محصولات سایپا چرا یکباره با افزایش قیمت شدید مواجه شد؟
سایپا بالاخره افزایش قیمتهایی را که منتظرش بودیم اجرا کرد. این شرکت که تلاش کرده بود در هفتههای گذشته برخی افزایش قیمتها را اعمال کند، بعد از آن که با مخالفتهایی در سطح مدیران و البته جامعه روبه رو شد، از تصمیمش عقب نشست، اما در نهایت با صدور بخش نامهای به نمایندگیهای خود، از افزایش قیمت سه تا ۱۰ میلیون تومانی خودروهای تولیدی خود اطلاع داد. افزایش قیمتی که مانند همان بخشنامه عملیاتی نشده ۲۱ فروردین بود. نوسانات قیمت دلار و افزایش نرخ فولاد از جمله دلایلی هستند که برای این افزایش قیمت یاد شدهاند، اما تجربه قبل نشان داده اگر هیچ کدام از این عوامل نیز نبود باز خودروسازان در ابتدای سال قیمتهایشان را افزایش میدادند.
کسی ضرر نمیکند!
این افزایش قیمت طبیعتاً یقه خریداران اعتباری محصولات این شرکت را که باید در این روزها خودروی خود را تحویل بگیرند گرفته است. یکی از نمایندگیهای این شرکت میگوید: از روز شنبه این ازدیاد قیمتها به ما اعلام شد و امروز هم بر حسب آن عمل میکنیم. خریداران ما هم میدانند که باید قیمت روز خودرو را پرداخت کنند و از این رو مشکلی نداریم. این نمایندگی در پاسخ به این سؤال که آیا اعتراضی هم در این عرصه از طریق خریداران انجام شده است یا نه میگوید: دلیلی برای اعتراض وجود ندارد. آنها از روزی که خرید را انجام میدادند میدانستند که موقع تحویل خودرو باید قیمت روز آن را پرداخت کنند. ممکن است با بعضی از خریداران به قیمت قبلی خودرو فروخته شود، اما آنها که تحویل خودروشان در آینده است نیز نباید نگران باشند، چون تا آن زمان که خودروی خود را تحویل میگیرند قیمتها نیز متناسب با آن رشد کرده و زیان دیده نخواهند شد.
به فولاد چه ربطی دارد؟
در این میان رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، افزایش قیمت خودروهای داخلی را بی ارتباط با افزایش قیمت فولاد میداند و میگوید: افزایش قیمت فولاد در هفتههای پسین مشابه با افزایش قیمتهای جهانی است و تولید کنندگان فولاد دقت میکنند با عکس العمل مناسب نسبت به بازار جهانی افزایش قیمت قابل توجهی را به طور لحظهای نداشته باشند. اکنون قیمت عرضه فولاد به داخل کشور کمتر از قیمتهای صادراتی تولیدکنندگان ایرانی است و تلاش شده فشاری بر تولید داخلی وابسته به فولاد از سمت تولیدکنندگان وارد نشود. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد این را هم گفته که فولاد نمیتواند سهمی در افزایش قیمت خودرو داشته باشد، چون که در سالهای گذشته در مقطعی قیمت فولاد به نصف قیمت فعلی رسید و با کاهش زیادی رو به رو بود، اما مگر خودروسازان در آن زمان قیمت محصولات خود را کاهش دادهاند که حالا بخواهند نوسانات طبیعی بازار را بهانه کنند و افزایش قیمت را به فولاد ربط بدهند؟
باید به سمت خصوصی سازی برویم
روحالله طالبی، استاد دانشکده علم و صنعت هم درمورد اوضاع صنعت خودروی ایران میگوید: سالهاست که این حقیقت تکرار میشود که صنعت خودروی ایران جز در شرایطی که فعلاً وجود دارد و از حمایت ویژه دولت بهره مند است، امکان رقابت با خودروسازان خارجی را ندارد. با وجود حمایت ویژه دولت از خودروسازان معمولاً این شرکتها تلاش میکنند در ابتدای سال افزایش قیمتی را روی محصولات خود اعمال کنند و اگر امکان آن را هم به دست بیاورند بدشان نمیآید در نیمه دوم سال هم این کار را انجام بدهند. در چنین شرایطی ممکن است نوسانات بازار ارز هم فرصت خوبی برای خودروسازان باشد تا افزایش قیمتها را به این نوسانات پیوند بزنند و راحتتر قیمتهای جدید را تثبیت کنند. بالاخره مدیران خودروسازیها هم تصویر روشنی از آینده ارز ندارند، در این صورت طبیعی است که این افزایش قیمت پیشگیرانه را اعمال کنند تا حاشیه بهره خود را برای ماههای آینده تضمین کرده باشند.
طالبی همچنین درباره دلایل گران تمام شدن خودروسازی در ایران میگوید: این موضوع هم تا حدود زیادی کلیشهای شده است ولی از این حقیقت کم نمیکند که بهره تسهیلات در ایران بالاست و در مقایسه با وضعیت تولیدکنندگان در دیگر کشورها، تولیدکننده ایرانی هزینههای تولید بیشتری را به این دلیل متحمل میشود. موضوع دیگر این است که خودروسازان در جهان امروز طراحان خودرو هستند که با قطعه سازان گوناگون در سراسر جهان همکاری میکنند و همیشه فرصت انتخاب دارند تا برترین گزینهها را برای خودرویی که طراحی کردهاند انتخاب کنند؛ اما در ایران چنین شرایطی وجود ندارد و خودروسازان ما با چند قطعه ساز محدود همکاری میکنند که رغبتی به رقابت با یکدیگر را هم ندارند.
به طورکلی نیز اقتصاد ما بیشازحد به دلارهای نفتی وابسته است و این دلار تورم زا تأثیرش را بر تولیدکنندگان نیز میگذارد. دستگاههای نظارتی هم که معمولاً بر کیفیت خودرو نظارت میکنند این نظارت را به طور مستمر انجام نمیدهند یا اختیارات اندکی روی آن دارند و همه این مسائل در کنار یکدیگر توانایی رقابت خودروی ایرانی با خودروهای خارجی را گرفته است. این استاد دانشگاه درباره آینده خودروسازیهای داخلی میگوید: فکر میکنم با وجود چنین حمایت همهجانبهای از خودروسازان، این صنعت نمیتواند به شکل فعلی به کار خود ادامه دهد و بالاخره بخش خصوصی باید وارد شود تا شانس این به وجود بیاید که از وضعیت فعلی خارج شویم. ما از لحاظ نیروی انسانی چیزی کم نداریم و همین امروز هم مقالات متخصصان ما در بهترین ژورنالهای بینالمللی منتشر میشوند، اما سیر اقتصادی خودروسازی در ایران کارا نیست.
درحال حاضر در بعضی از خودروها تا ۹۰ درصد قطعات داخلی سازی شدهاند، اما قسمت عمده خیلی از خودروها همچنان وارداتی هستند و فقط در زمینه بدنه یا تزئینات داخل آن خودکفا هستیم. در این زمینه که چقدر از صنعت خودروی ما بومی و چقدر آن همچنان در واقع وابسته به خارج است، رقم دقیقی وجود ندارد اما ازآنجاکه بازار صادراتی ما بسیار کوچک است، هزینه طراحی و تولید بسیاری از قطعات به صرفه نیست و واردات انجام میشود.
دیدگاه بگذارید
4 دیدگاه ها برای "محصولات سایپا چرا یکباره با افزایش قیمت شدید مواجه شد؟"
خدا خیر ندهد به مدیران ایران خودرو و سایپا و تمامی مسولانی که با افزایش قیمت مجدد خودروهای داخلی موافقت میکنند امیدوارم این پولها که بزور از مردم می گیرنداز گلویشان پایین نرود
*** این چه قیمتیه حلبی آدم کش
سایپا علنی دیگه داره دزدی میکنه و این واقعا غیر دزدی چیزی نیست-یکی نیست بگه همه جای کشور دقیق و منظم داره هر سه ماه با تورم تغییر میکنه که اینا خودرو را با تورم افزایش میدن؟؟؟حقوق ما کارگرها در فروردین بسته شد و تماااااام-به کی شکایت کنیم و به کجا پناه ببریم.خدایا ببین و شر این خودروسازها را از سر ما بکن-همه باهم متحد باشیم و حمایت کنیم. ***
واقعا اینا دیگه شورشا در آوردن واقعا که اگر قیمت خودرو اشغالی را گران کنید خون مردم را می مکید الهی الهی الهی خیر نبینید