آیا با واگذاری سهام خودروسازان انحصار در صنعت خودرو پایان مییابد؟
در چندین ماه اخیر بازار خودرو با چالشهای زیادی رو به رو شد و سهامداری بد دولت در گروههای خودروسازی گاهی به ضرر خودروسازان و گاهی به ضرر مصرف کنندگان ختم شد.
در چندین ماه پیش بازار خودرو با چالشهای زیادی رو به رو شد و سهامداری بد دولت در گروههای خودروسازی گاهی به ضرر خودروسازان و گاهی به ضرر مصرفکنندگان ختم شد. اگرچه دولت همچنان مدعی است که دو خودروساز مطرح کشور دارای هیئتمدیره هستند و دولت دخالتی بر این مجموعهها ندارد، اما این عمل با اتفاقات گذشته قیمت گذاری و نحوه توزیع، دخالت آشکار را نشان میدهد.
نامهای برای واگذاری سهام خودروسازان
طبق خبری که هفته پیش منتشر شد، سازمان خصوصیسازی جزئیات عرضه سهام متعلق به دولت در ۱۸ شرکت حاضر در بازار سهام را در نامهای خطاب به مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران و مدیرعامل فرابورس ایران اعلام کرده است. در این نامه که در نشست ۴ خرداد ۹۸ هیئت واگذاری مصوب شده، عرضه سهام خیلی از شرکتها از جمله ۱۴.۰۴ درصد سهام گروه ایران خودرو و ۲۳ درصد سهام گروه سایپا پیشبینی شده است.
اکنون بهنظر میرسد قطعهسازان مشتری خرید سهام دولت در خودروسازی هستند. بهگفته بعضی از دستاندرکاران صنعت خودرو با وجود زیان انباشته، کمبود نقدینگی، بدهی و تعداد زیاد کارگران، کمتر سرمایهگذاری حاضر به خرید سهام خودروسازی است و تنها قطعهسازان ذینفع به خرید سهام دولتی تمایل دارند. با این حال، این سؤال مطرح میشود که با واگذاری سهام دولت، حمایتها از این صنعت تداوم پیدا خواهد کرد یا دولت همانند دیگر شرکتهای خصوصی حمایتهای خود را محدود میکند؟
برخی فعالان بخش خصوصی احتمال واگذاری سهام یاد شده را کمتر از ۱۰ درصد میدانند. این درحالی است که شنبه هفته جاری رضا رحمانی، وزیر صنعت با تأکید بر واگذاری باقیمانده سهام دولت در ایران خودرو و سایپا تا پایان سال ۹۸ و نهایتاً در سال ۹۹ به بخش خصوصی واقعی، اعلام کرد: کارهای این واگذاری انجام شده و عزم راسخ برای واگذاری ۲ خودروسازی مطرح کشور به بخش خصوصی واقعی داریم.
سهام دولت در ایران خودرو و سایپا چگونه واگذار میشود؟
رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد واگذاری سهام دولتی ایران خودرو و سایپا گفت: سهام دولت این خودروسازیها باید با برنامهریزیهای ویژهای انجام گیرد ولی در کل این کار انجام میگیرد.
رحمانی تصریح کرد: واگذاری این سهامها باید بهصورت اخذ تدابیری ویژه انجام گیرد و به افراد دارای اهلیت واگذار شود، چون که نمیخواهیم به مانند بعضی از خصوصی سازیها به مشکلی بر بخوریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص شکل واگذاری سهام خودروسازان اظهار کرد: این کار باید خیلی شمرده جلو رود و از واگذاری اموال غیرتولیدی شروع و به شرکتهای تابعه خودروسازان برسیم.
وی تصریح کرد: واگذاری این دو خودروساز در برنامه قرار دارد و پروسه آن، با واگذاری اموال غیردولتی آنها آغاز شده است.
با واگذاری، دست دولت از روی سر دو غول بزرگ خودروسازی کشور برداشته میشود
مهدی معینی کارشناس صنعت خودرو ، در مورد واگذاری سهام دولتی ایرانخودرو و سایپا گفت: ۱۴ درصد سهام دولت در گروه ایران خودرو و ۱۷ درصد سهام دولت در گروه سایپا به بخش خصوصی واگذار خواهد شد که این موضوع میتواند این دو شرکت را به سود دهی برساند، چون که وقتی بخش خصوصی سرمایه گذار باشد دل برای سرمایه خود میسوزاند.
معینی تصریح کرد: در واگذاری سهامها باید خیلی دقت کرد تا مثل سالهای اخیر موجب شکلگیری شرکتهای خصولتی نشود و بهعبارتی سهام دولت در شرکتها بابت رد دیون واگذار نشود.
کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: هزینههای دولتی بودن برای این شرکتها بسیار زیاد بوده است.استفاده از استراتژی صاحبان سهم از جمله منافع بزرگی است که این شرکتها با خصوصی سازی قادر به استفاده از آن هستند و در این مورد میتوانند یک تصمیمگیری کامل در زمینه مسائل موجود داشته باشند، البته بهتر بود دولت این دو خودروسازی را ادغام میکرد و در این صورت هدف گذاری بهتری در این صنعت رخ میداد.
واگذاری مشکلی را از صنعت خودرو حل نمیکند
عبدالله رضیان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از واگذاری سهام دولتی خودروسازان گفت: این واگذاری مشکلی را از صنعت خودرو حل نمیکند چرا که در شرایط کنونی کشور و با تحریمهای یک طرفه بازار به این شکل میماند.
رضیان افزود: در وضعیت کنونی بخشی از نابسامانی خودرو به خاطر عدم مدیریت صحیح است و بخش عمده آن به خاطر مشکلات ارزی در تأمین قطعات و تحریمهای موجود است چون ایران خودرو و سایپا از لحاظ حقوقی خصوصی هستند و عمده سهام آنها در اختیار بخش خصوصی است و فقط بخش کمی در حدود ۱۷ درصد در ایران خودرو و ۱۴ درصد در سایپا در اختیار دولت است و در واقع آنها خصولتی حساب میشوند.
رضیان با ذکر اینکه اکنون با انحصاری که در بخش خودرو وجود دارد نمیتوان تغییری در قیمتگذاری اعمال کرد اظهار کرد: چنانچه وضع بازار خودرو بهتر شد میتوان با تقویت بخش خصوصی برای این دو خودروساز فکری بیاندیشیم تا فضا رقابتی شود.
سهام سایپا و ایران خودرو تا پایان سال واگذار میشوند
جعفر سبحانی مشاور مدیرعامل سازمان خصوصیسازی با ذکر این که واگذاری باقیمانده سهام دولت در ۲ گروه خودروسازی ایران خودرو و سایپا از طریق بورس و فرابورس انجام میشود، گفت: بر اساس مصوبه هیئت واگذاری دولت باید باقیمانده سهام خود را در ۱۸ شرکت بزرگ از جمله ایران خودرو و سایپا از طریق بورس و فرابورس انجام دهد.
وی از میزان سهام رسمی دولت در شرکتهای خودروسازی گفت: سهام دولت در ایران خودرو ۱۴ درصد و در سایپا ۱۷.۳۱ درصد است و این ۲ شرکت تا پایان امسال از طریق بورس اوراق بهادار تهران به معرض فروش در خواهند آمد. قیمت پایه این واگذاری ۵۲ میلیارد تومان و طبق مصوبه هیئت واگذاری به صورت یکجا، بلوکی و نقدی از طریق بورس و فرابورس عرضه میشود.
وی در پایان با اشاره به طرح سبک سازی دولت توسط واگذاریها گفت: از ۲۲ تیر این طرح کلید خواهد خورد و ابتدا سه شرکت به با مزایده در بورس به فروش خواهند رسید و تا پایان سال این واگذاریها ادامه دار خواهد بود تا اهداف وزارت امور اقتصاد و دارایی یعنی واگذاری سهم دولت در ۱۸ شرکت تحقق پیدا کند. پس قطعاً سهم دولت در ۲ شرکت خودروسازی تا پایان سال اجرایی میشود.
باشگاه خبرنگاران
تولید پراید یک هزار و ۶۶۰ دلار ارزبری دارد!
چه سناریویی انتظار صنعت خودرو را میکشد؟
تأثیر عرضه ۱۹۰ هزار خودروی ناقص بر بازار چیست؟ + اسامی خودروها
عدم پرداخت تسهیلات موجب کمبود تولید قطعات و تولید خودروهای ناقص شد
دیدگاه بگذارید
2 دیدگاه ها برای "آیا با واگذاری سهام خودروسازان انحصار در صنعت خودرو پایان مییابد؟"
واقعا” مردم ایران را لایق یه ماشی با تکنولوژی ۲۰ سال پیش هم نمیدونن.
خدا باعث و بانیشو لعنت کنه.
از دولت و مجلس هم که کاری برنمیاد چون منافعشون به خطر میفته.
شاید نخریدنامون باعث سقوط قیمت بشه.
بزرگترین خیانت به خودمون و خونواده هامونه
نه امنیت داره
نه کیفیت داره
آلودهگی هوا هم درصد زیادش برای همین لگن های بی کیفیته
پول اضافه تو دهشکم بی پدرای از خدا بی خبر ریختنه
یعنی باید از شکم خودتو زن و بچت بزنی پراید ۷ میلیونیو با منت ۵۰ بدن بهمون
ای خدااااااااااااااااااااااااااااااا
سرنگون کن
خیر ضایعات ایران گاری و خرپا همچنان تولید میشه اونم تو سال ۲۰۱۹ ضایعات فلزی با تکنولوژی و توان چهل سال پیش دلم میخواد بدونم کدوم ***ای دوست نداره ملت ایران ماشینهای اروپایی با قیمت جهانی سوار بشند