آیا با کاهش اختیارات راننده ایمنی خودرو افزایش خواهد یافت؟
هدف طراحی چنین سیستمهایی نه تنها افزایش ضریب ایمنی و آسایش راننده و سرنشینان بلکه پوشش و مرتفع کردن ضعفهای تولیدی خودرو هم هست.
باتوجه به افزایش میزان تولید و فروش خودرو در دنیا، صنایع خودروسازی همواره با دو چالش تصادف و ایمنی رو به رو هستند. پس از طراحی خودرو، ایمنی مهمترین و تاثیرگذارترین پارامتر در فروش و موفقیت یک خودرو در بازار است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که عمدترین علت تصادف، عدم مهارت یا دقت راننده در کنترل خودرو است.
طراحان و مهندسان تا دودهه پیش درپی راههایی برای استحکام بخشی و مقاوم سازی خودرو در برابر تصادف بودند تا خسارت ناشی از آن را تا حد امکان کاهش دهند. ولی با جهش علمالکترونیک در خودروسازی، ایمنی مفهوم دیگری پیدا کرد. ورود سیستمهای الکترونیکی به خودرو، ایمنی را به دو بخش فعال و غیرفعال تقسیم کرد.
با این تعبیر، اگر مقدار خطای راننده در زمان حرکت به پایینترین سطح ممکن برسد یا شرایط دینامیکی خودرو تحت کنترل و نظارت باشد، تصادفات هم کاهش خواهد یافت. سیستمهای ایمنی فعال و تکنولوژیهایی که در این جهت طراحی و تولید میشوند، وظیفه کمک و کنترل به راننده را عهدهدار هستند.
کاهش اختیارات راننده
خیلی از سیستمهای یاد شده با کنترل سرعت و ترمز خودرو براساس وضعیت دینامیکی و حرکتی اقدام به محدود کردن عملکرد راننده میکنند. کاهش اختیارات و عملکرد راننده در راستای افزایش ایمنی انجام میشود. به عبارتی دیگر زمانی که سیستم کروزکنترل تطبیقی اقدام به رعایت فاصله ایمنی خودرو با وسایل نقلیه مجاور میکند، احتمال تصادف را تا حد ممکن کاهش میدهد. سیستمهای کنترل ایمنی فعال دقیقاً برای قسمتها و مواردی طراحی شدهاند که راننده به آنها توجه نداشته یا خودرو در آنها ضعف دارد.
هدف از طراحی چنین سیستمهایی نه تنها افزایش ضریب ایمنی و آسایش راننده و سرنشینان بلکه پوشش و مرتفع کردن ضعفهای تولیدی خودرو هم هست. همین سیستمها زمینه و بستر لازم جهت تولید خودروهای خودران را فراهم کردند. خودروهای خودران تنها برای آسایش راننده طراحی نشدهاند، بلکه وظیفه افزایش ایمنی و کاهش ترافیک را عهدهدار هستند.
سیاستهایی که در راستای بهبود یا کاهش عملکرد راننده توسط شرکتهای خودروسازی در محصولات مورد اجرا قرار میگیرند، متفاوت هستند و هدف ارائه محصولات در بازار تعیین استفاده یا عدم استفاده از آنها است. البته در خیلی از موارد این قابلیت برای سیستمها تعریف شده که راننده در صورت نیاز توان خاموش یا روشن کردن آنها را داشته باشد.
البته این سیستمها در تمام صنایع خودروسازی به خاطر افزایش هزینه تولید نهایی محصولات مورد استفاده قرار نگرفتهاند و باید قابلیت اصلاح و بهبود رفتار رانندگی را داشته باشند و با این دید توسعه پیدا کردهاند.
قابل توجه است که پیشرفت دانش فناوری در ساخت انواع سنسورها و ECU ها دست مهندسان را در طراحی و تولید سیستمهای جدید بازترکرده است. هرچه دانش الکترونیک در خودروها توسعه یابد، ایمنی آنها هم افزایش خواهد یافت.
سیستمهای ایمنی فعال
سیستمهایی که از وقوع تصادف به وسیله هشدار به راننده یا کنترل خودرو پیشگیری میکنند، ایمنی فعال هستند. عمده سیستمهایی که در این راستا طراحی شدهاند، به عنوان استاندارد تولید در صنعت خودرو شناخته میشوند، ولی بعضی از آنها را در کشور به نام آپشن میشناسیم.
از سیستمهای ایمنی فعال کنترل خودرو میتوان به سیستم کنترل کشش، سیستم ضد لغزش، سیستم کروزکنترل تطبیقی و ترمز اتوماتیک اشاره کرد. سیستم ایمنی فعال هشداردهنده، سیستمی است که جهت درک بهتر از شرایط جاده و موقعیت خودرو هشدارهای لازم را برای عملکرد بهتر در وضعیت بحرانی به راننده میدهد.
این سیستمها شامل: دید درشب، سیستم حفظ مسیر، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم انحراف از مسیر، سیستم نقطه کور و کروزکنترل تطبیقی است.
دنیای خودرو
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد