آشفته بازار قیمت خودرو در ایران؛ راه چاره چیست؟

بروزرسانی در: جمعه 18 آبان 97 ساعت 00:37
آشفته بازار قیمت خودرو در ایران؛ راه چاره چیست؟

وضعیت بازار خودروی ایران این روزها اصلاً خوب نیست. در شرایطی که هر روز شاهد افزایش قیمت خودروها از سوی شرکت‌ها هستیم، به دلایل مختلف نظارتی بر بازار وجود ندارد و در این میان، فقط مردم هستند که متضرر می‌شوند.

اردیبهشت پر حادثه

امروز دوم اردیبهشت را می‌توان یک روز بسیار خاص برای بازار خودروی ایران تلقی کرد. شرکت‌های مختلفی امروز قیمت‌های جدید محصولاتشان را اعلام کردند و همان طور که می دانید، تقریباً همه خودروها گران شدند. برخی از شرکت‌ها از چند روز قبل خبر افزایش قیمت مدل‌های خود را اعلام کرده و گفته بودند که این قیمت‌های جدید از ماه اردیبهشت اجرایی خواهند شد.

مورد عجیب اطلس خودرو

در یکی از عجیب‌ترین اتفاق‌هایی که شاید در تاریخ سابقه نداشته، شرکت اطلس خودرو، نماینده کیا در ایران قیمت خودرو کیا اسپرتیج را دو بار در عرض چند ساعت افزایش داد. صبح امروز، در بخشنامه فروش جدید، اطلس خودرو قیمت کیا اسپرتیج را ۳۰۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان اعلام کرده بود و بعد از ظهر، با انتشار شرایط فروش دیگری، قیمت این خودرو از سوی اطلس خودرو ۳۱۲ میلیون تومان اعلام شد. قیمت دیگر محصولات کیا هم در این شرایط فروش، همه بین ۸ تا ۴۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده‌اند.

شرکت‌های دیگر هم بیکار ننشسته‌اند و در این بین، پارس خودرو قیمت تمامی مدل‌های برلیانس را بین ۴ تا ۸ میلیون تومان گران‌تر کرده است؛ بهمن موتور بسترن B30 را با افزایش قیمت ۴ میلیونی در دور جدید پیش فروش کرده است؛ کرمان موتور که می‌توان آن را به نوعی یکه تاز گرانی خودرو در بازار ایران نامید، برای چندمین بار در حدوداً یک ماه سال جدید قیمت محصولات خود را افزایش داده است.

به عنوان مثال، قیمت جک اس ۵ از ۱۰۹ میلیون تومان به ۱۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسیده و این شرکت، جک اس ۳ را با افزایش حدوداً ۹ میلیون تومانی، به قیمت ۸۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان می‌فروشد. مدیران خودرو هم دیگر شرکتی است که قیمت محصولات خود را در اردیبهشت ماه افزایش داده است. شرکت خودروسازان بم هم برای این که از قافله عقب نماند، دست به کار شده و قیمت جیلی GC6 را با ۷ میلیون تومان افزایش، به ۶۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسانده است.

آشفته بازار به معنای واقعی کلمه

در این وضع پر نوسان خودروهای وارداتی، شرکت‌های خودروساز داخلی مانند ایران خودرو هم اعلام کرده‌اند که می‌خواهند قیمت محصولات خود را حدوداً ۲۰ درصد افزایش بدهند. خودروسازها دلایل بسیار زیادی برای افزایش قیمت محصولات خود دارند. هاشم یکه زارع، مدیرعامل ایران خودرو امروز در نشستی که در دانشگاه شریف برگزار شده گفته که با توجه به نوسانات نرخ ارز و گران شدن ارز مبادله‌ای از ۳۵۰۰ به ۴۲۰۰ تومان، به زودی باید منتظر افزایش قیمت خودروهای تولید داخل هم باشیم. ولی به واقع دلیل اصلی این افزایش قیمت‌ها چیست؟

دلایل و بهانه‌هایی که خودروسازها بابت افزایش قیمت محصولات خود می‌آورند بسیار زیاد هستند، در ادامه مطلب قصد داریم برخی از آن‌ها را با شما مطرح و قضاوت را به خودتان بسپاریم.

دلار، دلار، دلار!

صنعت خودروی ایران وابستگی خیلی شدیدی به دلار و دیگر ارزهای رایج بازار دارد. در واقع پیوند بین این ارزها و صنعت خودروی ایران به قدری شدید است که کوچک‌ترین نوسان در بازار ارز موجب ایجاد آشفتگی در وضعیت بازار می‌شود. دولت همواره تلاش‌های زیادی برای کاهش این وابستگی انجام داده، ولی آن چه که واضح و مبرهن است این که همه این تلاش‌ها تاکنون بی فایده بوده‌اند. با اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای دلار و افزایش به یک باره ۷۰۰ تومانی نرخ دلار برای خودروسازان، به نظر می‌رسد افزایش قیمت خودروهای داخلی اجتناب ناپذیر خواهد بود.

نوسان قیمت مواد اولیه خودروسازها

از مهم‌ترین مواد اولیه که در صنعت خودرو مصرف بسیار بالایی دارند می‌توان به مواردی مانند فولاد، مس، سرب، پلیمرهای پلاستیکی و کائوچو اشاره کرد که طبق ادعای خودرو و قطعه سازان، طی سال‌های اخیر افزایش قیمت زیادی را تجربه کرده‌اند. به عنوان مثال، قیمت هر تن فولاد در مقایسه با سال‌های قبل تقریباً ۳۰ درصد گران‌تر شده و مس، که در ساخت قطعات الکتریکی مورد نیاز خودروها استفاده می‌شود، افزایش قیمت ۵۰ درصدی را تجربه کرده است.

ادعای خودروسازها

خودروسازهای داخلی، ادعای جالبی را مطرح کرده‌اند مبنی بر این که طی دو سال اخیر قیمت محصولات خود را فقط ۱.۸ درصد افزایش داده‌اند و اکنون، با توجه به گران شدن مواد اولیه و افزایش قیمت ارز، این حق برای آن‌ها محفوظ است که قیمت محصولات خود را تا ۲۰ درصد افزایش بدهند. حال ما فقط به پرسیدن یک سوال در مورد این ادعای آن‌ها اکتفا می‌کنیم؛ از نظر شما مردم، آیا خودروهای تولید داخل طی دو سال اخیر فقط ۱.۸ درصد افزایش پیدا کرده‌اند؟!

احتمال کاهش تولید

با توجه به این آشفته بازاری که اکنون در صنعت خودروی ایران و همچنین بازار وجود دارد، کاهش تولید در کشور اجتناب ناپذیر به نظر می‌رسد. در صورتی که این اتفاق بیفتد، اوضاع صنعت خودرو و همچنین بازار کشور بسیار آشفته‌تر از آن چه که هست هم خواهد شد.

نقش مردم

به نظر شما راهکار برون رفت از این اوضاع برای صنعت و بازار خودروی ایران چیست؟ مردم چه میزان سهم در به وجود آمدن این شرایط دارند؟ به نظر شما وقتی شرکتی مانند اطلس خودرو در یک روز ۴۰ میلیون تومان قیمت خودروی وارداتی خود را افزایش می‌دهد، اگر مردم خرید محصولات آن شرکت را تحریم کنند باز هم شاهد چنین افزایش قیمت‌هایی در بازار خودرو خواهیم بود؟

منتظر نظرات شما در بخش کامنت ها هستیم.

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

50 دیدگاه ها برای "آشفته بازار قیمت خودرو در ایران؛ راه چاره چیست؟"

avatar
جدیدترین قدیمی ترین بیشترین رای
صادق
مهمان

حالا برید توصف دلار اینم اخر عاقبتش

علی
مهمان

*** قبلا افراد حقیقی و یا حقوقی که نمایندگی خودرو نداشتند هم واردات انجام میدادند ولی الان فقط نماینده رسمی و چون بازار بی رقیب شده هر قیمتی دلشون بخواد میفروشند.

شروین
مهمان

مردم شمارو به خدا شمارو به اون چیزی که میپرستین نخرین.آخه توهمین سایت و همین کانال قیمت های جهانی رو به وضوح میبینین.با قیمت صد میلیون اونم با دلار ۵هزار تومنی بهترین خودروهارو میشه سوار شد.یه عده دلال منفعت طلب بی خدا فکر چاپیدن جیب ماها هستن.پس نخرین.مرگ بر فرغون سازای داخلی و اون گمرک لعنتی که باعث میشه قیمت خودرو وارداتی سه برابر بشه و صدالبته اون واردکننده بی انصاف.آخه اسپورتیج ۱۵۰تومنی چرا باید بشه ۳۱۰تومن؟…

مهدی
مهمان

سلام…به نظر من مشکل همه این نابه سامانی ها مردم خوب مان هستن…وقتی ما مردم نخریم صاحب کارخانه هم مجبور میشود قیمت راعوض گرانی برعکس ارزان وتخفیفات بده تا سهام کارخانه افت نکند…مرسی

Ehsan
مهمان

Nakharim hame chi halle
Goole vameshonam nabayad khord

Amir.h
عضو سایت

باید این نوع قیمت گذاری مورد تحریم همه مردم باشه ونخریدن منجربه نشاندادن همدلی واتحادمیشه وبابد شرکتها ونمایندگی وخودروسازان یاد بگیرند مردم عزیز که خریداران محترم هستند بااحترام برخورد شود..

امید
مهمان

قدرتمند ترین وسیله برای کنترل و حتی پایین اوردن قیمت هر چیزی مردم هستند که حتی میتوانند دولتها را مجبور به انجام خواسته های خودشون بکنند ولی حیف که مردم ما برعکس عمل میکنند اگه فکر میکنید دروغ میگم از همین امروز اطلس خودرو رو تحریم کنید

ناشنای
مهمان

بخرید اقا بخرید بزار بخرن. ارزون باشه ملت همیشه در صحنه حال نمیکنن بخرن اما گرون باشه میخرن تا نشون بدن ایرانی جماعت همیشه در صحنه حضور دارن؟؟؟سال ۱۴۸۸ پراید ۱۳۱ فول اتومات قیمت با ۴۰ درصد افزایش ۲۵۰ میلیون !!!!!!!!

Reza
مهمان

نخرید نخرید نخرید !اقا جان همش تقصیر خودمونه.صد بارم گرون شه باز میخریم.۴۰ میلیون تومن تو یساعت گرون شده شاید به گوشمون برسه این خبر اما بازم میخریم.کیفیت بیاد پایین باز میخریم. ما ایرانیا نمیتونیم درست شیم اگه یبار همه تصمیم بگیرن نخرن مطمین باشید قیمت میاد پایین.اینهمه ماشین دست دوم در حد صفر توی بازار هس ازونجا بخرید ولی صفر نخرید ….تمام

Faaaa
مهمان

بابا نخرید تروخدا ، با خرید خودمونو بیچاره تر میکنیم .
چرا آخه ما ایرانیا اینجوریم ؟
ما هزار سال دیگه هم دریت بشو نیستیم که نیستیم.

مصطفی
مهمان

تاوقتی ملت غیو همیشه در صف ایران هست ما همیشه شاهد افزایش قیمت آشغال خودرو های داخلی و خارجی خواهیم بود