره سراسر کشور عنوان میکند: «هر نوع سهیمه بندی و ایجاد محدودیت به طبقه خاصی از جامعه فشار میآورد و استفاده از این وضعیت برای افراد دغل کار خواهد بود و این افراد با توجه به سوابق اجرای چنین طرحی راههای سوءاستفاده را میدانند و کار اشتباه و غلطی است.»
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد