کیا ریو یک سدان شهری جمع و جور است که از سال 1384 در سبد محصولات شرکت سایپا قرار گرفته است. نسل اول این سدان دوستداشتنی که براساس پلتفرم فورد فستیوا (Festiva) طراحی و تولید شده بود، اولین بار در سال 2000 و به عنوان یک جایگزین مناسب برای کیا پراید در بازار کره جنوبی عرضه شد.
این خودرو پس از یک فروش موفق در سال 2002 تحت یک فیسلیفت قرار گرفت و تغییرات مثبتی را تجربه نمود. نمونهای از کیا ریو که در سال 1384 به بازار داخلی عرضه شد، در واقع نمونه فیسلیفت نسل اول از این خودرو محسوب میشود که تنها تا سال 1390 بر روی خط تولید شرکت سایپا قرار داشت. در سال 1390 پس از مخالفت شرکت کیا با نصب ایربگ روی این خودرو، تولید آن برای همیشه در بازار ایران خاتمه یافت. ناگفته نماند که در حال حاضر نسل چهارم این خودرو در دو نسخه سدان و هاچبک بر روی خط تولید شرکت کیا قرار دارد.
نقد کارشناسی کیا ریو سایپا
کیا ریو نسل اول، از طراحی نسبتا سادهای برخوردار است که شاید در ابتدای ورود خود به بازار ایران (سال 84) کمی متفاوت و جذاب به نظر میرسید اما در حال حاضر نسبت به سدانهای امروزی حرف چندانی برای گفتن ندارد. طراحی نمای داخلی ریو نیز چندان زیبا نبوده و تقریبا در تمامی بخشهای آن از پلاستیک خشک خاکستری رنگ استفادهشده است.
این سدان جمعوجور در بخش فنی به یک پیشرانه 1493 سیسی 4 سیلندر مجهز شده که قادر است 98 اسب بخار در 5500 دور در دقیقه و 135 نیوتنمتر در 4500 دور در دقیقه را تولید نماید. پیشرانه 1.5 لیتری این خودرو همچون اغلب محصولات شرکت کیا از استهلاک و مصرف کمی برخوردار است، بهطوریکه در یک سیکل ترکیبی تنها حدود 7 لیتر در هر صد کیلومتر سوخت مصرف مینماید. نیروی تولید شده توسط پیشرانه کیا ریو از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی یا 4 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود.
این سدان کرهای قادر است طی مدت زمان حدود 11.5 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر دست یابد که عدد مناسبی در مقایسه با سایر خودروهای همرده به نظر میرسد. در مجموع میتوان گفت که کیا ریو یک سدان جمعوجور شهری است که با تکیهبر تواناییهای خود میتواند خودرو مناسبی برای استفادههای روزمره محسوب شود.
ارزش خريد کیا ریو سایپا
همانطور که گفته شد آخرین نسل از کیا ریو در سال 1390 به بازار عرضه شده و این خودرو در حال حاضر فاقد نمونه صفر کیلومتر در بازار داخلی است. هم اکنون با توجه به کارکرد نسبتا بالای ریوهای موجود در بازار و همچنین کمبود قطعات و خرابیهای فراوان این خودرو نمیتوان ارزش خرید بالایی را برای این سدان کرهای در نظر گرفت. در رنج قیمتی که ریو اتومات در آن قرار دارد بهراحتی میتوانید به سراغ نمونههای کم کارکرد یا حتی صفرکیلومتر خودروهایی همچون سمند LX و پژو 405 بروید. در رنج قیمتی ریو دنده ای نیز میتوانید خودروهای صفرکیلومتری نظیر پراید 111 و یا تیبا صندوقدار را خریداری نمایید که
10
03.5
رقبای کیا ریو سایپا
هیوندای ورنا دنده ای و پژو 206 صندوقدار V20از نزدیک ترین رقبای کیا ریو مونتاژ سایپا محسوب میشوند, در رده قیمتی ریو پیشنهاد میشود به سراغ خانواده خودروهای 206 SD بروید که علاوه بر بازار پر رونق از امنیت بالاتری نیز نسبت به ریو برخوردار هستند.
هیوندای ورنا (اتومات و دنده ای)
قيمت: -
لیفان ۵۲۰i
قيمت: -
پژو ۲۰۶ صندوقدار V20
قيمت: -
پژو ۲۰۶ صندوقدار V8
قيمت: -
مشخصات فنی کیا ریو سایپا
نام لاتین خودرو
RIO
کلاس بدنه
سدان
سگمنت جهانی
B- سدان شهری جمع و جور
کشور سازنده
ایران
سال طراحی
2000
تعداد سرنشین
5
شرکت عرضه کننده
سایپا
گارانتی
حجم موتور
1493 سی سی
نوع موتور
محل قرارگیری
موتور
محور محرک
دیفرانسیل جلو
گیربکس
5 سرعته دستی
تعداد سیلندر
4
نوع سیلندر
خطی
تعداد سوپاپ
16
قدرت
98 اسب بخار در 5500 دور بر دقيقه
گشتاور
135 نيوتن متر در 4500 دور بر دقيقه
حداکثر سرعت
170 کيلومتر بر ساعت
شتاب 0-100
11.30 ثانيه
شتاب 0-400 متر
ثانيه
ضريب تراکم
نوع سوخت
بنزین
سیستم سوخت رسانی
انژکتوری پاشش چند نقطه ای
سیستم تعلیق جلو
مك فرسون با فنر لول
سیستم تعلیق عقب
اكسل پيچشي
نوع فرمان
هیدرولیکی
طول
۴۲۴۰ میلیمتر
عرض
۱۶۸۰ میلیمتر
ارتفاع
۱۴۲۰ میلیمتر
فاصله محوری
میلیمتر
وزن
۱۱۰۹ کیلوگرم
فاصله زیر خودرو تا
زمین
میلیمتر
حجم صندوق
261 ليتر
ظرفیت بکسل
کیلوگرم
رینگ و لاستیک جلو
175/70 R13
رینگ و لاستیک عقب
175/70 R13
مصرف سوخت شهری
لیتر در صد کیلومتر
مصرف سوخت ترکیبی
6.9 لیتر در صد کیلومتر
مصرف سوخت جاده ای
لیتر در صد کیلومتر
حجم باک
۴۵ لیتر
پیمایش
652 کيلومتر
استاندارد
آلایندگی
يورو 3
میزان تولید co2
گرم در هر کیلومتر
ستاره ایمنی
0
ساير امتيازات
ایمنی
سیستم تهویه مطبوع
تنظیم دستی
سیستم صوتی ، تصویری
و مالتی مدیا
سیستم رادیو + (CD Player(MP3 + شش بلندگو
غربیلک فرمان
پلاستیک خشک ساده
سیستم صندلی های
جلو
تنظیم دستی صندلی راننده و سرنشین
سیستم صندلی های
عقب
سیستم روشنایی جلو
سیستم روشنایی عقب
چراغ مه شكن عقب
سنسورهای پیش فعال
سیستمهای کمکی
راننده
سیستم آینه ها
آینه های جانبی قابل تنظیم از داخل
سیستم شیشه ها
شیشه بالابر برقی درب های جلو و عقب، گرم کن شیشه عقب
سیستهای سقف
سایر موارد
برف پاک کن دو سرعته جلو با تایمر قابل تنظیم، درب بازکن صندوق عقب از داخل
با درود برشما دوستان بنده ماشین های مختلفی رو داشتم از پیکان تا پراید و پژو سمند و ال نود و غیره الان هم ریو دارم و خیلی راضی ام برای پایین بودن شاسی عقب از دوتا منجیت کلفت پیکان وانت استفاده کردم ومشکلم حل شد .شتاب خوبی داره ترمز ها هم برای من عالیه و با اشاره پا متوقف میشه صدای کابین در مسیرهای طولانی در سرعت بالا یکم آزار دهنده است بطور معمول در اتوبان ها و جاده ها بین صدوبیست تا صد و چهل تا رو میرم کلا ماشین نرم و راحتی است
دیدگاه بگذارید
1 دیدگاه برای "کیا ریو سایپا"
با درود برشما دوستان بنده ماشین های مختلفی رو داشتم از پیکان تا پراید و پژو سمند و ال نود و غیره الان هم ریو دارم و خیلی راضی ام برای پایین بودن شاسی عقب از دوتا منجیت کلفت پیکان وانت استفاده کردم ومشکلم حل شد .شتاب خوبی داره ترمز ها هم برای من عالیه و با اشاره پا متوقف میشه صدای کابین در مسیرهای طولانی در سرعت بالا یکم آزار دهنده است بطور معمول در اتوبان ها و جاده ها بین صدوبیست تا صد و چهل تا رو میرم کلا ماشین نرم و راحتی است