دردسرهای استفاده از نرم افزارهای مسیریاب هنگام رانندگی

بروزرسانی در: شنبه 20 مهر 98 ساعت 12:39
دردسرهای استفاده از نرم افزارهای مسیریاب هنگام رانندگی

طبق ماده ۱۸۰ راهنمایی‌ و رانندگی، رانندگان مکلف هستند هنگام رانندگی، همه حواسشان به جلو بوده و هرآنچه موجب انحراف ذهنشان می‌شود از خود دور کنند، ازجمله خوردن، آشامیدن، استفاده از تلفن‌ همراه

کمتر کسی است که این روزها با نرم‌افزارهای مسیریاب تلفن همراه بیگانه باشد. غریبه‌هایی که رفته‌رفته برای رانندگان ایرانی آشنا شدند و امروزه به راهکار‌گریز از ترافیک بدل شده‌اند. این نرم‌افزارهای خدمتگزار که به بسیاری  هم شغل اهدا کرده‌اند، همیشه هم بی‌خطا نیستند و گاهی موجب تصادف و جریمه هم می‌شوند. در گزارش زیر مرور کوتاهی داریم بر تجربه افرادی که این نرم‌افزارهای مسیریاب هم به آن‌ها خدمت کرده است و هم خیانت.

وقتی که این نرم‌ افزار بسیاری را راننده کرد

شاید بتوان این کار را به ‌نوعی خدمت این نرم‌افزارهای تلقی کرد، همین ‌که نا آشنایان به شهر و کوچه ‌پس‌کوچه‌هایش به سبب استفاده از مسیریاب‌ها راننده تاکسی‌ شدند. اتفاقی که به‌زعم جامعه‌ شناسان یک پدیده اجتماعی تازه است که هم می‌تواند سرشار از خیر باشد و هم سرشار از شر.

مرتضی، جوان ۲۵‌ساله آبادانی دو ماه است به تهران مهاجرت کرده و می‌گوید به خاطر نداشتن سابقه کار نتوانسته است شغل دفتری برای خود دست‌و‌پا کند، از همین رو، چون در آبادان راننده قابلی بوده، اکنون راننده تاکسی اینترنتی شده است.

او می‌گوید: «تهران را نمی‌شناختم، الان هم نمی‌شناسم، ولی مسیریاب وِیز راه‌ها را خوب می‌شناسد.»

توأمان با خنده ادامه می‌دهد: «دنبال هر مسافری که می‌روم، اول به خدا توکل می‌کنم و بعد به وِیز، البته وقت‌هایی هم می‌شود که مسیر را اشتباه می‌گوید، مثلاً خیابان بن‌بست را یا یک ‌طرفه اعلام می‌کند ولی در کل می‌توان به آن اعتماد کرد.» 

مرتضی در ادامه از نخستین تجربه‌های رانندگی با این نرم‌افزار می‌گوید: «اوایل و گاهی هم الان، پیش آمده است که اینترنت قطع شود و وِیز کار نکند، من هم که خیابان‌ها را نمی‌شناسم، به موقع به مقصد نمی‌رسم و مسافران شکایت می‌کنند.  ولی در این دو ماه برخی اتوبان‌ها را شناخته‌ام اما هنوز چشم امیدم به وِیز است.»

تجربه مرتضی را می‌توان نتیجه مثبت استفاده از نرم‌افزارهای مسیریاب دانست. اتفاقی که البته مخالفان و موافقان زیادی دارد، مخالف با تکثر راننده تاکسی ‌اینترنتی و موافق با اشتغال‌ زایی به سبک جدید.

وقتی که با نرم‌ افزار، مثل موبایل برخورد می‌شود

تجربه بعدی مربوط به سهیلاست، خانمی تقریباً ۴۰‌ساله که از نمونه وطنی مسیریاب رانندگی استفاده می‌کند ولی یک ‌هفته پیش به خاطر اینکه مشغول کار کردن با این نرم‌افزار بوده، پلیس او را جریمه کرده است. او می‌گوید: «در‌حال کار کردن با مسیریاب در اتوبان بودم که پلیس مرا جریمه کرد.»

او ادامه می‌دهد: «مقصدم را پیدا نمی‌کردم و در اتوبان هم نمی‌توانستم توقف کنم، گوشی را دستم گرفتم و مشغول کلنجار با نرم‌ افزار شدم، اینترنتم قطع و وصل می‌شد و خروجی‌ها را گم کرده بودم، وقتی پلیس دستور توقف داد، جا خوردم.»

سهیلا که خود را راننده قانون‌ مداری می‌داند، تاکید می‌کند: «به پلیس هم تاکید کردم من از گوشی استفاده نمی‌کردم و تنها دنبال مسیر بودم ولی مرا جریمه کرد. توجیه پلیس؛ ایجاد خطر و حواس‌پرتی بود، هنوز هم از اینکه بابت این نرم‌افزار جریمه شده باشم، شوکه هستم ولی شاید مقصر هم خودم بودم که به موبایل خیلی وابسته شده‌ام.»

شاید خیلی از ما هم در موقعیت مشابه سهیلا قرار گرفته باشیم. جریمه یا جریمه نشدن، حواس‌پرتی و سرگرم‌شدن با تلفن‌همراه همه ازجمله عواقبی هستند که احتمالاً خیلی هم به فراگیر شدن این این نرم‌افزارهای بی‌ارتباط نیست.

شش‌ دانگ حواس راننده باید به رانندگی باشد

آیا پای این نرم‌افزارهای مسیریاب در تصادفات رانندگی هم در میان است؟  آیا می‌توان در آینده نزدیک آن‌ها را مقصر تصادفات دانست؟

عین‌الله جهانی، معاونت اجتماعی پلیس راهور ناجا در این خصوص می‌گوید: «براساس یافته‌های علمی، کسانی که هنگام رانندگی از تلفن‌همراه استفاده می‌کنند، ۴‌برابر دیگران در معرض خطر تصادف قرار دارند.»

او ادامه می‌دهد: «افرادی که هنگام رانندگی فعالیت دیگری انجام می‌دهند، عموماً نمی‌توانند مراحل چهارگانه عکس‌العمل را به‌سرعت به مرحله اجرا بگذارند و به عامل خطر در مقابل خودشان واکنش سریعی نشان بدهند.» وی تاکید می‌کند: «نخستین عامل تصادفات رانندگی این روزها، عدم ‌توجه به جلو بوده و معمولاً استفاده از تلفن‌همراه یکی از دلایل این بی‌توجهی است.»

جهانی در ادامه و با اشاره به ماده ۱۸۰ راهنمایی‌و‌رانندگی می‌گوید: «رانندگان مکلف هستند هنگام رانندگی، شش ‌دانگ حواسشان به جلو بوده و باید هرآنچه موجب انحراف ذهنشان می‌شود، از خودشان دور کنند، ازجمله خوردن، آشامیدن، استفاده از تلفن‌همراه و به طورکلی هرکاری که بخشی از ذهن را درگیر کاری جز رانندگی کند.»

رانندگی ایمن با مسیریاب

اما چه کنیم تا ضمن استفاده از نرم‌افزار مسیریاب، ایمن رانندگی کنیم؟ جهانی در جواب به این سؤال می‌گوید: «تلفن ‌همراه اصلاً همراه خوبی نیست. ولی استفاده از این نرم‌افزارهای مسیریاب با این توجیه  که تلفن‌همراه در جایی مستقر باشد و در دستان راننده نباشد، در مقایسه با تماس‌تلفنی، احتمال خطر پایین‌تری دارد.»

وی در ادامه به رانندگان توصیه کرد برای استفاده از آپ‌های مسیریاب، گوشی را در دست نگیرند و آن را جلو خودرو، جایی کنار سرعت ‌سنج یا محل ساعت خودرو، مستقر نگه دارند و نیم‌نگاهی به آن داشته باشند و هرگاه اختلالی در آن مشاهده کردند، حتماً خودرو را متوقف و سپس نرم‌افزار را بررسی کنند تا احتمال تصادف را تا حد زیادی پایین بیاورند.

می‌توان با قطعیت گفت هیچکدام از دست‌سازه‌های بشر تاکنون بی‌عیب و نقص نبوده و همیشه عاملی برای ایجاد خطر در کنار استفاده از یک فناوری تازه وجود داشته است ولی اینکه چگونه می‌توان خدمت یک فناوری را بیشتر از خیانتش کرد، موضوعی است که به یاری گروه‌های گوناگونی از افراد جامعه مثل متخصصان، جامعه‌شناسان و گاهی حتی افراد معمولی نیازمند است. موضوعی که در خصوص این نرم‌افزارهای مسیریاب هم مصداق دارد، چه در کاهش تصادف و چه در افزایش اشتغال‌زایی.

دنیای خودرو

جاده های هوشمند چیست؟

احتمال تشدید بار ترافیک با طرح جدید

راه حل‌های استفاده از تلفن همراه حین رانندگی

سیستم اتوپایلوت جدید خودروی خودران تسلا

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

اولین نفر باشید که دیدگاه خود را می نویسد

avatar