معمای خودروهای لوکس در خیابان‌های تهران

شنبه 30 شهریور 98 ساعت 14:19
معمای خودروهای لوکس در خیابان‌های تهران

با وجود ممنوعیت واردات، خودروهای لوکس چطور به گالری‌ها می‌رسند؟

«از زمستان ۹۶ تا امروز واردات خودروهای لوکسی که قیمت‌شان بالاتر از ۴۰‌هزار دلار است، ممنوع است. با این حال کافی است که در خیابان‌های تهران قدم بزنید تا به‌سادگی با خودروهای لاکچری مدل‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ رو به رو شوید؛ خودروهایی که این سؤال را در ذهن‌تان ایجاد می‌کنند که با وجود ممنوعیت نزدیک به یک‌ونیم ساله لاکچری‌های صفر چگونه به بازار ایران وارد شده‌اند. نمایشگاه‌داران خودرو در راسته عباس‌آباد می‌گویند که خودروهای لوکس اغلب یا به صورت دست‌ دوم وارد می‌شوند یا خودروهای لوکس قاچاق هستند که البته پلاک ‌کردنش آن قدرها هم سخت نیست.

واردات خودروی لوکس دست‌دوم

آن‌هایی که با القابی مانند ریچ ‌کیدز، مایه‌ دار، لاکچری و عناوینی از این دست در جامعه معروف هستند و هر روز برای این‌که مبادا قافله لاکچری‌بودن را به رقبای خود واگذار کنند، به هر کاری دست می‌زنند تا خودروهای روز و میلیاردی داشته باشند. با این‌ که نزدیک یک ‌سال ‌و نیم می‌شود که وارد کردن خودروی لوکس و بالای ۴۰‌هزار دلار به کشور ممنوع شده ولی ظاهراً این قانون چندان هم برای همه لازم‌الاجرا نیست، چون کافی است به سراغ صاحبان نمایشگاه‌های خودرو بروید یا حتی از دلال‌ها کمک بگیرید تا هم قیمت‌ها دست‌تان بیاید، هم متوجه شوید که در ایران هم می‌توان خودروهای روز و گرانقیمت بازار دنیا را سوار شد.

علاوه بر تخت طاوس که بورس خودروهای مدل بالاست، خیابان صابونچی در محدوده عباس‌آباد خیابانی است که به نمایشگاه خودروهایش معروف است. این خیابان را پولدارهای تهران به خوبی می‌شناسند و می‌دانند هر خودروی لاکچری‌ای که بخواهند را می‌توانند در این خیابان پیدا کنند. صاحبان نمایشگاه‌های خودرو در این خیابان‌ها می‌گویند خودروهای زیادی در گمرک دارند که منتظر ترخیص آنها هستند. یکی از آنها در جواب به سؤال در خصوص این‌ که چرا با وجود ممنوعیت ورود خودروی لوکس به کشور باز هم شاهد خریدوفروش این خودروها و حضورشان در خیابان‌های تهران هستیم، می‌گوید: «بالاخره هر کاری قواعد مخصوص به خودش را دارد. این روزها واردات کالاهای زیادی ممنوع است ولی آنها را در بازار می‌بینیم. در خصوص خودرو هم وضع همین‌طور است، ضمن این‌ که واردات خودروهای خاص و لاکچری این‌طور نیست که یکباره ۱۰ خودرو وارد کنیم.»

او ادامه می‌دهد: «الان هم که واردات سخت شده، معمولاً بر اساس سفارش مشتری خودروی لوکس وارد می‌کنیم. خودروهایی که وارد می‌شوند و از گمرک آزاد می‌شوند، معمولاً قیمت‌شان زیر ۴۰‌هزار دلار است، به همین خاطر برای ترخیص آنها به مشکل نمی‌خوریم. علاوه بر این خودروهای لوکسی هم که وارد می‌شوند، اغلب دست ‌دوم هستند؛ به‌عنوان مثال الان قیمت خودروی مازراتی ۲۰۱۲ در ایران با کارکرد ۲۴هزار کیلومتر، ۳‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون تومان است که جزو خودروهای وارداتی و دست‌ دوم به حساب می‌آید یا به‌عنوان مثال خودروی بی‌ام‌دبلیو ۲۰۱۷ با کارکرد ۱۳هزارکیلومتر داریم که قیمتش ۲‌میلیارد و ۱۰۰‌میلیون تومان است.»

خودروهای لاکچری با پلاک سفارشی

این روزها خودروهای لوکسی در خیابان‌های تهران می‌بینیم که هنوز پلاک نشده و گذر موقت هستند. این‌ها همان خودروهایی هستند که بدون مجوز و به طور قاچاق وارد کشور شده و هنوز پلاک نشده و حتی ممکن است چند دست هم بچرخند. بعضی از قاچاقچیان حتی پلاک‌های جعلی را که متعلق به خودروهای تصادفی و از دور خارج‌شده هستند، روی این خودروها نصب می‌کنند تا صاحبان آنها بتوانند برای مدتی پز این لاکچری‌های قاچاق را بدهند. چندوقت پیش بود که تصاویری از خودروهای لاکچری با پلاک‌های رند در فضای مجازی دست به دست می‌شد که گفته می‌شد این پلاک‌ها خرید و فروش می‌شوند ولی کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا این مطلب را رد کرده و گفته بود که پلاک‌های رند کاملاً شانسی است و هیچ فردی نمی‌تواند با پارتی و رانت اقدام برای گرفتن پلاک رند کند. اکنون شایعاتی هم در خصوص پلاک کردن خودروهای لاکچری وجود دارد که مشخص نیست چقدر درست باشد.

خودروهای لاکچری چند؟

این روزها قیمت محبوب‌ترین خودروهای لاکچری که در تهران رژه می‌روند، از ۸۰۰‌میلیون تومان آغاز می‌شود و به ۵‌میلیارد تومان هم می‌رسد. یکی از خودروهای لاکچری که در قیاس با بقیه همتایان خود قیمت مناسب‌تری دارد، خودروی ولوو ۶۰ XC است که به گفته نمایشگاه‌داران تهرانی می‌توان مدل کارکرده و دست‌ دوم آن را با ۸۰۰‌میلیون تومان خرید. دیگر خودروی لاکچری که در نمایشگاه‌های خودروی پایتخت وجود دارد، از کارخانه لکسوس و مدل NX200T آن است. این خودروی کراس اوور را اگر در ایران بخواهید بخرید، باید نزدیک به یک ‌میلیارد تومان هزینه کنید. کارخانه معروف پورشه همیشه به خاطر خودروهای اسپورتش مورد توجه جوانان میلیاردر بوده است. اگر برای ساعاتی در خیابان‌های شمال شهر «دوردور» کنید، پورشه‌های رنگارنگی را می‌بینید که قیمت‌های میلیاردی دارند. این روزها هم پورشه مدل GIS است که با قیمت ۲‌میلیارد تا ۲‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون تومان در تهران معامله می‌شود.

جالب است بدانید بعضی نمایشگاه‌های خودرو، این روزها تنها خودروهای لاکچری دست‌ دوم عرضه می‌کنند که یا وارداتی بوده یا از مردم خریداری شده و حالا با قیمت‌های گزاف در نمایشگاه‌های خودرو به فروش گذاشته شده‌اند. در یکی از این نمایشگاه‌ها، پورشه کائن مدل ۲۰۱۴ که به قول خود نمایشگاه‌دارها فول امکانات است، با قیمت ۳‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون تومان فروخته می‌شود.

خودروهای وارداتی غیر قانونی آمده‌اند

اکنون سؤال اینجاست که چرا با وجود غیر قانونی‌ بودن واردات خودرو در یک‌ سال‌ونیم گذشته باز هم این اتفاق رخ داده و واردات خودروهای لوکس همچنان ادامه دارد.

حسین اردوخانی، رئیس سابق اتحادیه نمایشگاه‌داران در خصوص این‌ که خودروهای لوکس با وجود ممنوعیت واردات همچنان در نمایشگاه‌های خودرو عرضه می‌شوند، می‌گوید: «خودروهای لوکسی که این روزها برای فروش در نمایشگاه‌های خودروی وجود دارند، خودروهایی هستند که از سوی بخش خصوصی وارد شده‌اند، البته در غیر قانونی‌ بودن واردات این خودروها شکی نیست، چون همان‌ طور که می‌دانید، از زمستان ‌سال۹۶ واردات خودروهای لوکس با قیمت بالای ۴۰‌هزار دلار ممنوع شد ولی با این حال افرادی هستند که با وجود این قانون اقدام به واردات خودروهای لوکس کردند ولی مدتی می‌شد که خودروهای آنها در توقیف گمرک بود که بالاخره توانستند با ترفندهایی بخشی از این خودروها را آزاد و روانه بازار کنند.»

او ادامه می‌دهد: «در بعضی موارد واردکنندگان این خودروها با استفاده از رانت شخصی خود توانسته‌اند خودروهای وارداتی‌شان را ترخیص کنند.»

اردوخانی در خصوص این‌ که پلاک‌گذاری این خودروها چطور انجام می‌شود، می‌گوید: «مهم‌ترین موضوع در واردات خودروهای لوکس ترخیص آنها از گمرک است. این خودروها که از طریق گمرک بندرعباس وارد می‌شوند، پس از ترخیص از گمرک، دیگر مشکل خاصی برایشان پیش نمی‌آید، چون خوان اصلی را رد کرده‌اند و شماره‌گذاری آنها به سادگی انجام می‌شود.»

این فعال بازار خودرو تأکید می‌کند: «البته تعرفه‌های سنگین ۱۰۰ تا ۱۴۰‌درصدی واردات این نوع خودروها هم برای گمرک جذاب است.»

اردوخانی در مورد واردات خودروهای دست‌ دوم لوکس به کشور هم می‌گوید: «واردات خودروهای دست‌ دوم به کشور برای حل بحران‌های بازار خودرو راهکار بسیار مناسبی است و می‌تواند روی قیمت خودروها تأثیر داشته باشد، البته منظورم از خودروی دست‌ دوم، خودروهای یک‌ سال اخیر هستند که واردات آنها تأثیر مثبتی روی قیمت خودرو داشته باشد.»

شهروند آنلاین

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar