آشفته بازار قیمت خودرو در ایران؛ راه چاره چیست؟
وضعیت بازار خودروی ایران این روزها اصلاً خوب نیست. در شرایطی که هر روز شاهد افزایش قیمت خودروها از سوی شرکتها هستیم، به دلایل مختلف نظارتی بر بازار وجود ندارد و در این میان، فقط مردم هستند که متضرر میشوند.
اردیبهشت پر حادثه
امروز دوم اردیبهشت را میتوان یک روز بسیار خاص برای بازار خودروی ایران تلقی کرد. شرکتهای مختلفی امروز قیمتهای جدید محصولاتشان را اعلام کردند و همان طور که می دانید، تقریباً همه خودروها گران شدند. برخی از شرکتها از چند روز قبل خبر افزایش قیمت مدلهای خود را اعلام کرده و گفته بودند که این قیمتهای جدید از ماه اردیبهشت اجرایی خواهند شد.
مورد عجیب اطلس خودرو
در یکی از عجیبترین اتفاقهایی که شاید در تاریخ سابقه نداشته، شرکت اطلس خودرو، نماینده کیا در ایران قیمت خودرو کیا اسپرتیج را دو بار در عرض چند ساعت افزایش داد. صبح امروز، در بخشنامه فروش جدید، اطلس خودرو قیمت کیا اسپرتیج را ۳۰۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان اعلام کرده بود و بعد از ظهر، با انتشار شرایط فروش دیگری، قیمت این خودرو از سوی اطلس خودرو ۳۱۲ میلیون تومان اعلام شد. قیمت دیگر محصولات کیا هم در این شرایط فروش، همه بین ۸ تا ۴۰ میلیون تومان افزایش پیدا کردهاند.
شرکتهای دیگر هم بیکار ننشستهاند و در این بین، پارس خودرو قیمت تمامی مدلهای برلیانس را بین ۴ تا ۸ میلیون تومان گرانتر کرده است؛ بهمن موتور بسترن B30 را با افزایش قیمت ۴ میلیونی در دور جدید پیش فروش کرده است؛ کرمان موتور که میتوان آن را به نوعی یکه تاز گرانی خودرو در بازار ایران نامید، برای چندمین بار در حدوداً یک ماه سال جدید قیمت محصولات خود را افزایش داده است.
به عنوان مثال، قیمت جک اس ۵ از ۱۰۹ میلیون تومان به ۱۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسیده و این شرکت، جک اس ۳ را با افزایش حدوداً ۹ میلیون تومانی، به قیمت ۸۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان میفروشد. مدیران خودرو هم دیگر شرکتی است که قیمت محصولات خود را در اردیبهشت ماه افزایش داده است. شرکت خودروسازان بم هم برای این که از قافله عقب نماند، دست به کار شده و قیمت جیلی GC6 را با ۷ میلیون تومان افزایش، به ۶۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسانده است.
آشفته بازار به معنای واقعی کلمه
در این وضع پر نوسان خودروهای وارداتی، شرکتهای خودروساز داخلی مانند ایران خودرو هم اعلام کردهاند که میخواهند قیمت محصولات خود را حدوداً ۲۰ درصد افزایش بدهند. خودروسازها دلایل بسیار زیادی برای افزایش قیمت محصولات خود دارند. هاشم یکه زارع، مدیرعامل ایران خودرو امروز در نشستی که در دانشگاه شریف برگزار شده گفته که با توجه به نوسانات نرخ ارز و گران شدن ارز مبادلهای از ۳۵۰۰ به ۴۲۰۰ تومان، به زودی باید منتظر افزایش قیمت خودروهای تولید داخل هم باشیم. ولی به واقع دلیل اصلی این افزایش قیمتها چیست؟
دلایل و بهانههایی که خودروسازها بابت افزایش قیمت محصولات خود میآورند بسیار زیاد هستند، در ادامه مطلب قصد داریم برخی از آنها را با شما مطرح و قضاوت را به خودتان بسپاریم.
دلار، دلار، دلار!
صنعت خودروی ایران وابستگی خیلی شدیدی به دلار و دیگر ارزهای رایج بازار دارد. در واقع پیوند بین این ارزها و صنعت خودروی ایران به قدری شدید است که کوچکترین نوسان در بازار ارز موجب ایجاد آشفتگی در وضعیت بازار میشود. دولت همواره تلاشهای زیادی برای کاهش این وابستگی انجام داده، ولی آن چه که واضح و مبرهن است این که همه این تلاشها تاکنون بی فایده بودهاند. با اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومانی برای دلار و افزایش به یک باره ۷۰۰ تومانی نرخ دلار برای خودروسازان، به نظر میرسد افزایش قیمت خودروهای داخلی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
نوسان قیمت مواد اولیه خودروسازها
از مهمترین مواد اولیه که در صنعت خودرو مصرف بسیار بالایی دارند میتوان به مواردی مانند فولاد، مس، سرب، پلیمرهای پلاستیکی و کائوچو اشاره کرد که طبق ادعای خودرو و قطعه سازان، طی سالهای اخیر افزایش قیمت زیادی را تجربه کردهاند. به عنوان مثال، قیمت هر تن فولاد در مقایسه با سالهای قبل تقریباً ۳۰ درصد گرانتر شده و مس، که در ساخت قطعات الکتریکی مورد نیاز خودروها استفاده میشود، افزایش قیمت ۵۰ درصدی را تجربه کرده است.
ادعای خودروسازها
خودروسازهای داخلی، ادعای جالبی را مطرح کردهاند مبنی بر این که طی دو سال اخیر قیمت محصولات خود را فقط ۱.۸ درصد افزایش دادهاند و اکنون، با توجه به گران شدن مواد اولیه و افزایش قیمت ارز، این حق برای آنها محفوظ است که قیمت محصولات خود را تا ۲۰ درصد افزایش بدهند. حال ما فقط به پرسیدن یک سوال در مورد این ادعای آنها اکتفا میکنیم؛ از نظر شما مردم، آیا خودروهای تولید داخل طی دو سال اخیر فقط ۱.۸ درصد افزایش پیدا کردهاند؟!
احتمال کاهش تولید
با توجه به این آشفته بازاری که اکنون در صنعت خودروی ایران و همچنین بازار وجود دارد، کاهش تولید در کشور اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. در صورتی که این اتفاق بیفتد، اوضاع صنعت خودرو و همچنین بازار کشور بسیار آشفتهتر از آن چه که هست هم خواهد شد.
نقش مردم
به نظر شما راهکار برون رفت از این اوضاع برای صنعت و بازار خودروی ایران چیست؟ مردم چه میزان سهم در به وجود آمدن این شرایط دارند؟ به نظر شما وقتی شرکتی مانند اطلس خودرو در یک روز ۴۰ میلیون تومان قیمت خودروی وارداتی خود را افزایش میدهد، اگر مردم خرید محصولات آن شرکت را تحریم کنند باز هم شاهد چنین افزایش قیمتهایی در بازار خودرو خواهیم بود؟
منتظر نظرات شما در بخش کامنت ها هستیم.
دیدگاه بگذارید
50 دیدگاه ها برای "آشفته بازار قیمت خودرو در ایران؛ راه چاره چیست؟"
اگه بیاین باهم خرید خودرو های داخلی و وارداتی تحریم کنیم
با توجه به اینکه قشر زیادی از جامعه در سطح مالی خوبی نیستن میتونیم با اعتراض و تحریم قیمت هارو کاهش بدیم
و خودمون ضرر نکنیم وگرنه نه از دولت چیزی کم میشه نه از اقا زاده نه از اطلس خودرو و …
فقط مررررررردم ضرر میبینن
# نه _به_خرید_خودرو
واقعیت اینه اگ متحد باشیم ب هیچ عنوان همچین اتفاق های نمیفته. پس الکی ناله نکنیم از ماست ک برماست .من پولشو ندارم اگ داشتم هم هیچوقت نمیگرفتم با این قیمت ها .مشکل ی طبقه جامعه است ک پولهای مفتی دستشون میاد ک اصلا این رقم ها براشون مهم نیست .
تنها راه نخریدنه…
با سلام، کمپین نخریدن خودرو باید تشکل داد، مثل قبل که در مورد خودروهای داخای انجامشد ودولت رو تحت فشار گذاشت که ی قدمزیرکانه با پرداخت وام، ضرری که دیده بود رو به سود چند برابری تبدیل کنه، فقط با کمک ی عده از هموطنانی که از هول حلیم رفتنتوی دیگ و تلاش بی ثمر موند، اگر مقاومت ونخریدن خودرو ادامه پیدا میکرد، منجرب به کاهش قیمت میشد، لطفن عاقلانه رفتار کنید ودرصورت تشکیل کمپین نخریدن خودرو، واقعن نخرید، حتی اگه بهتون بجای وام با بهره بگن بیایین ارز میدیم هم نرید بخرید تا ارزون بشه وقیمتها شکسته بشن
تنها راه برون رفت از این وضعیت حذف تعرفه ها میباشد. قید این صنعت رو باید زد! ! صنعتی که پتانسیل رقابت با کشورهای صاحب برند رو نداره چه بهتر که نباشه!
کمپین نخریدن خودرو تا قیمت خودرو ۵۰ درصد کاهش پیدا کنه
معتقدم تجربه های تلخ تاریخی در این چند سال ذهن مردم ما را خراب کرده است،نقش میهن به عنوان عامل انسجام کمرنگ شده به طوری که هرفردمنافع شخصی خود را به منافع ملی ترجیح میدهد!! همه گران میکنند غافل از اینکه همه ما از گرانی به اندازه انچه که داریم و انچه که نداریم متضرریم!!کیسه هادوخته ایم به امید زرهای اندوخته، تیغ به دست گرفته ایم و میبرریم از گوشت خودمان، تا کارد کی به استخوان رسد….
کمپین نه به خودروی صفروراه بندازیدتوخونه هاهم خودروی صفرتولیدداخل هم وارداتی نخریدمیادپایین
مشکل میدونی چیه داداش؟دلال ها و آقازاده هایی که دستی توگرونی دارن باعث شدن خودرو کارکرده هم نجومی بره بالا.واسه پرادویی که عربا بیابون گردی میکنن باهاش مدل ۲۰۱۳باید بالای سیصد تومن پول بدی.یه مسئولی تومملکت نیست پاسخگو باشه؟البته از ماست که برماست هرچی گرونر بشه ایرانی جماعت صف میکشه.مثل دلار که خودمون باعث شدیم برسه به ۶هزار.عرضه و تقاضاست دیگه.دلال منفعت طلب و از خدا بیخبر هم از خداشه
نخرید آقا تورو خدا هرچند مردم ندارند که دیگه بخرند ولی خدایی اطلاع رسانی کنید تو سایتها کمپین راه بیفته خود من قصد تعویض ماشینمو داشتم اما دیگه منصرف شدم یه سال دیگه هم صبر میکنم
صف نکشید اشغالو رو بخرید تا گرون نشه دلار بهونس کمبود بودجه دارن ازاین راه تامین میکنن