چرا تغییر قیمت بنزین بر بازار خودرو تاثیر گذاشته است؟

سه شنبه 5 آذر 98 ساعت 10:33
چرا تغییر قیمت بنزین بر بازار خودرو تاثیر گذاشته است؟

افزایش قیمتی که در بازار به‌ طور لحظه‌ای وجود دارد چندان قابل‌ اعتماد نیست و قیمت‌ها مجدداً کاهش خواهند یافت

خروج خودروهای قدیمی از خط ‌تولید یکی از بحث‌های قدیمی در صنعت خودرو کشور است. پس از پیکان که سال‌ها در خط‌ تولید ایران‌ خودرو تولید می‌شد و در نهایت برای همیشه از رده خارج شد، به نظر می‌رسید کار بقیه خودروها برای از رده خارج شدن آسان‌تر باشد. ولی پس از بیست سال تولید پراید و پژو۴۰۵ بازهم از رده خارج‌شدن این خودروها محل بحث است و به‌ رغم این‌ که رسماً از خروج این خودروها صحبت می‌شود، ولی باز هم اظهارات ضدونقیضی در خصوص ادامه تولید این دو خودرو وجود دارد.

بحث از ادامه تولید وانت‌های پراید یا پژوهای تاکسی یا حتی ادامه تولید به‌منظور صادرات مطرح شده است. همه این‌ها در کنار مساله ارتقای پلت‌فرم این دو خودرو که به عقیده خیلی از کارشناسان محال است، موجب می‌شود چندان نتوان به خروج این دو خودرو از خط تولید آبی و نارنجی‌پوشان جاده مخصوص امیدوار بود. ولی نکته بسیار مهم، بحث ارتقای محصولات ایرانی با از رده خارج شدن خودروهایی مثل پراید و پژو۴۰۵ است.

خیلی‌ها عقیده دارند با خروج این دو خودرو عملاً راه برای تسریع در تغییر محصولات و عرضه محصولات جدید باز خواهد شد. نکته‌ای که در این بحث می‌تواند مانع خودروسازان شود، بحث پایین‌بودن تیراژ در خودروسازی‌ها و ی آن‌ها برای افزایش بیشتر تولید است. در همین زمینه با ابوالفضل خلخالی، کارشناس صنعت خودرو به گفت‌وگو پرداختیم.

چرا تغییر قیمت بنزین بر بازار خودرو تاثیرگذاشته است؟

تغییر قیمت بنزین به طور شوک بر بازار وارد شد که می‌تواند بر تمام بخش‌های بازار تأثیر بگذارد. ولی این شوک به‌مرور در بازار دفع می‌شود. چون که عوامل اقتصادی دیگر بسیار تاثیرگذارتر از قیمت بنزین است و البته ما تغییری در آن نمی‌بینیم. مثل بحث عرضه و تقاضا که مهم‌ترین عامل تغییر قیمت خودرو است. بنابراین افزایش قیمتی که در بازار به طور لحظه‌ای وجود دارد چندان قابل ‌اعتماد نیست و قیمت‌ها مجدداً کاهش خواهند یافت.

به‌ نظر شما بهای بنزین در قیمت تمام‌ شده خودرو تاثیرگذار نیست؟

قطعاً قیمت بنزین در قیمت تمام ‌شده خودروها تاثیرگذار خواهد بود، ولی نه با این سرعت. بلکه حداقل ۶ ماه تا یک ‌سال زمان لازم است تا تأثیر خود را بر قیمت خودرو بگذارد. پس از ۶ ماه تا یک‌ سال آینده تأثیر قیمت بنزین بر خودروها قابل مشاهده خواهد بود. ولی تغییرات لحظه‌ای تنها در اثر شوک است و احتمالاً در بازار دفع خواهد شد.

بر این اساس آیا قیمت خودرو برای سال آینده افزایشی خواهد بود؟

باتوجه به افزایش قیمت بنزین ما شاهد افزایش قیمت در زنجیره تأمین خواهیم بود. یعنی قطعات و مجموعه‌ها قیمت‌هایشان افزایش پیدا خواهد کرد و ممکن است باتوجه به فشارهای دولت بر خودروساز که درواقع حلقه پایانی این زنجیره است، افزایش قیمتی رخ ندهد، اما این انتظار وجود دارد قیمت قطعات و مجموعه‌ها افزایش پیدا کند.

طی هفته‌های گذشته بحث خروج پراید و پژو۴۰۵ از خط تولید مطرح شد. همین مساله موجب شد قیمت‌ها در بازار افزایش پیدا کند. دلیل این ‌که قیمت خودرو با خبر عدم تولید آن افزایش پیدا می‌کند، چیست؟

دلیل اصلی، بحث عرضه آن است. وقتی عرضه یک خودرو کم می‌شود، قیمت آن هم افزایش پیدا می‌کند. ولی خودروسازان باید محصولات جایگزین را ارائه کرده و با آن محصولات، جای خالی خودروهایی را که قرار است از رده خارج شوند، پر کنند.

ظاهراً قرار نیست این دو خودرو از رده خارج شوند، بلکه پلت‌فرم آن‌ها ارتقا پیدا می‌کند. اگر پلت‌فرم این خودروها قابل ارتقا باشد، چرا زودتر این اقدام انجام نشده است؟

آنچه ما از سایپا می‌دانیم این است که محصولات ایکس‌۱۰۰ به‌طور کلی کنار گذاشته می‌شوند. ولی ممکن است تولید بعضی محصولات مثل وانت پراید ادامه پیدا کند.

چرا کنار گذاشتن این خودرو پرفروش و پیدا کردن جایگزین برای آن‌ها تا این حد سخت است؟

نکته‌ای که در این مورد اهمیت دارد و باید با نگاهی واقع‌بینانه به آن نگریست، این مساله است که پراید از طرف کمپانی کیا و ۴۰۵ هم از طرف کمپانی پژو طراحی شده و از این نظر دارای انسجام طراحی هستند. اما محصولات ایرانی که به‌عنوان جایگزین مطرح می‌شوند، دارای انسجام طراحی نیستند.

با این ‌حال به‌عنوان محصولات ایرانی که با وجود همه کم‌وکاست‌ها توسط مهندسان ایرانی طراحی و تولید شده‌اند و به فروش می‌رسند، بسیار ارزشمند هستند. ما هیچ محصول دیگری مثل خودرو  را که در اختیار همه مردم قرار بگیرند و اتفاقاً ایرانی هم باشد، نداریم.

می‌توانیم محصولاتی مثل تیبا را به‌عنوان شروع در نظر بگیریم تا به نقطه دیگری برسیم. یعنی محصولاتی توسط خودروسازان تولید شوند که از انسجام لازم مدنظر برخوردار باشد. 

خودروسازان ما باید فرآیند توسعه محصول را جدی بگیرند، سالانه محصول جدید توسعه بدهند و زیرساخت‌ها را به‌وجود بیاورند. توسعه محصولات جدید موجب می‌شود مجموعه خودروسازی‌های ما در این زمینه محک بخورند و پیشرفت و توسعه در این شرکت‌ها به‌وجود بیاید.

آیا خروج این دو خودرو قدیمی از خط ‌تولید موجب می‌شود خودروسازان به طراحی و عرضه خودروهای جدید در بازار سرعت بدهند؟ آیا به‌طور کلی تاثیری بر ارتقای صنعت خودرو کشورمان دارد؟

قاعدتاً خودروساز باید به طور طبیعی به این سمت برود محصولات جدید را طراحی و عرضه کند. هیچ فرد، نهاد یا دولتی به کمپانی‌های کیا، هیوندای، رنو و پژو و... نمی‌گوید شما حق تولید فلان محصول را ندارید. شرکت‌ها در یک فرایند طبیعی و در یک فضای رقابتی خودروهای قدیمی را از رده خارج کرده و خودروهای جدید را جایگزین می‌کنند.

یعنی برای جلب‌ نظر مشتریان بیشتر مجبورند ‌محصولات جدید و باکیفیت ارائه کنند. ما باید آن فضا را به‌وجود بیاوریم و زیرساخت‌ها به طوری باشد که خودروسازان خودشان دست به خروج محصولات قدیمی‌شان بزنند.

تا زمانی که با ابلاغیه و آیین‌نامه این تغییرات انجام شود، چندان نمی‌توانیم امید به حرکات بزرگ داشته باشیم. اما به‌طور کلی این حذف کردن از هیچی بهتر است. یعنی موجب می‌شود ساختار متورم و مریض ما به حرکت دربیاید. اما قطعاً نمی‌توان گفت این‌گونه اعمال تغییر، شیوه درستی است. روش صحیح این است یک فضای رقابتی در کشور وجود داشته باشد تا اگر خودروسازان طراحی و عرضه محصول جدید نداشته باشند، این احساس در آن‌ها به وجود بیاید که دارند از صحنه رقابت حذف می‌شوند.

اخبار خودرو

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar