بررسی شامخ شهریور ۱۴۰۲ وسایل نقلیه و قطعات وابسته

بروزرسانی در: چهارشنبه 26 مهر 02 ساعت 10:48
بررسی شامخ شهریور 1402 وسایل نقلیه و قطعات وابسته

بروزرسانی ۲۶ مهر ۱۴۰۲: براساس داده‌های به دست آمده از بنگاه‌های بخش خودرو، شاخص مدیران تولیدکننده وسایل نقلیه و قطعات وابسته در شهریورماه با ثبت عدد ۴۷.۶ نسبت به ماه قبل بهبود یافته، اما به مرز ۵۰ نرسیده است. به تعبیری افت‌و‌خیز شاخص‌های مورد بررسی در این گزارش نشان می‌دهد سرعت «بدتر شدن» وضعیت در خودرو و قطعات وابسته کاهشی شده است.

بررسی شامخ شهریور 1402 وسایل نقلیه و قطعات وابسته

همان‌طور که عنوان شد شامخ کل وسایل نقلیه و قطعات وابسته در شهریورماه مانند مرداد زیر مرز ۵۰ ایستاده تا نشان دهد وضعیت این صنعت هنوز در مسیر بهبود قرار نگرفته است. براساس گزارش بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی ایران، شامخ کل گروه وسایل نقلیه و قطعات وابسته در ششمین ماه از سال ۴۷.۶واحد ثبت شده که ۱.۸۳واحد از شامخ این گروه در مرداد بیشتر است.

افت شامخ گروه وسایل نقلیه در سال جاری از تیرماه کلید خورد اما در مرداد‌ماه (نسبت به مدت مشابه سال گذشته) به کف یک‌ساله خود رسید. جدیدترین گزارش بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی ایران از وضعیت شاخص مدیران خرید وسایل نقلیه و قطعات وابسته نشان می‌دهد در شهریورماه روند نزولی شاخص‌های مورد بررسی وارد ماه سوم شده است. این در حالی است که امید به آینده خودروسازان نیز در شهریورماه رو به کاهش بوده است. «انتظارات تولید آینده» یکی از مهم‌ترین فاکتورهای مورد بررسی شامخ است که از ۶۱.۵۴واحد در مردادماه به ۵۵.۷۷واحد در ماه پایانی تابستان رسیده است.

این گزارش ۱۳ شاخص مختلف را رصد می‌کند که در شامخ شهریورماه پنج شاخص نسبت به مرداد با افت همراه بوده، هفت شاخص افزایش یافته‌اند و یک فاکتور بدون هیچ تغییری ثابت مانده است. فاکتورهای افزایشی شامل شامخ کل گروه، میزان تولید محصولات، سرعت انجام و تحویل سفارش، موجودی مواد اولیه، موجودی محصول در انبار، میزان صادرات و میزان فروش محصولات است. البته باید توجه داشت که افزایش‌های رخ‌داده نسبت به مردادماه است که رکود صنعت خودرو در این ماه با رکوردشکنی همراه بوده و بنابراین همچنان وضعیت این شاخص‌ها به حد قابل‌قبولی نرسیده است.

در مقابل شاخص‌هایی مانند میزان سفارش‌های جدید، میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی، قیمت خرید مواد اولیه، مصرف حامل‌های انرژی و انتظارات تولید آینده کاهشی بوده‌اند. «قیمت محصولات تولیدشده» تنها فاکتوری است که در شامخ شهریور ثابت بوده است. اما شاید بتوان ثبات این فاکتور را دلیل محکمی برای افت‌و‌خیز‌های دیگر شاخص‌ها در نظر گرفت.

در واقع شهریور، ماه سومی بود که شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته‌ نشانگر رکود بوده است. اما پرسش اینجاست که چه چیزی موجب این سه ماه رکود شده است؟ طی چند ماه گذشته خودروسازان به‌نوعی منتظر رشد قیمت محصولات خود بودند، چراکه مشکل نقدینگی در این صنعت به چالشی جدی بدل شده است. حتی در اردیبهشت‌ماه هم که  بعد از  ۱۸ماه فریز قیمتی، شورای رقابت با رشد ۱۰ تا ۴۹درصدی قیمت خودرو موافقت کرد، فعالان این صنعت به هیچ عنوان از رشد محقق‌شده راضی نبودند و تاکید داشتند با قیمت‌‌های جدید بعد از ۱۸ ماه فریز قیمتی، همچنان خودروسازی‌ها زیان‌ده خواهند بود.

حالا اما شامخ سه ماه گذشته به‌خوبی نشانگر تاثیر این مشکلات بوده است. با این وجود تنها کمبود ریال نیست که خودروسازان را آزار می‌دهد؛ از طرف دیگر فعالان این صنعت با کمبود شدید ارز هم مواجه هستند که هزینه‌های مالی آنها را افزایش می‌دهد. شاهد دیگری بر این مدعا را که انتظار برای رشد قیمت مهم‌ترین دلیل رکود سه‌ماهه در صنعت خودرو است، می‌توان در فاکتور موجودی محصول در انبار دید که از ابتدای تیرماه (مصادف با شروع روند رکودی در شامخ خودرو) رو به رشد گذاشته و در شهریورماه نیز نسبت به مرداد شاهد افزایش بوده است.

اتاق بازرگانی ایران، به ‌عنوان مرجع انتشار شامخ، این شاخص اقتصادی را این‌‌‌طور توصیف می‌کند: «شامخ یکی از شاخص‌‌‌های اقتصادی است که مورد پذیرش بیشتر کشورهای توسعه‌‌‌یافته است. درحال‌حاضر شاخص شامخ برای حدود ۲۹هزار بنگاه بخش خصوصی در بیش از ۴۰ کشور جهان محاسبه و منتشر می‌شود. این شاخص براساس پایش پرسش‌نامه‌‌‌ای به دست می‌‌‌‌‌‌آید و بینش آنی و تصویر سریعی از شرایط اقتصاد کلان، به‌‌‌ویژه وضعیت رونق و رکود در بخش‌‌‌های صنعت و خدمات، ارائه می‌دهد. درواقع شامخ تصور تولیدکنندگان از وضعیت تولیدی بوده و به‌‌‌نوعی نشان از میزان امید آنها به آینده دارد.»

فراز و فرود شامخ خودرو

همان‌طور که اشاره شد بیشتر فاکتورهای مورد‌ بررسی در شامخ شهریورماه همچنان نشانگر رکود بوده‌ اما با کمی رشد نیز همراه بوده‌اند. یکی از این موارد «مقدار تولید محصولات» است که در مردادماه با افتی بسیار قابل‌توجه به کمترین میزان خود در یک سال گذشته رسیده بود، اما در ماه پایانی تابستان این فاکتور با رشد ۱۱.۵۴واحدی روی مرز ۵۰ ایستاد. این بدان معناست که مدیران این صنعت معتقدند در شهریورماه ترمز افت تولید کشیده شده است. البته آمار تولید خودرو که دو روز پیش توسط وزارت صمت منتشر شد تاییدکننده همین موضوع است. بر اساس این آمار خودروسازان در ششمین ماه از سال ۱۰۶هزار و ۹ دستگاه انواع خودرو تولید کرده‌اند که ۱۱هزار و ۹۵۹ دستگاه بیشتر از تولید مردادماه بوده است.

«میزان فروش محصولات» هم یکی دیگر از فاکتورهایی است که در این مدت با رشد همراه بود؛ رشدی که البته به هیچ روی به معنای افزایش نبوده است، چراکه در شهریورماه نیز این فاکتور با ثبت ۴۶.۱۵واحد زیر مرز ۵۰ ایستاده است. رقم ۵۰ مرز مهمی در بررسی شامخ است. درواقع رقم زیر مرز ۵۰ در شامخ نشان از وضعیتی نامطلوب دارد. بر این اساس عدد محاسبه‌‌‌شده چنانچه زیر ۵۰ باشد، اما از عدد محاسبه‌‌‌شده ماه قبل بیشتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بدترشدن وضعیت کاهش یافته است. در مقابل، عدد محاسبه‌‌‌شده چنانچه بالای۵۰ باشد، اما از عدد ماه قبل کمتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بهبود وضعیت در مقایسه با ماه قبل کاهش یافته است. بنابراین گرچه «میزان فروش محصولات» در شهریورماه ۹.۵۳واحد نسبت به رقم ثبت شده در مرداد یعنی ۳۶.۶۲واحد بود - که کمترین میزان در یک سال گذشته بود - بیشتر بوده است اما باز هم وضعیت رو به بدتر شدن بوده اما تنها از سرعت آن کاسته شده است.

اما وضعیت فاکتور «میزان سفارش‌های جدید» با سرعت بیشتری رو به رکود رفته است. این شاخص که یکی از پنج مورد کاهشی است، از ۴۶.۱۵واحد در مرداد به ۴۰.۳۸واحد در شهریور رسیده است. ثبت سفارش خودرو تنها از طریق سامانه یکپارچه انجام می‌شود و آخرین مرحله آن اردیبهشت‌ماه بود، بنابراین خودروسازان از اردیبهشت‌ماه تاکنون سفارش جدیدی نگرفته‌اند که بخواهد دستخوش افزایش یا کاهش شود. این‌طور به نظر می‌رسد که افت رخ‌داده نسبت به تیر و خرداد در مورد سفارش خرید قطعه باشد، اما فاکتور مربوط به «موجودی مواد اولیه» این ادعا را تایید نمی‌کند.

این شاخص که در مردادماه ۴۴.۲۳واحد بود در شهریور به ۵۱.۹۲واحد رسیده تا رشد ۷.۶۹واحدی را ثبت کند. بنابراین موجودی قطعه در انبار خودروسازان رو‌به‌رشد بوده است. بر این اساس شاید نتوان توجیه دقیقی برای افت سفارش‌های جدید در نظر گرفت. رشد مواد اولیه در انبار خودروسازان هماهنگ با فاکتور «قیمت خرید مواد اولیه» است که از ۵۹.۶۲واحد در مردادماه به ۵۵.۷۷واحد در شهریور رسیده است. بنابراین خودروسازان برای خرید مواد اولیه با رشد قیمت کمتری مواجه هستند.

«سرعت انجام و تحویل سفارش» نیز همگام با رشد فروش افزایش یافته است. این فاکتور که در ماه میانی تابستان روی مرز ۵۰ ایستاده بود، در شهریورماه با ۹.۶۲واحد رشد، به ۵۹.۶۲واحد رسید. البته تفاوت عمده این شاخص با فاکتور مربوط به فروش این است که رشد محقق‌شده برای سرعت تحویل سفارش بالای مرز ۵۰ انجام شده است، بنابراین خودروسازان با سرعت فزاینده‌ای در حال تحویل سفارشات بودند. این در شرایطی است که در این ماه شکایات مختلفی از خودروسازان در مورد عدم‌تحویل به‌موقع خودرو ثبت شده بود، بنابراین می‌توان گفت گرچه محصولات خودروسازان با سرعت بیشتری تحویل داده شده اما هنوز به میزانی نرسیده تا با تعهدات آنها همگام شود.

موضوع قابل‌توجه دیگر در شامخ شهریورماه مربوط به «موجودی محصول در انبار» است. این شاخص از ۵۱.۹۲واحد در ماه میانی تابستان به ۵۹.۶۲واحد در شهریور رسیده تا رشد ۷.۷واحدی را ثبت کند. گزارش‌های نهادهای مختلف، از جمله اتاق بازرگانی ایران که مرجع منتشر‌کننده شامخ است و همچنین پژوهشکده پولی و بانکی، نشان می‌دهد روند دپوی خودرو از خردادماه امسال رو به رشد گذاشته است. این موضوع در چند ماه گذشته حاشیه‌های زیادی به همراه داشت، به طوری که رئیس قوه قضائیه خواستار رسیدگی نهادهای نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور به این موضوع شد. حالا شامخ شهریورماه نشان می‌دهد این روند در ششمین ماه از سال نیز ادامه داشته است. البته این موضوع را می‌توان شاهدی بر این ادعا گرفت که خودروسازان با انبار کردن محصولات خود، به دنبال قبول رشد قیمت محصولاتشان از طرف شورای رقابت هستند.

دبیر انجمن خودروسازان پیش از این به «دنیای اقتصاد» خبر داده بود که سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان رشد ۳۵ تا ۳۸درصدی هزینه خودروسازان را تایید کرده و برای رشد قیمت منتظر نظر شورای رقابت هستند. بنابراین خودروسازان محصولات خود در انبار را افزایش داده‌اند تا شاید بتوانند آنها را با قیمت بیشتری به فروش برسانند. همچنین شامخ در بازه زمانی مورد بررسی نشان می‌دهد «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در شهریور با افت همراه بوده است. این شاخص که در مرداد ۵۱.۹۲واحد ثبت شده بود، در ماه پایانی تابستان به ۴۴.۳۳واحد رسید تا با عبور از مرز ۵۰ حاکی از آن باشد که استخدام نیروی انسانی در شهریور با افت قابل‌توجهی همراه بوده است.

فاکتور بسیار مهم دیگر در بررسی شامخ «انتظارات تولید آینده» است که در این ماه افت محسوسی همراه بوده است. خودروسازان در مرداد با وجود رکود عمیق امیدوارتر بودند و این فاکتور در این ماه ۶۱.۵۴واحد ثبت شده بود، اما در شهریور گویا از رشد قیمت و به تبع آن افزایش تولید ناامیدتر شده‌اند و برای ماه ششم سال رقم ۵۵.۷۷واحد را ثبت کرده‌اند که نشان از افت ۵.۷۷واحدی دارد. همچنین «قیمت محصولات» تولیدشده تنها فاکتوری است که در شامخ مرداد بدون تغییر روی مرز ۵۰ باقی مانده است که این موضوع نشان می‌دهد علاوه بر عدم قیمت‌گذاری جدید برای خودرو، قیمت قطعات نیز در دو ماه گذشته تغییری نداشته است. «میزان صادرات» شاخص دیگری است که در شامخ سومین ماه از تابستان امسال با رشد همراه بوده و از ۳۱ /۴۲واحد به ۵۱.۹۲واحد رسیده است. بنابراین صادرات خودرو یا قطعات در این ماه با افزایش همراه بوده، اما اطلاعاتی در دست نیست که کاهش رخ‌داده از چه محلی است. میزان «مصرف حامل‌‌‌های انرژی» آخرین شاخصی است که در شامخ شهریورماه خودروساز‌‌‌ها مورد بررسی قرار می‌‌‌دهیم. این شاخص در این ماه با ۱.۹۳واحد افت، از ۴۸.۰۸واحد به ۴۶.۱۵واحد رسیده که می‌تواند ناشی از تغییرات دمایی در این ماه باشد.

 

بروزرسانی ۱۳ شهریور ۱۴۰۲: شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته‌، در مردادماه به رکورد جدیدی در رکود و سقوط شاخص‌ها دست پیدا کرده است. هرچند افت شامخ گروه وسایل نقلیه از تیرماه کلید خورد اما در مرداد‌ماه به کف یک‌ساله خود رسید. نمود این رکود را می‌توان در افت تولید و فروش خودرو از تیرماه سال جاری مشاهده کرد.

با‌این‌حال مدیران خرید این بخش، امید به وضعیت بهبود تولید در ماه‌های آتی دارند؛ امیدی که در پس اخبار مربوط به تلاش وزارت صمت برای واقعی‌سازی قیمت‌ها طی دو سه هفته گذشته شکل گرفته است.

اما جدیدترین گزارش بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی ایران از وضعیت شاخص مدیران خرید وسایل نقلیه و قطعات وابسته نشان از نزول تمامی شاخص‌ها دارد. طبق این گزارش، فعالان صنعت خودرو و قطعات در این ماه به هیچ عنوان نگاه مثبتی به وضعیت این صنعت ندارند. از بین ۱۳ شاخصی که در شامخ ماه میانی تابستان مورد بررسی قرار گرفته، چهار فاکتور با افزایش و هشت فاکتور با کاهش مواجه شده‌اند و همچنین یک فاکتور بدون تغییر باقی مانده است. فاکتورهای افزایشی شامل موجودی مواد اولیه، میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی، موجودی محصول در انبار و انتظارات تولید آینده است. گرچه از ابتدای امسال، شامخ روند کاملا صعودی را نشان می‌داد اما در خرداد و تیر بیشتر فاکتورهای مورد بررسی در شامخ با سقوط همراه شد و حالا شامخ مرداد‌ماه نشان می‌دهد که خودروسازان نگاه مثبتی‌به وضعیت تولید ندارند.

شامخ کل گروه نیز که نمایی کلی از وضعیت صنعت خودرو نشان می‌دهد، در مردادماه نسبت به تیر ۸۸/ ۴واحد کاهش یافته و به ۷۷/ ۴۵واحد رسید. کاهش رخ‌داده، شامخ خودرو را به کف یک سال  گذشته رساند. به‌جز فروردین‌ماه که  تحت تاثیر تعطیلات نوروزی است هیچ ماه دیگری در یک سال گذشته نبوده که شامخ کل گروه وسایل نقلیه و صنایع وابسته در آن به این میزان کاهش پیدا کند. نکته جالب اینکه حتی شامخ تیرماه که ۶۵/ ۵۰واحد ثبت شده بود و ۸۸/ ۴واحد بیشتر از شامخ مرداد است، یک بار به کف یک‌ساله رسیده بود و حالا شامخ ماه پنجم سال رکورد کاهشی تیر را هم شکست.

اتاق بازرگانی ایران، به ‌عنوان مرجع انتشار شامخ، این شاخص اقتصادی را این‌‌‌طور توصیف می‌کند: «شامخ یکی از شاخص‌‌‌های اقتصادی است که مورد پذیرش بیشتر کشورهای توسعه‌‌‌یافته است. درحال‌حاضر شاخص شامخ برای حدود ۲۹هزار بنگاه بخش خصوصی در بیش از ۴۰ کشور جهان محاسبه و منتشر می‌شود. این شاخص براساس پایش پرسشنامه‌‌‌ای به دست می‌‌‌‌‌‌آید و بینش آنی و تصویر سریعی از شرایط اقتصاد کلان، به‌‌‌ویژه وضعیت رونق و رکود در بخش‌‌‌های صنعت و خدمات، ارائه می‌دهد. درواقع شامخ تصور تولیدکنندگان از وضعیت تولیدی بوده و به‌‌‌نوعی نشان از میزان امید آنها به آینده دارد.»

بررسی شامخ مرداد 1402 وسایل نقلیه و قطعات وابسته

افت شامخ صنعت خودرو و قطعات در مردادماه از پیش هم قابل‌پیش‌بینی بود. پیش‌تر نیز در بررسی شامخ تیرماه پیش‌بینی شده بود که در مرداد روند کاهشی فاکتورهای مورد بررسی تشدید شود. یکی از علل این موضوع کمبود نقدینگی قابل‌توجه در خودروسازی‌هاست. در واقع پس از آنکه در اردیبهشت‌ماه قیمت‌های جدید محصولات خودروسازان توسط شورای رقابت اعلام شد، فعالان این صنعت به هیچ عنوان از رشد محقق‌شده راضی نبودند و می‌گفتند با قیمت‌‌های جدید بعد از ۱۸ماه فریز قیمتی همچنان خودروسازی‌ها زیان‌ده خواهند بود. بعد از گذشت دو ماه اما وضعیت تولید خودرو نشان می‌دهد که مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش در صنعت خودرو جدی است. با این وجود تنها کمبود ریال نیست که خودروسازان را آزار می‌دهد؛ از طرف دیگر فعالان این صنعت با کمبود شدید ارز هم مواجه هستند که هزینه‌های مالی آنها را افزایش می‌دهد.

دلیل دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد بدهی قابل‌توجه خودروسازان به تولیدکنندگان قطعه است. طبق آخرین آمار که تیرماه منتشر شده، خودروسازان  در مجموع ۶۰هزار میلیارد تومان به قطعه‌سازان بدهکار هستند. چنین بدهی‌ای شاید باعث شده که تامین قطعه به‌موقع انجام نشود؛ یعنی حتی قطعه‌سازان به دلیل کمبود نقدینگی حاصل از عدم‌دریافت طلب خود در تامین قطعه خودرو دچار مشکل شده باشند.

علاوه بر دلایل مالی، موضوع دیگری نیز می‌تواند روی بدتر شدن وضعیت صنعت خودرو در پنجمین ماه از سال موثر باشد. شامخ مرداد نشان از افت قابل‌توجه مصرف حامل‌های انرژی در صنعت خودرو و قطعه در این ماه دارد. با توجه به اوج گرما در این ماه، احتمالا قطعی گسترده برق در این صنعت وجود داشته که تولید را تحت‌تاثیر قرار داده است. با این وجود از منظر دیگری نیز می‌توان به افت شامخ کل گروه خودرو و به‌خصوص کاهش قابل‌توجه فاکتورهای مربوط به تولید و فروش نگاه کرد. بعد از روی کار آمدن عباس علی‌آبادی به عنوان وزیر صمت، اخباری به گوش می‌رسید که وزیر جدید در حال پیشبرد برخی مذاکرات با مجلس و هیات دولت در مورد «واقعی‌سازی» قیمت خودرو است.

گرچه گفته می‌شود خبری از آزادسازی قیمت نیست، اما هنوز هم به نظر می‌رسد که تلاش‌های علی‌آبادی برای آنچه واقعی‌سازی قیمت خودرو نامیده می‌شود ادامه دارد. همچنین اخبار دیگری در مورد قیمت خودرو از شورای رقابت به گوش می‌رسد. گویا سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان صورت‌های مالی سال ۱۴۰۱ خودروسازان را بررسی کرده و تایید کرده است که هزینه‌های آنها ۳۸درصد افزایش یافته است. دبیر انجمن خودروسازان نیز پیش از این خبر داد که رشد قیمت خودرو در شورای رقابت در حال بررسی است. بنابراین ممکن است خودروسازان سعی کنند تا زمان تعیین‌تکلیف قیمت‌های جدید محصولات خود، تولید و فروش را کاهش دهند.

همین موضوع می‌تواند از علل رشد شاخص «انتظارات تولید آینده» باشد. همان‌طور که اشاره شد این شاخص به عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای شامخ برخلاف جریان کلی افت‌و‌خیز آمارها، افزایشی بوده و از ۲۶/ ۵۹واحد به ۵۴/ ۶۱واحد رسیده تا رشد ۲۸/ ۲واحدی را ثبت کند. این در حالی است که از ابتدای سال جاری این فاکتور به طور مداوم در حال کاهش بود. حال چه اتفاقی رخ داده که خودروسازان نسبت به تولید آینده خود امیدوار شده‌اند؟ به نظر می‌رسد این موضوع نمی‌تواند دلیل دیگری جز احتمال رشد قیمت یا حتی کمی بلندپروازانه واقعی‌‌سازی قیمت باشد.

افت‌وخیز شامخ

همان‌طور که اشاره شد بیشتر فاکتورهای مورد‌بررسی در شامخ مردادماه با کاهش همراه بوده‌اند. «مقدار تولید محصولات» یکی از این فاکتورهاست که به کمترین میزان خود در یک سال گذشته رسیده است. این فاکتور که در تیرماه رقم ۷/ ۵۳واحد را ثبت کرده بود، در مرداد به ۴۶/ ۳۸واحد رسید تا افت ۲۴/ ۱۵واحدی داشته باشد. وضعیت تولید خودرو و قطعات در ماه میانی تابستان مرز ۵۰ را هم رد کرده که نشان از بدتر شدن وضعیت دارد. رقم ۵۰ مرز مهمی در بررسی شامخ است. درواقع رقم زیر مرز ۵۰ در شامخ نشان از وضعیتی نامطلوب دارد. بر این اساس عدد محاسبه‌‌‌شده چنانچه زیر ۵۰ باشد، اما از عدد محاسبه‌‌‌شده ماه قبل بیشتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بدترشدن وضعیت کاهش یافته است.

در مقابل، عدد محاسبه‌‌‌شده چنانچه بالای۵۰ باشد، اما از عدد ماه قبل کمتر باشد، نشان می‌دهد سرعت بهبود وضعیت در مقایسه با ماه قبل کاهش یافته است. بنابراین «مقدار تولید محصولات» در پنجمین ماه از سال روند رو به بدتر شدن را پیش گرفته است. از طرف دیگر «میزان فروش محصولات» نیز روند مشابهی را طی کرده و با فاکتور گرفتن  از فروردین، کف یک‌ساله خود را تجربه کرده و حتی کمترین میزانی است که در شامخ مرداد ثبت شده است. این فاکتور از ۸۵/ ۵۱واحد در تیر به ۶۲/ ۳۴واحد رسیده تا ضمن عبور از مرز ۵۰ به میزان ۲۳/ ۱۷واحد افت را تجربه کند. همان‌طور که اشاره شد افت تولید و فروش خودرو می‌تواند به علت احتمال افزایش قیمت خودرو باشد.

اما با کاهش فروش «میزان سفارش‌های جدید» برای این صنعت نیز با کاهش همراه بوده و از ۵۰ به ۱۵/ ۴۶واحد رسیده تا افت ۸۵/ ۳واحدی را ثبت کند. جالب اینکه حتی این شاخص هم به کمترین میزان خود در سال گذشته رسیده است. با توجه به اینکه ثبت سفارش خودرو تنها از طریق سامانه یکپارچه انجام می‌شود و آخرین مرحله آن اردیبهشت‌ماه بود، احتمال می‌رود که افت رخ‌داده نسبت به تیر و خرداد در مورد سفارش خرید قطعه باشد. فاکتور مربوط به «موجودی مواد اولیه» نیز تاییدکننده همین ادعاست. گرچه این فاکتور یکی از معدود مواردی است که در شامخ مرداد با رشد همراه بوده و از ۸۹/ ۳۸ به ۲۳/ ۴۴واحد رسیده است اما همچنان پایین مرز ۵۰ است.

یعنی همچنان موجودی مواد اولیه در انبار خودروسازان رو به کاهش است اما از سرعت خالی شدن انبار مواد اولیه کاسته شده است. این موضوع هماهنگ با فاکتور «قیمت خرید مواد اولیه» است که گرچه از ۵۲/ ۶۸واحد به ۶۲/ ۵۹واحد کاهش یافته اما همچنان بالای مرز ۵۰ است. این موضوع بدان معناست که قیمت مواد اولیه رو‌به‌رشد است اما آهنگ آن کندتر شده است. همزمان با این اتفاقات، شامخ مرداد نشان می‌دهد که «سرعت انجام و تحویل سفارش» نیز در این ماه با افت ۵۶/ ۵واحدی همراه بوده و از ۵۶/ ۵۵واحد به ۵۰واحد رسیده است.

موضوع دیگر اینکه با وجود وضعیت  نامناسب صنعت خودرو و قطعات که شامخ مرداد نیز بر آن صحه می‌گذارد، «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» رشد داشته و از ۵۰واحد به ۹۲/ ۵۱واحد رسیده است. این در حالی است که مازاد نیروی انسانی به عنوان یکی از معضلات این صنعت شناخته می‌شود. حال با وجود کاهش فروش و تولید باز هم خودروسازان نسبت به استخدام نیروی انسانی بیشتر اقدام کرده‌اند.

«موجودی محصول در انبار» نیز کاهش مشابهی را تجربه کرده و از ۵۰ به ۹۲/ ۵۱واحد رسیده است. یعنی خودروسازان در مرداد به میزان کمتری تولید کرده‌اند اما از همین تولید نیز بخش بیشتری را دپو کرده‌اند که این موضوع سناریوی انتظار خودروسازان نسبت به افزایش قیمت را تقویت می‌کند. «میزان صادرات» شاخص دیگری است که در شامخ دومین ماه از تابستان امسال با کاهش همراه بوده و از مرز ۵۰ به ۳۱/ ۴۲واحد رسیده است. بنابراین صادرات خودرو یا قطعات در این ماه با افت همراه بوده اما اطلاعاتی در دست نیست که کاهش رخ‌داده از چه محلی است. همچنین «قیمت محصولات» تولیدشده تنها فاکتوری است که در شامخ مرداد بدون تغییر روی مرز ۵۰ باقی مانده است که این موضوع نشان می‌دهد علاوه بر عدم قیمت‌گذاری جدید برای خودرو، قیمت قطعات نیز در دو ماه گذشته تغییری نداشته است.

میزان «مصرف حامل‌‌‌های انرژی» آخرین شاخصی است که در شامخ مردادماه خودروساز‌‌‌ها مورد بررسی قرار می‌‌‌دهیم که اتفاقا بیشترین افت در بین فاکتورهای مورد بررسی را نیز به خود اختصاص داده است. «مصرف حامل‌‌‌های انرژی» با ثبت کاهش ۵۹/ ۱۸واحدی از ۶۷/ ۶۶واحد به ۰۸/ ۴۸واحد، یعنی کمترین میزان خود در یک سال گذشته، رسیده است. با توجه به اوج گرما در مرداد این موضوع عجیب به نظر می‌رسد و تنها معنایی که می‌تواند داشته باشد این است که برق کارخانجات این صنعت در این ماه به طور مکرر قطع شده که همین موضوع هم می‌تواند از دلایل افت تولید خودروسازان باشد.

دنیای اقتصاد

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar