رویدادهای مهم خودرویی در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
مرور اخبار خودرویی هفته را با اظهارنظر دیروز رضا رحمانی، وزیر صمت در خصوص دلیل افزایش قیمت خودرو شروع میکنیم. در خصوص علل سونامی افزایش قیمت که از سه هفته پیش بازار خودرو را فراگرفت اظهارنظرهای گوناگونی از طرف سیاستگذاران صنعتی و کارشناسان مطرح است. دلایلی مانند فعالیت گسترده دلالان در خرید و فروشهای آنلاین خودرو، تورم انتظاری و مدیریت بازار توسط خودروسازان که هر کدام سهمی در آشفتگی بازار دارند.
در این زمینه ولی دیروز وزیر صنعت، معدن و تجارت بالاخره به اظهارنظر پرداخت و در حاشیه نشست هیات دولت در پاسخ به سوالی در خصوص دلیل افزایش قیمت خودرو عنوان کرد که دلالان در اختلالات دو هفته پیش که در حوزه خودرو ایجاد شد نقش داشتند. وی همچنین تاکید کرده که دو هفته اول سال که خودروسازان در تعطیلات بودند تأثیر نسبی بر قیمت خودرو گذاشته شد، البته من نمیگویم این موضوع تأثیر صددرصدی دارد، ولی هم اکنون کنترلها انجام میگیرد و خودروها تولید میشود. در هفته جاری با توجه به روند صعودی قیمتها تمهیداتی از طرف دولت اندیشیده شد که یکی از آنها توقف سایتهای خرید و فروش آنلاین خودرو توسط پلیس فتا بود. دولت با نادیده گرفتن شیوه قیمتگذاری خودرو همچنان دلالان را در آشوبهای گذشته بازار مقصر قلمداد میکند از همین رو پنجشنبه گذشته پلیس فتا با مداخله جلوی درج قیمت در سایتهایی که اقدام به انتشار آگهی فروش خودرو میکردند، را گرفت. این اقدام پلیس فتا به درخواست وزارت صمت و بهمنظور کاهش تأثیر دلالان بر بازار خودرو، انجام گرفته است. اگر چه که پس از این اقدام قیمتها در بازار نزولی شد ولی نمیتوان با قطعیت گفت که نزولی شدن قیمتها به خاطر ممنوعیت درج قیمت در فضای مجازی است. حال به سراغ دیگر اتفاقاتی که در طول هفته اخیر بر بازار و صنعت خودرو اثر گذاشته، میرویم.
بدرقه رنو
وزارت صمت در طول هفتهای که گذشته آمار تولید گروههای خودروساز را در طول فروردین ماه سال جاری منتتشر کرد. طبق آمار، سه خودروساز مطرح ایران شامل ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در مجموع ۴۰ هزار و ۴۱۳ دستگاه انواع محصول سواری را در نخستین ماه امسال به تولید رساندهاند، حال آنکه در فروردین سال ۹۷ موفق به ثبت تیراژی ۶۸ هزار و ۹۷۸ دستگاهی شده بودند. با توجه به این آمار، تولید محصولات سواری سه خودروساز مطرح ایران در فروردین امسال و نسبت به ماه مشابه سال اخیر ۴۲ درصد افت کرده است. از نکات قابل تأمل در ارتباط با آمار تولید ارائه شده از طرف وزارت صمت کاهش شدید تولید محصولات رنو در خطوط تولید گروههای خودروساز است. در مجموع تیراژ خانواده تندر ۹۰ (شامل تندر معمولی، پارس تندر، تندر اتومات و ساندرو) طی فروردین به ۷۱۷ دستگاه نزول کرده است. با این حساب، تیراژ این خانواده در مقایسه با ماه مشابه سال اخیر، نزدیک به ۸۵ درصد کاهش را به خود میبیند. با توجه به این میزان افت تولید، گروههای خودروساز داخلی کمکم خود را آماده میکنند با محصولات این خودروساز فرانسوی، خداحافظی کنند.
اتمام مهلت ترخیص وارداتی
دوشنبه گذشته مهلت شرکتهای واردکننده برای ترخیص خودروهای مانده در گمرک به پایان رسید. این در حالی است که شرکتهای واردکننده به خاطر حضور وزارتخانهها، نهادها و سازمانهای دخیل در امر ترخیص این خودروها و همچنین صرف زمان زیاد برای کسب مجوزهای گوناگون، نتوانستند از مهلت ۴ ماهه دولت برای ترخیص خودروهای مانده در گمرک استفاده کنند. براساس اخبار انتشار یافته در مجموع ۵۰۰ دستگاه از ۱۳ هزار خودروی رسوب کرده در گمرک در مدت زمان اعلام شده از طرف دولت این امکان را یافتند تا از گمرک ترخیص شوند. البته نمیتوان از بحث خودروهایی که با ثبت سفارش غیرقانونی وارد شدهاند و همچنین چالش واردکنندگان با بانک مرکزی در ارتباط با منشأ تأمین ارز این خودروها، که موجب کند شدن روند ترخیص شده بود، به راحتی گذشت.
رونق تولید دوگانهسوزها
اواخر هفته پیش خبر افزایش قیمت بنزین به سرعت فضای رسانهای کشور را فرا گرفت و همین مساله موجب شد مردم به جایگاههای سوخت هجوم ببرند. براساس آمارهای ارائه شده توسط شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در روز چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته در مجموع ۲۱۰ میلیون لیتر بنزین از طریق جایگاههای عرضهکننده در اختیار متقاضیان قرار گرفت. هر چند این خبر همان روز از طرف مسوولان دولتی تکذیب شد. با این حال موجب شد تا بار دیگر بحث تولید خودروهای دوگانهسوز و متنوع کردن سبد سوختی کشور در بخش حملونقل مورد توجه قرار بگیرد. در طول سال اخیر تولید خودروهای دوگانهسوز در خطوط تولید خودروسازان با کاهش ۵۸ درصدی همراه بوده است. در طول سال ۹۷ در مجموع ۴۲ هزار و ۹۹۴ دستگاه خودروی دوگانهسوز در خطوط تولید گروههای خودروساز تکمیل شده است. این در حالی است که گروههای خودروساز در سال ۹۶ توانسته بودند ۱۰۲ هزار و ۵۳۳ دستگاه خودروی دوگانهسوز تولید کنند. علت این افت تولید را باید در عدم استقبال مشتریان از محصولات دوگانهسوز جستوجو کرد. حال که بار دیگر افزایش قیمت بنزین مطرح شده است، بهنظر میرسد استقبال مصرفکنندگان از این خودروها افزایش یابد.
کاهش ارزش سهام پژو
در بین اخبار هفته جاری در حوزه خودرو، دو خبر بینالمللی مهم هم به چشم میخورد. خبر اول مربوط به کاهش ارزش سهام کمپانی پژو سیتروئن است. براساس اطلاعات منتشر شده توسط تارنمای تحلیلی بازار بورس آلمان، علت این افت ارزش سهام، خروج این شرکت فرانسوی از بازار ایران عنوان شده است. تارنمای تحلیلی «آکسین چک» (aktiencheck) که مقر آن در هانوفر آلمان است، در گزارش تحلیلی خود از بازار بورس اروپا، میزان کاهش ارزش سهام شرکت پژو فرانسه به خاطر خروج از بازار ایران را ۷/ ۱۵ درصد ارزیابی کرد. هرچند سود پژو سیتروئن در بازار اروپا که اصلیترین محل فروش محصولات این شرکت است ۶/ ۱ درصد افزایش یافته، ولی مدیران این کمپانی برای سال جاری میلادی ادامه رکود را پیشبینی کردهاند. برآوردهای کمپانی پژو حاکی است رکود بازار آمریکای لاتین با افزایش یک درصدی به ۲ درصد و رکود بازار چین هم به ۳ درصد خواهد رسید. با این حال بازار روسیه رشدی پنج درصدی را برای محصولات پژو نوید میدهد. اقدامات یکجانبهگرای دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا با خروج از برجام و بازگرداندن تحریمها با وجود مخالفت متحدان اروپاییاش، بهتدریج آثار و عواقب خود را بر شرکتهای غربی که با ایران قرارداد همکاری اقتصادی داشتند، نشان میدهد.
صادرات خودروهای کارکرده چینی
دیگر خبر بینالمللی که در بین اخبار انتشار یافته در هفتهای که گذشت قابلتوجه است، مجوز وزارت بازرگانی چین برای صادرات خودروهای دست دوم از این کشور است. وزارت بازرگانی چین با صدور مجوزی صادرات خودروهای کارکرده بهمنظور افزایش فروش خودرو در بزرگترین بازار خودروی جهان را صادر کرد. چراغ سبز صادرات خودروهای کارکرده چین پس از آن صادر شد که برای اولین بار از دهه ۹۰ میلادی تاکنون افت فروش خودرو در این کشور رقم خورده است.
دنیای اقتصاد
قیمت خودروهای داخلی ۳ تا ۲۰ میلیون تومان کاهش یافت
احتمال شدت گرفتن کاهش تولید خودرو از خرداد ماه
دیدگاه بگذارید
اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد