خداحافظی با ۷ خودروی مونتاژی

بروزرسانی در: جمعه 25 مرداد 98 ساعت 21:11
خداحافظی با 7 خودروی مونتاژی

هفت خودرو در ایران تولیدشان به صفر و نزدیک به صفر رسیده است؛ خودروهایی که حالا با بدعهدی شرکت اصلی و تحریم یکی یکی از بازار ایران خارج می‌شوند.

در بین این هفت خودرو برلیانس در نوع خود یک سورپرایز است. هیچ‌کس فکر نمی‌کرد خودروی مونتاژی چینی به این سادگی بازار ایران را ترک کند و شریک بزرگ تجارت ایران، دنباله‌روی آمریکا شود. با وجود این برلیانس رفت و فعالان صنعت خودرو در این‌باره می‌گویند که احتمال دارد دیگر خودروهای مونتاژی چینی هم به‌زودی غزل خداحافظی را سر بدهند. آن‌ها عقیده دارند که چینی‌ها نه به خاطر همسویی با سیاست‌های آمریکایی که به خاطر منافع شخصی، خودروهای مونتاژی خود را از بازار ایران خارج کرده‌اند؛ چون که واردات خودروی آماده به ایران برای آنها سود بیشتری به دنبال دارد تا این‌که خودروهایشان را در بازار مونتاژ کنند.

اکنون چشم‌بادامی‌ها نه‌تنها خودروی مونتاژیشان را از بازار ایران خارج کرده‌اند که فعالان صنعت خودرو می‌گویند که ظاهراً واردات قطعه از چین هم به مشکل بر خورده است.

محمدرضا نجفی‌منش، دبیر انجمن قطعه‌سازان ولی در واکنش به این ماجرا که چین در فروش قطعات خودرو به ایران کارشکنی می‌کند، طفره می‌رود و می‌گوید حتی با این اتفاق قطعه‌سازان داخلی می‌توانند قطعات مورد نیاز خودروهای پرتیراژ را تأمین کنند.

چه خودروهایی از بازار ایران رفتند؟

خودروسازی ایران ‌سال پیش همین روزها و سه ماه پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و برجام، تحریم و در ادامه دومینوی خروج شرکت‌های خارجی از کشور و توقف تولید محصولات آنها شروع شد. تحریم‌ها موجب شد که خودروسازان خارجی از بیم جریمه‌شدن توسط آمریکایی‌ها کشور را ترک و ارسال قطعات به ایران را متوقف کنند. هرچند تولید بعضی خودروها پس از تحریم هم به‌ خاطر ذخیره‌ سازی قطعات (در فاصله زمانی سه ماهه خروج آمریکا از برجام و آغاز رسمی تحریم) تا ماه‌ها ادامه داشت، ولی درنهایت با اتمام ذخایر مورد نظر، تولید آنها یک به یک متوقف شد. همین چند وقت پیش بود که سایپایی‌ها از توقف تولید سراتو به‌ خاطر قطع ارسال قطعات از شرکت مادر (کیاموتورز کره جنوبی) خبر دادند. ویتارا که در سایت خراسان ایران‌ خودرو و تحت لیسانس سوزوکی موتورز ژاپن مونتاژ می‌شد، در تیرماه امسال با ایران‌خودرویی‌ها وداع کرد. آمار ایران‌خودرو نشان می‌دهد حتی یک دستگاه ویتارا هم در تیر سال‌ جاری مونتاژ نشده است.

در سایپا هم سیتروئن C۳ مدتی کوتاه میهمان سایت کاشان این شرکت بود و فقط ۲‌هزار دستگاه از آن مونتاژ شد. این خودرو جزو محصولات پسابرجامی بود که مونتاژ آن در قرارداد همکاری مشترک سایپا و سیتروئن پیش‌بینی شد. سایپایی‌ها ۲‌هزار دستگاه از این خودرو را پیش‌فروش و ظاهراً به همین میزان هم مونتاژ کردند. درنهایت با اتمام ذخایر قطعات، مونتاژ سیتروئن C3 هم متوقف شد.

در نهایت ولی برلیانس هم یکی دیگر از قربانیان تحریم لقب گرفت و تولید آن در پارس‌ خودرو متوقف شد تا معلوم شود تحریم‌های جدید پای چینی‌ها را هم برای ماندن در ایران سست کرده است. پارس‌خودرویی‌ها گمان نمی‌کردند برلیانس بر موج تحریم‌ها سوار شود، ولی این خودروساز چینی درنهایت زیر بار ماندن در ایران نرفت و به همکاری با سومین خودروساز بزرگ کشور پایان داد.

علاوه‌بر این خودروها، چند خودروی دیگر هم در صف توقف تولید قرار گرفته‌اند، ازجمله خانواده رنو. رنوی فرانسه رسماً از ترک ایران و توقف ارسال قطعات به ایران‌ خودرو و پارس ‌خودرو خبر داده و بنابراین تا چندی دیگر، تولید تندر۹۰ و ساندرو و پارس ‌تندر هم متوقف خواهد شد؛ اگرچه اخبار ضد و نقیضی درباره تداوم تولید محصولات رنو شنیده می‌شود، با این حال بعید به‌ نظر می‌رسد بدون حضور و مجوز رنو، تولید تندر ۹۰ و ساندرو و پارس ‌تندر ادامه یابد.

به جز رنو ولی تردید برای ادامه تولید بعضی محصولات چینی مثل دانگ فنگ،‌ هایما، آریو و چانگان هم با توجه به سختی تحریم‌ها وجود دارد. اگرچه که فعلاً خبری مبنی ‌بر توقف تولید خودروهای مورد نظر منتشر نشده است، با این حال بعید نیست دومینوی توقف تولید محصولات مونتاژی به آنها هم برسد.

چین هم خودروسازی ایران را تحریم کرد

طبق آمار اعلامی از طرف وزارت صنعت، پارس‌ خودرو به‌ عنوان زیرمجموعه سایپا، ظاهراً نتوانسته تولید برلیانس و چانگان را ادامه دهد؛ خودروهایی که صددرصد چینی هستند و تنها مونتاژ آنها در داخل کشور انجام می‌شود و تمام قطعه‌های آن وارداتی است.

به گفته یک مقام مسئول در صنعت خودروسازی، نقل‌وانتقال پول برای واردات غذا و دارو  از چین هم اکنون توسط  کلون بانک چین انجام می‌شود ولی تنها رشته صنعتی که این بانک آن را تحریم کرده و حاضر به انجام مبادلات پولی با آن نیست، صنعت خودروسازی است و قطعاً هدف از این اقدام چیزی جز کسب درآمد بیشتر و فروش بیشتر نمی‌تواند باشد.

آن‌گونه که جاده‌ مخصوص‌نشین‌ها می‌گویند: «چینی‌ها به دنبال فروش بیشتر محصولات کامل خود هستند به همین خاطر در تولید خودروهای تولید مشترک بدعهدی کردند.»

مرکز پژوهش‌های مجلس که به نوعی این ادعا را قبول دارد به‌تازگی در گزارشی رفتار وزارت صنعت را علت اصلی کارشکنی چشم‌ بادامی‌ها می‌داند. به گفته یکی از کارشناسان این مرکز، سود بیشتر فروش از طریق واردات در مقایسه با تولید داخل علت دیگر انگیزه نداشتن چینی‌ها نسبت به داخلی‌سازی قطعات در ایران است. به عبارت بهتر، چینی‌ها که در پایین‌آوردن هزینه‌های تولید تبحر دارند، ظاهراً قطعات مورد نیاز خود را در خودروسازی ایران با قیمت کمتری در کشور خود تولید و به ایران صادر می‌کنند.

خودروسازی ایران منهای چین

بدرفتاری چینی‌ها در فروش قطعات خودرو به ایران در حالی رخ می‌دهد که فعالان صنعت خودرو می‌گویند هم اکنون قطعات ساده‌ای مانند سی‌پی‌یو، ایربگ  و ماژول پشت آمپر هم از کشور چین وارد می‌شود.

با وجود این محمدرضا نجفی‌منش، دبیر انجمن قطعه‌سازان حاضر نیست زیر بار این ادعا برود و با اشاره به این‌که داخلی‌سازی بعضی از قطعات مصرفی بعضی از خودروهای داخلی مانند پراید و سمند به ۸۵‌ درصد رسیده است، می‌گوید: «هم اکنون به صورت میانگین ۶۵‌درصد قطعات خودروها در داخل کشور تولید می‌شود  و اگر نقدینگی مورد نیاز قطعه‌سازان تأمین شود به راحتی می‌توانیم به خودکفایی کامل در این بخش برسیم.»   عضو انجمن قطعه‌سازان  با اشاره به تولید پژو ۳۰۱ می‌گوید: «از فروردین ‌سال آینده خط تولید پژو ۳۰۱ راه‌اندازی می‌شود و قطعات مصرفی این خودروی فرانسوی قرار است که توسط خودروسازان داخلی تأمین شود.» 

او ادامه می‌دهد: «برخلاف آن‌چه بسیاری از مردم تصور می‌کنند قطعه‌سازان هیچ محدودیتی در تولید قطعه ندارند و در حال فراهم‌آوردن زیرساخت‌های لازم برای تولید قطعات خودرویی همچون آل ۹۰ هستند و کافی است تا ۱۵‌ هزارمیلیارد از ۲۲‌ هزارمیلیارد تومان طلبمان را پرداخت کنند.»

قطعات خودرو در صدر واردات ایران

با این حال آمار واردات قطعات خودرو با گفته‌های دبیر انجمن قطعه‌سازان منافات دارد. آمار تجارت خارجی کشور نشان می‌دهد که قطعات منفصله خودرو یکی از صدرنشین‌های کالاهای وارداتی بوده و میزان واردات آن در سال پیش چیزی نزدیک به ۱,۴‌ میلیارد دلار بوده که به لحاظ ارزشی ۳‌ درصد از کل واردات انجام ‌شده را به خود اختصاص داده است. قطعه‌هایی که بیشتر آنها مبدأشان چین گزارش شده است. ولی سؤال اینجاست اگر ۲۲‌ هزارمیلیارد تومان بدهی قطعه‌سازان پرداخت نشود و بدعهدی چینی‌ها در رابطه با تأمین قطعه‌ها ادامه پیدا کند، صنعت خودروسازی ایران به کدام سو خواهد رفت. خودروسازان می‌گویند که قطعه‌سازان ایرانی قادر به تولید تمامی قطعه‌های مصرفی در صنعت خودروسازی ایران نیستند و با بدهی‌های سنگین و مشکلاتی که قطعه‌سازان دارند، معلوم نیست که آینده صنعت خودروی ایران به کدام سمت و سو برود.

شهروند

 

نخستین خودروی برقی ایران پلاک گذاری می‌شود

افزایش عجیب قیمت محصولات خودروسازان خصوصی!

۳۵ درصد قطعات خودرو در آذربایجان شرقی تولید می‌شود

چه مشکلاتی در مسیر تولید خودروهای شاسی بلند وجود دارد؟

تازه ترين اخبار

دیدگاه بگذارید

8 دیدگاه ها برای "خداحافظی با ۷ خودروی مونتاژی"

avatar
جدیدترین قدیمی ترین بیشترین رای
سروش
مهمان

والا این توقف تولید فقط یه سر ماجراست. دیگه حتی قطعات مصرفی ماشینای خارجی که هیچی چینی هم پیدا نمیشه کافیه فقط یه چیت خراب بشه یا تصادف کنی ماشینت میخوابه تا ابد…

محمد امین
مهمان

چنتا ماشین تقریبا درسحسابی مثل برلیانس و سراتو بسترن و ام وی ام و رنو تولید میشدن اونا هم دیگه تولید نمیشن ، از این به بعد با درشکه این ور رو اون ور میریم

Hamid
مهمان

ان شاء الله تعطیل میشه

Mehran
مهمان

خیلی عالی شد با همین فرمون پیش بریم باید با خر بریم تو خیابون

حسن
مهمان

انقد به فکر مونتاژ بودن به فکر تولید ماشین خوب نبودند….خاک تو سرشون

کوروش وطن خواه
مهمان

یعنی این شرکتهای دزد و کلاه بردار ایران گاری و خرپا بعد از چهل سال نمیتونند یه ماشین آشغال مثل برلیانس تولید کنند جمع کنید بابا کاسه کوزتونا

امیر
مهمان

بازگشتیم به دوران سوارشدن اسب والاغ وخر ورام کردن اژده ها

کوروش وطن خواه
مهمان

از بچه های ایران گاری و خرپا امدند منفی دادند